– Dette er den første klubben som virkelig omfavnet kunnskapen om innkast

Liverpools danske innkasttrener skryter av læringsviljen på Melwood.

9. sep 2019 kl 12.29 Marius Rabben

Følger du godt med når de røde skal ta innkast? Kommer det korte varianter, bevegelser som starter angrep eller lange baller inn i feltet?

Thomas Grønnemark er mannen som har satt et stort fokus på nettopp dette området i Liverpool FC.

Den 43 år gamle dansken ble invitert på trening av Jürgen Klopp i fjor sommer, og nå har han en avtale med rødtrøyene også denne sesongen.

Først og fremst er det utviklingen av innkastene til A-laget som er jobben hans, men Grønnemark hjelper også den yngre garde på Merseyside. Under landslagspausen har spillere og trenere på Liverpool-akademiet fått innkastleksjoner.

Jobber ikke med konkurrenter

Inkludert de røde jobber Grønnemark nå med fem klubber, inkludert FC Midtjylland i hjemlandet og belgiske Gent.

– Jeg kan ikke fortelle navnet på de to andre fordi de ba om å holde det hemmelig. Jeg vet det er crazy, men de ønsket ikke å gjøre det kjent, forteller han smilende til The Athletic.

– Det er en hemmelig belgisk klubb og den andre er en storklubb, men ikke fra England.

– Det er som å være en baker; du kan ikke bare selge brød til folk med blå sko, sier Grønnemark.

Men som Liverpool-ansatt avslår han imidlertid forespørsler fra konkurrenter.

– Fire andre Premier League-klubber har henvendt seg til agenten min, men jeg ønsker ikke å jobbe med en direkte rival for Liverpool. Det var mitt eget valg å si nei.

Grønnemark, som med 51,33 meter står for verdens lengste fotballinnkast, noe han gjorde i 2010, har hjulpet en rekke proffspillere og lag med rekkevidden og forståelsen av kast, men klubbene har likevel hatt et begrenset fokus på temaet, mener han selv.

Så kom Liverpool på banen.

Der andre lag har hatt størst interesse av å spesielt utvikle lengden på kastene, er hverdagen en annen hos de røde. Grønnemark skryter av lagets sult etter å lære, og selv om dette er den største klubben han har jobbet med, er det i Liverpool at dansken lærer vekk flest ting.

– Et skikkelig gjennombrudd for meg

– Det finnes tre typer innkast: lange, hurtige, smarte («long, fast, clever»). Som den eneste innkasttreneren i verden kan du kalle dem hva du vil, fortsetter Grønnemark.

– Før jeg begynte med Liverpool, var det frustrerende for meg. Jeg satt på all denne kunnskapen om hvordan man beholder ballen og skaper sjanser etter innkast, men folk ønsket egentlig ikke å høre etter. De ønsket kun lange innkast.

– Den første klubben som virkelig tok imot alt sammen, var Liverpool. Det var et skikkelig gjennombrudd for min del. Dette er den første klubben hvor jeg har vært i stand til å bruke all min kunnskap.

Grønnemark forklarer at det er i Liverpool FC at han har fått ha størst innflytelse av alle klubber han så langt har jobbet med.

– Det sier mye om mentaliteten og kulturen i Liverpool, forteller dansken.

– Og vet du hva som er skummelt? Tre måneder etter at jeg begynte å jobbe for Liverpool, merket jeg at de tre innkast-typene («long, fast, clever») har initialene L.F.C. Sjansen for å ha de tre bokstavene er rundt 1 til 22 000, sier han.

– Om det er noe som har skjedd ubevisst, vet jeg ikke. I oppveksten likte jeg alltid Liverpool. Jeg tok med sønnen min, Daniel, på kamp på Anfield i 2012, og drømmen min var å jobbe her.

– Visste ikke om dette ville fungere

Det var den kollektive undervurderingen av innkast i fotballverdenen som gjorde at Grønnemark for 15 år siden øynet muligheten til å bli trener.

– Tilbake i 2004 gikk jeg ned til det lokale biblioteket og forsøkte å finne en bok om innkast, men det fantes ikke. Jeg så på internett, ingenting. Så jeg bestemte meg for å lage mitt eget innkast-kurs, og brukte seks måneder på å sette det sammen.

– Jeg visste egentlig ikke om dette ville fungere, men jeg tenkte at det ville være superkult å jobbe med et lag, så jeg kontaktet et lokalt toppserielag kalt Viborg FF. Treneren, Ove Christensen, tok meg imot, og de scoret mange mål etter innkast den sesongen og havnet høyere på tabellen enn noen gang før.

– Så dro jeg til FC Midtjylland. I løpet av de fire siste sesongene har de scoret rundt 35 mål etter innkast, og de er blitt dansk mester to ganger på de fire årene.

Innkast betyr ofte ballmist

I tillegg til teknikk og utvikling av lange kast fokuserte Grønnemark spesielt på hvordan lag sløste vekk ballen i innkastsituasjoner. Det er spesielt et område Liverpool har omfavnet.

Ifølge Grønnemark er det vanlig med en suksessrate på under 50 prosent når det blir tatt innkast i situasjoner hvor man er under press.

– Det er et veldig lavt tall. Hvis du hadde samme prosent med beina, ville du spilt Sunday League-fotball, sier han.

– Matematikk er også viktig for å kalkulere vinkler og størrelsen på innkastområder. Hvis du ønsker å beholde ballen etter et kast, er relasjonene dine med spillerne rundt deg nøkkelen. Det er noe man må utvikle og prate om.

Oppringt av Klopp

Liverpool-jobben kom overraskende på Grønnemark i fjor sommer, men det var et resultat av danskens teknikkterping som fanget interessen til Jürgen Klopp.

Tyskeren ringte Grønnemark personlig etter å ha sett i avisa at den danske Borussia Mönchengladbach-spilleren Andreas Poulsen hadde forbedret kastene sine fra 25 meter til nesten 38 meter – med opplæring av nettopp Grønnemark.

Klopp forklarte i telefonen at Liverpool, som noen uker tidligere tapte Champions League-finalen, hadde jobbet med å forbedre innkastene sine fordi de «mistet ballen hele tiden» – uten at det fungerte.

– Han inviterte meg til Melwood i midten av juli, forklarer 43-åringen.

– Meninga var at det bare skulle være et møte, og at vi kunne bli enige om noe senere hvis han var interessert. Men han ble så lysten at han sa: «Okay, jeg vil at du skal trene spillerne i morgen.»

Dagen etter begynte Liverpool med innkasttreningen. Og såpass fornøyde var Klopp og teamet at de forlenget avtalen i november til å vare ut sesongen.

Nå skal Thomas Grønnemark bidra videre også denne sesongen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]