– Mange i området støtter to klubber, og det er Midtjylland og Liverpool

Da FC Midtylland trakk Liverpool i Champions League ble den danske klubbens draktansvarlige oppløst i tårer - gledestårer.

26. okt 2020 kl 22.21 Einar Kvande

FC Midtjylland er en fersk klubb i fotballsammenheng. Bare 21 år gammel. Klubben ble nemlig stiftet den 1. juli 1999, som følge av en sammenslåing av de to 1.divisjonsklubbene Herning Fremad og Ikast FS.

– På den tiden var det en intens rivalisering mellom de to klubbene. De hatet virkelig hverandre, forteller Midtjyllands formann, Rasmus Ankersen, til Independent.

– Som så mange andre lignende fusjoner i fotball var det nesten utenkelig at dette ville lykkes, legger han til.

Men allerede i sin første sesong rykket klubben opp i den danske superligaen. 

Klubben med base i Herning har siden vunnet superligaen tre ganger, senest i fjor. 

I juli 2014 sikret Matthew Benham, som også eier den engelske Championship-klubben Brentford, seg majoriteten av aksjene i Midtjyllands morselskap FCM Holding. I  2014/15 vant klubben den danske serien for første gang. 

FC Midtjylland har rykte på seg for å finne og utvikle lovende talenter, og i juli 2004 ble de den første danske klubben til å etablere sitt eget fotballakademi. 

– Vi har investert mye i vårt akademi. De to siste årene har vårt lag nådd kvartfinalen i UEFA Youth League, utbroderer Ankersen.

PLAYOFF-SEIER: Rasmus Ankersen gratulerer noen av Midtjylland-spillerne etter at den danske klubben slo Slavia Praha i Champions League-kvalifiseringen.

PLAYOFF-SEIER: Rasmus Ankersen gratulerer noen av Midtjylland-spillerne etter at den danske klubben slo Slavia Praha i Champions League-kvalifiseringen.

Felte noen tårer

For mange i den danske klubben var det en drøm som gikk i oppfyllelse da FC Midtjylland havnet i samme gruppe som Liverpool i Champions League. En som er Liverpool-supporter på sin hals er klubbens draktansvarlige, Jørgen Kjær, far til den danske landslagskapteinen Simon Kjær.

– Det er Liverpool-drakter over alt i draktrommet, forteller Ankersen.

– Han gråt da han så trekningen. Det er selvsagt en veldig, veldig stor greie for ham å reise til Anfield. Men dere vil finne flere slike historier, for Liverpool er en stor del av folks liv her. Mange i området støtter to klubber, og det er Midtjylland og Liverpool, legger han til.

Det finnes også andre paralleller mellom den danske klubben og Liverpool. Midtjyllands analysemodell ligner på Liverpools modell, bare i mindre skala. Klubbene har også samme innkast-trener i Thomas Grønnemark.

Den danske klubben har da også et spesielt fokus på dødballer.

–Noe vi har vært gode på de siste fem årene, og som har bidratt til at vi har vunnet serien tre ganger, er vårt fokus på dødballer. Jeg har ikke studert statistikken, men jeg tror at dersom du ser på antall mål vi har scoret på dødballer de siste fem årene, så er vi trolig blant de 2-3 beste i verden. Kanskje til og med de beste. Det er noe vi prøver å utnytte. 

Midtjyllands første kamp i Champions League noensinne endte i et 4-0 tap for Atalanta. På hjemmebane.

– Vi fikk en tøff start mot Atalanta. Det har vært mye snakk om at vi nå skal ut mot de største lagene i Europa, men du skjønner det ikke helt før du føler det på kroppen. Våre spillere fant det i alle fall ut på den måten, sier Ankersen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]