Slik forklarer Hawk-Eye spøkelsesmåletAldri vært sett tidligere over 9000 kamper

Den store snakkisen etter Premier League-runden er målet som aldri ble gitt, av systemet som skal være bombesikkert. Dette sier Hawk-Eye.

18. jun 2020 kl 09.08 Øystein Tronstad

Dommer Michael Oliver fikk klokken sin testet i pausen og den skal ha fungert fint. Debatten har stormet etter at den «sikre» teknologien sviktet Sheffield United og nå har Hawk-Eye selv kommet med en uttalelse som skal forklare det hele:

«I første omgang mellom Aston Villa v Sheffield United på Villa Park så var det en mållinje-hendelse hvor ballen ble ført over linjen av Aston Villas målvakt, nr. 25 Nyland. Dommeren mottok ikke et signal på sin klokke eller headset etter GOS-protokollen (Goal Decision Protocol). De syv kameraene rundt målet var betydelig blokkert av målvakten, forsvarer og stanga. En slik blokkering har aldri vært sett tidligere i over 9000 kamper hvor Hawk-Eye-systemet har vært i bruk.»«Systemet ble testet og fungerte før kampstart i samsvar med IFAB sine Laws of The Game og det ble bekreftet at kampdommeren. Systemet var intakt ut kampen. Hawk-Eye sender sine største beklagelser til Premier League, Sheffield United og alle som ble påvirket av hendelsen.»

For Sheffield United så hadde scoringen betydd at de ville ha vært to poeng bak Chelsea på Champions League-plass, i stedet for fire som de er nå.

Hawk-Eye brukes blant annet i rugby, volleyball, cricket og tennis. For de som følger sistnevnte så har man flere ganger sett at Challenge-systemet kan ha utfordringer.

Måten det fungerer på er at 6-7 kameraer følger ballens bevegelse fra ulike vinkler. Bildene blir så triangulert og kombinert til et 3D-bilde. Den statistiske feilmarginen skal være 3,6 millimeter, men flere har spurt om dette faktisk stemmer.

På sine nettsider skriver Hawk-Eye:

Hawk-Eye bruker høyhastighets kameraer som er kapable til å fjerne spillere fra et bilde, for å sikre at ballen er fullt synlig.

«Hawk-Eyes bildeprosessering, videorepriser og grafiske teknologi bygger en serie av produkter som hjelper sport å være mer rettferdig, tryggere og mer engasjerende og informerende. Disse teknologiene er ekstremt fleksible og har blitt tilpasset de unike kravene som hver sport vi jobber med har.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]