Kritisert på landslaget: – Noen ganger har jeg ikke vært god nok

Skottland er under press foran møtet med storfavoritten Belgia.

9. sep 2019 kl 09.43 Marius Rabben

Uten seier denne mandagskvelden kjører trolig EM-toget fra skottene, som på fredag glapp muligheten til å henge med Russland i gruppa etter 1–2 hjemme.

Dermed har Skottland, med langt dårligere målforskjell, nå seks poeng opp til 2.-plassen, og det er ni poeng opp til gruppeleder Belgia.

Takler presset

Landslagskaptein Andy Robertson har måttet svare på mye kritikk etter at laget sviktet sist, med tap etter å ha ledet, og nå er optimismen om EM-billett i Skottland mildt sagt liten. Uten topp to i gruppespillet er avansement gjennom play-off i Nations League siste mulighet.

– Kritikken er, fortjent eller ei, nok hardere nå som jeg er kaptein, forteller Robertson til BBC.

– Men dette er ting jeg er skapt for. Hvis folk kritiserer meg, er det greit. Jeg ville foretrukket at de ikke gjorde det, for det betyr at jeg har prestert bra, men noen ganger går det ikke din vei.

– Noen ganger har jeg ikke vært god nok med kapteinsbindet, andre ganger har jeg det, men det er opp til meg selv hvordan jeg presterer.

– Har lært mye

Skottland-spillerne beskyldes for å ikke bry seg nok etter Russland-kampen, noe Robbo raskt avviser. Laber interesse på tribunen vitner også om en lite engasjerende periode for landslaget.

– Jeg liker aldri å tape, men på fredag dvelte jeg nok litt lenger ved det enn normalt. Jeg har lært mye. Bra og dårlige ting, sier Liverpool-backen.

Robertson har nå vært Skottland-kaptein i et år. Det var tidligere landslagssjef Alex McLeish som ga ham ansvaret, og rollen har han altså fått beholde under Steve Clarkes ledelse.

– For et år siden fortalte jeg om hvor stor ære det var, og det har ikke endret seg. Jeg er kjempeglad for å være kaptein for dette landet, jeg elsker det, og jeg håper gutta synes jeg gjør en god jobb.

– Det følger også med noen negative ting som jeg må håndtere, og det handler om å lære seg hvordan man gjør det. Jeg tror jeg blir bedre på det, sier 25-åringen fra Glasgow.

– Vi var for desperate

Tapet for Russland smerter ennå, og Robertson legger ikke skjul på at det nå ser vanskelig ut med tanke på avansement fra gruppe I.

– Kampen gjør fortsatt vondt. Vi forsøkte å åpne opp denne gruppa og komme likt med Russland, så det er tungt å heller være seks poeng bak dem nå, men vi har ingen andre valg enn å prøve igjen.

– Det er ingen grunn til å lyve for hverandre. Jeg tror ikke vi presterte opp mot vårt beste, for da tror jeg vi ville fått et resultat med oss.

– Alle gutta har vært ærlige med hverandre, og det kan bare være positivt. Vi viste at vi bryr oss fordi vi var desperate – kanskje for desperate – etter et godt resultat. Derfor begynte vi å stresse med valgene våre, men nå må vi viste mot, forklarer kapteinen.

– Med tap blir oppgaven for stor

Og i kveld møter de Belgia, som troner helt øverst på FIFA-rankingen. Tabellsituasjonen i gruppa tilsier at kun seier er godt nok dersom man realistisk kan håpe på EM-billett.

Belgia topper nemlig med full pott (15 poeng) på fem kamper, mens Russland (12) virker trygge på 2.-plassen. Kasakhstan (7) er nummer tre foran Skottland (6), med Kypros (4) og San Marino (0) bak.

– Rankingen lyver ikke. De er det beste laget i verden, sier Robertson foran Belgia-kampen.

– Så å få resultatet vi ønsker ville vært enormt for oss, men dessverre betyr det samtidig kun tre poeng. Det ville åpnet gruppa mer opp igjen, men selv da vil vi trenge et par andre store resultater. Vi må bare prøve, for med tap tror jeg oppgaven blir for stor.

– Vi må utpå der og spille uten frykt og kose oss, for jeg føler at vi ikke spiller med så stor glede som vi bør. Vi representerer tross alt landet vårt.

Oppgjøret på Hampden Park sparkes i gang kl. 20.45 og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

I tillegg kan tre andre røde få spilletid i kveld når Nederland, med Virgil van Dijk og Gini Wijnaldum i troppen, besøker Estland (TV 2 Sumo), og Dejan Lovren er med for Kroatia i bortekampen mot Aserbajdsjan (TV 2 Sport 1).

Har du innspill til journalisten?
[email protected]