Ligaene som avslutter tidlig bestemmer selv om de vil dele ut tittelen

Nederland har avsluttet Eredivisie uten ligamester.

25. apr 2020 kl 09.32 Arild Skjæveland

Etter at Eredivisie i Nederland denne uken ble avsluttet uten å kåre en vinner, har det blitt skrevet mye om det kan skje også i England. Spesielt supportere av Liverpools rivaler har tatt til orde for at det samme må skje i Premier League - uten en ligamester.

Situasjonen i Nederland er helt annerledes fra situasjonen i Premier League, der Liverpool leder med 25 poeng ned til Manchester City. I Eredivisie toppet Ajax tabellen foran AZ Alkmaar - men lagene hadde like mange poeng, og det var kun åtte plussmål som skilte.

Tabellen i Nederland blir stående som den er, uten en mester, og uten at lag rykker opp eller ned. Det betyr at de bruker tabellen etter 25 serierunder for å avgjøre hvilke lag som skal til Europa.

UEFA bekreftet tidligere denne uken at det er prestasjonene denne sesongen som avgjør hvilke lag som skal få delta i Europa neste sesong - men det er opp til hvert forbund og liga hvordan det løses.

Annerledes i andre land

Belgia var det første landet som sa at de ville avslutte sin Jupiler Pro League. Det skjedde allerede for over tre uker siden. Fortsatt er det ikke endelig avgjort.

Der vil Simon Mignolets og Club Brugge bli kronet som seriemestere. Club Brugge hadde en luke på 15 poeng ned til andreplass på tabellen.

Også i Skottland går det mot at ligatittelen deles ut. Det har vært kaotisk i skotsk Premier League, der Celtic leder med 13 poeng foran Steven Gerrards Rangers. I SPFL har det allerede vært en kontroversiell avstemning for at ligaen skal avsluttes - men det er så langt ikke offisielt bekreftet.

Premier League har et klart mål om at sesongen skal ferdigspilles. Dersom det blir umulig, vil det være klubbene som bestemmer og avgjør om Liverpool blir kronet som mestere, om det vil bli opprykk og nedrykk denne sesongen - og hvordan det avgjøres hvem som får Champions League-plassene. 

Med en luke på 25 poeng ned til neste lag, skulle en tro at akkurat ligamesterskapet vil være den minst utfordrende tingen å bli enig om.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]