4-2-3-1:Formasjonen som gir Klopp flere valgmuligheter

Mot Midtjylland vil flere av de som satt på benken mot Sheffield United være aktuelle for startoppstillingen.

26. okt 2020 kl 17.35Einar KvandeEinarKvande

Mot Sheffield United på lørdag satt følgende spillere på Liverpools innbytterbenk: Adrian, Nathaniel Phillips, Curtis Jones, James Milner, Neco Williams, Takumi Minamino og Xherdan Shaqiri.

På bakgrunn av lagoppstillingen Jürgen Klopp valgte i den første gruppespillkampen i Champions League, mot Ajax i Amsterdam, blir vi ikke overrasket om minst 3-4 stykker av de som satt på benken mot laget fra stålbyen blir å finne i startoppstillingen mot Midtjylland på Anfield. 

Mot Ajax valgte Jürgen Klopp å starte med Curtis Jones og James Milner på midtbanen, og vi blir ikke overrasket om disse to får en ny sjanse fra start mot de danske drenge, kanskje også sammen med Minamino og Shaqiri lenger fremme på banen.

Mot Sheffield United byttet Liverpool-manageren ut sin vanlige 4-3-3-formasjon med 4-2-3-1, noe som gir Klopp muligheter til å rokkere på laget. 

– Vi tenkte vi skulle forandre litt på formasjonen for å gi dem noen problemer, og det klarte vi, slo Klopp fast etter 2-1 seieren over Chris Wilders mannskap.

Fungerte bedre etter pause

En kan vel neppe si at 4-2-3-1 fungerte perfekt for Liverpool i første omgang mot Sheffield United, men etter pause virket det som spillerne hadde blitt mer vant til den nye formasjonen.

Formasjonen ga Klopp muligheten til å starte med Diogo Jota i tillegg til sine faste tre angripere, Firmino, Mané og Salah. Portugiseren tok posisjonen på høyre flanke, og Klopp ble belønnet for valget ved at Jota ble matchvinner. 

MATCHVINNER: Diogo Jota fikk tillit fra start, og headet inn seiersmålet mot Sheffield United.

MATCHVINNER: Diogo Jota fikk tillit fra start, og headet inn seiersmålet mot Sheffield United.

Mot Midtjylland blir vi ikke forbauset om Jota får en ny sjanse fra start, mens to av de tre faste blir byttet ut med Minamino og Shaqiri. Disse tre, Jota, Minamino og Shaqiri, ble alle satt innpå etter en times spill i 1-0 seieren over Ajax.

Mot Sheffield United var det Salah som hadde fått rollen som spiss, med Firmino bak seg, og Jota og Mané på flankene. Salah fungerte bra på topp, selv om han ikke ble belønnet med scoring. James Pearce hos The Athletic poengterer at Salah mer sentralt betyr at egypteren oppholder seg mer i farlige områder enn han gjør til vanlig, noe som gir ham flere målsjanser. En marginal offside snøt ham for scoring, og han hadde også en avslutning i stolpen. 

– Jeg synes Mo spilte en utrolig god kamp, kommenterte Klopp etter matchen.

Minamino, Shaqiri og Origi vil ha godt av mer spilletid

Dersom Liverpool-manageren velger å kjøre inn Shaqiri og Minamino mot Midtjylland kan det fort bety at Firmino og Mané får en pust i bakken, mens Salah fortsetter på topp. Pearce poengterer imidlertid at det virket som Firmino likte seg bedre i en litt dypere rolle, med Salah rett foran seg. Brasilianeren gjorde som kjent Liverpools første mål i kampen. Før scoringen i hegen sto han bokført med bare to mål på sine siste 26 kamper.

Firmino scoret 15 ligamål i 2017/18, men siden den gang har antall scoringer gått ned hvert år, til 12 mål i 2018/19 og ni forrige sesong. I helgen åpnet han altså målkontoen i sesongens sjette ligakamp. Brasilianeren er dermed betydelig mindre målfarlig enn rekkekameratene Mané og Salah, som allerede står bokført med henholdsvis fire og seks ligamål.

Minamino og Shaqiri satt altså på benken mot Sheffield United. Førstnevnte fikk spille de siste sju minuttene, mens sveitseren ikke kom innpå. En som ikke fikk plass på benken en gang var Divock Origi. Dersom Klopp velger å hvile alle tre i superrekka mot Midtjylland, kan belgieren bli den som erstatter Salah på topp.