Keitas tidligere trener om guineaneren:– Hvis noen skadet ham begynte han å gråte med en gang. Han likte ikke kontakt

Naby Keitas tidligere trener forteller om midtbanespillerens tid i hjemlandet.

28. jul 2020 kl 14.26 Jens Hapnes Rege

Naby Keita har vært et lyspunkt for Liverpool etter korona-pausen. Guineaneren har figurert i alle kampene, og leverte tre målpoeng på toppen av sine altomfattende prestasjoner på midtbanen. 

Virgil van Dijk beskrev lagkameraten som verdensklasse i et intervju etter Newcastle-kampen, og både trenere og spillere krysser fingrene for at dynamoen holder seg skadefri i de neste sesongene. 

I et intervju med The Athletic forteller hans tidligere trener i Guinea, Alya Soumah, om Keitas tid i hjemlandet.

Trange kår

– Hver morgen syklet jeg til Nabys hus før syv for å spørre moren om jeg kunne ta ham med på trening. Han satt bak på sykkelen min og så dro vi til stadion, tre eller fire kilometere unna. Han var åtte år. 

– Vi hadde ingen president i klubben. Vi hadde ikke mye utstyr så jeg måtte kjøpe alt, baller, kjegler, alt sammen. Jeg spurte ungene om noen av foreldrene hadde penger å avse. 

– Nabys familie hadde ikke råd til mye. Moren pleide å selge en rett kalt akyeke, laget av gratinert maniok, som ble servert med fisk og pepper, og hun brødfødde familien. Han måtte noen ganger spise hos meg. 

– Jeg tok Naby under vingene mine. Jeg kjøpte drakten hans, og han var som en sønn for meg. De andre spillerne pleide å si at jeg likte han bedre enn alle andre, forklarer Keitas trener.

I RØDT: Keita (nummer to fra venstre i øvre rekke) i Liverpool-drakt.

I RØDT: Keita (nummer to fra venstre i øvre rekke) i Liverpool-drakt.

Talentfull

Soumah forteller at Keita alltid har hatt talentet, men at han ikke likte å bli taklet.

– Han scoret noen utrolige mål. Med hans lave tyngdepunkt kunne han gå rundt en, to, tre spillere, til og med målvakten. Vi ga ham kallenavnet «Deco» etter Barcelona-spilleren.

– Hvis noen skadet ham begynte han å gråte med en gang. Han likte ikke kontakt. Jeg pleide å si til ham, «hvis du vil bli som Deco må du være modigere. Fotball er vanskelig.» 

– Jeg fortalte ham at det var synd hvis han ikke brukte talentet sitt. Han sa han ikke skulle gi opp og at fotballen var drømmen hans. Han ville gjort alt for fotball, forteller han.

Guineanerens tidligere trener forteller at Liverpools gavmilde midtbanespiller har gitt lønn for strevet.

– Jeg snakker fortsatt ofte med ham. Han har kjøpt en tv, motorsykkel og bil til meg. Jeg er alltid der for ham, som en far. Jeg gir ham råd, og sier at han kan bli som Lionel Messi, avslutter Soumah.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]