Den eneste som har scoret for en dansk klubb mot Liverpool:– Mine kamper mot Liverpool er vel det beste beviset på at det går opp og ned i løpet av en fotballkarriere

Nordmannen Dan Eggen sendte Liverpool ut av Europa for 25 år siden.

Når Midtjylland-spillerne løper ut på Anfields grønne gress i morgen, er de den tredje danske klubben Liverpool møter i offisiell kamp. 

Odense Boldklubb var de første danskene som fikk bryne seg på Anfield-klubben. Det var i Europacupens første runde i 1983. I den første kampen på Odense Stadion gjorde Kenny Dalglish et tidlig mål, og dermed hadde Liverpool et godt utgangspunkt foran returoppgjøret på Anfield i slutten av september. I den kampen levnet ikke de helrøde danskene noen sjanse, og feide gjestene av banen. Liverpool-spillerne ga seg ikke før de hadde satt fem baller bak stakkars Lars Høgh i Odense-buret. Michael Robinson og Dalglish gjorde to mål hver, i tillegg til at danskene gjorde et selvmål. 

Da fikk et vaklevorent Liverpool atskillig større problemer med Brøndby i UEFA-cupens andre runde i 1995. Et Liverpool ledet av Roy Evans fikk med seg et målløst resultat hjem til Merseyside fra Idrettsparken, og de fleste trodde at danskene ville få samme behandling på Anfield som Odense fikk tolv år tidligere. Det skjedde imidlertid ikke. I stedet sende en nordmann Liverpool ut av Europa med et kontant hodestøt.

Midtstopper Dan Eggen steg nemlig til værs foran et sjokkert Anfield Road End tolv minutter før slutt, og stanget ballen i nettmaskene bak David James. Det hjalp ikke Liverpool at de hadde målfarlige karer som Steve McManaman, Jamie Redknapp, Ian Rush, John Barnes og Robbie Fowler på banen. De sendte også innpå Stan Collymore umiddelbart etter at danskene hadde tatt ledelsen. Mål fikk de imidlertid ikke.

Matchvinneren husker fortsatt denne oktoberkvelden for 25 år siden som det var i dag. 

– Liverpool var bra også den gangen, men ikke så bra som nå. Men Liverpool er jo en legendarisk klubb, så det var stort å slå ut et slikt lag, sier Eggen til Liverpool.no.

Knuste City tre dager tidligere

Den tidligere forsvarsspilleren, som nå driver med spillerutvikling, husker at Brøndby-spillerne bare tre dager før kampen så Liverpool knuse Manchester City 6-0 i Premier League sammen med trener Ebbe Skovdahl.

– City var ikke like gode den gangen som de er nå, men det var likevel en imponerende forestilling av Liverpool. Men jeg husker Ebbe Skovdahl sa til oss at City ikke var bedre enn reservelaget vårt, humrer Eggen.

FINALE: Dan Eggen spilte for Alaves i UEFA-cupfinalen mot Liverpool på Westfalenstadion i 2001.

FINALE: Dan Eggen spilte for Alaves i UEFA-cupfinalen mot Liverpool på Westfalenstadion i 2001.

Eggen synes det er spennende at Midtjylland har havnet i samme Champions League-gruppe som Liverpool.

– Akkurat som i Norge har også dansker et spesielt forhold til engelsk fotball og engelske lag, og Liverpool er et veldig populært lag også i Danmark. Det vil være veldig stort for mange av Midtjyllands spillere å spille mot Liverpool, akkurat som det var for oss for 25 år siden, sier Oslo-mannen.

– Det var slett ikke forventet at vi skulle vinne på Anfield med Brøndby. Vi var et godt lag i dansk målestokk, og gjorde det også ålreit i Europa. Men at vi skulle slå ut Liverpool var det ingen som trodde på forhånd. I den første kampen i Parken var det stillingskrig, og det ble 0-0. Et hederlig resultat for oss, men det styrket ikke akkurat våre sjanser foran returkampen.

– På Anfield gjorde vi egentlig en ok kamp. Liverpool presset i starten, men etter som tiden gikk så vi at det var realistisk at det kunne skje noe som bikket kampen i vår favør, minnes den tidligere norske landslagsspilleren.

– Jeg husker vi fikk et par muligheter. Det var slett ingen enveiskjøring, og så fikk vi en corner foran Anfield Road End med et snaut kvarter igjen å spille. Vi var dyktige på cornere, og det ble som vanlig siktet mot meg. Jeg fikk full treff på den corneren, smiler 50-åringen.

Eggen forteller at scoringen skapte panikk i rekkene til Liverpool, som nå måtte ha to mål for ikke å bli slått ut av Europa. De svarte med å sette innpå Stan Collymore, uten at det hjalp nevneverdig. 

– The Kop kan være fryktelig for en motstander når det går godt for Liverpool, men hjemmepublikum kan også være en fordel for bortelaget når vertene overraskende blir liggende under, slik som her. Det var som det gikk et sukk gjennom publikum da ballen gikk i mål, minnes han.

Byttet ut før 25 minutter var spilt av finalen

Det å bli matchvinner på Anfield beskriver Oslo-mannen som et av de absolutte høydepunktene i fotballkarrieren, men kampene med Brøndy i 1995 var ikke de eneste matchene han spilte mot Liverpool i karrieren. Eggen var nemlig i startoppstillingen til Alaves i UEFA-cupfinalen mot Liverpool på Westfalenstadion i 2001. En svært dramatisk kamp, som Liverpool til slutt vant 5-4 på golden goal.

– Mine kamper mot Liverpool er vel det beste beviset på at det går opp og ned i løpet av en fotballkarriere. Jeg hadde spilt samtlige minutter for Alaves på veien til finalen, og slo ut blant annet både Rosenborg og Lillestrøm på veien. I finalen skulle vi spille med tre midtstoppere, men så scoret Liverpool to mål i løpet av det første kvarteret, og jeg ble byttet ut før det var spilt 25 minutter!

– Det var noe av det mest traumatiske jeg har opplevd på en fotballbane. I ettertid ser jeg jo at alle de tre kampene jeg spilte mot Liverpool var fantastiske opplevelser, og blant de desiderte høydepunktene i min karriere. Men akkurat der og da var det veldig ille å bli byttet ut så tidlig i en finale, og at vi attpåtil tapte matchen på golden goal gjorde det jo ikke bedre.

Eggen følger så mye med på dansk fotball lenger, men han ser likevel en og annen kampen, og er blitt imponert over Midtjyllands prosjekt.

– De har klart å samle en hel landsdel rundt en klubb, isteden for å ha 3-4 middels klubber i området. De bruker statistikkgrunnlag for å rekruttere spillere, og har sin egen spesielle spillestil som stiller strenge krav til fysisk form. De er en spennende, fremadstormende klubb. Likevel er Liverpool kjempefavoritter i morgen. Alt annet enn hjemmeseier er svært lite sannsynlig. Det vil være meget rart om ikke Liverpool vinner denne kampen. Jeg tror Midtjyllland har bedre muligheter hjemme i Danmark. Men kampen skal jo spilles først, og det har jo skjedd større undere også i fotball enn at Midtjylland slår Liverpool, smiler Eggen.

Akkurat det vet den tidligere midtstopperen alt om, etter å ha blitt matchvinner på Anfield for et nederlagsdømt Brøndby.

Likevel tror Eggen at han fortsatt vil være den eneste som har scoret mål for en dansk klubb mot Liverpool etter Anfield-klubbens to Champions League-matcher mot Midtjylland denne høsten.