Tidligere UEFA-topp dypt bekymret etter at Manchester City ble frikjent

Frykter toppfotballen skal bli en konkurranse mellom rike stater i Midt-Østen.

13. jul 2020 kl 18.02 Einar Kvande

Tidligere kommunikasjonsdirektør i UEFA, William Gaillard, frykter for fotballens fremtid etter at Manchester City i dag ble frikjent for brudd på reglene for finansielt fair play i idrettens voldgiftsrett.

UEFA hadde opprinnelig utestengt City fra Champions League i to år, men straffen ble som kjent anket, og ankesaken ble avgjort til Manchester-klubbens fordel i idrettens voldgiftsrett i dag. Dermed får City delta i Champions League kommende sesong.

Gaillard var seniorrådgiver i UEFA da landsmannen Michel Platini var president, og var med på å lansere reglementet for finansielt fair play (FFP). Nå mener han at idrettens voldgiftsrett underminerer regelverket.

En konkurranse mellom tre stater i Midt-Østen

FFP ble innført for å forhindre at klubbene kunne benytte seg av investeringer fra rike eiere, slik at de kunne bruke langt mer penger enn de selv tjente på sin vanlige drift.

– Etter denne dommen i idrettens voldgiftsrett kan Manchester City motta milliarder fra Emiratene, og fotballen i Europa vil nå bli en konkurranse mellom Saudi-Arabia, Qatar og De Forente Arabiske Emirater - kanskje kommer kineserne til å kaste seg med også, siteres en indignert Gaillard av Liverpool Echo.

Det å gi City en bot på 10 millioner euro blir som å gi tips til en kelner på en restaurant.

– Dette er den store faren for profesjonell fotball i Europa nå. Det å gi City en bot på 10 millioner euro blir som å gi tips til en kelner på en restaurant. 

– Dette handler om fotballens fremtid. Kan fotballen overleve dersom den kun blir en konkurranse mellom tre stater i Midt-Østen? 

– Jeg tror de andre klubbene er sjokkerte over denne dommen, for nå står de igjen uten noen form for beskyttelse, og det inkluderer også de engelske klubbene.

– For eiere som har investert i fotballklubber for å drive sunne forretninger, er det utrolig demoraliserende å møte en konkurrent som har de dypeste lommene i verden. Dersom jeg var en investor som ønsket å følge reglene nå, ville jeg ha investert i noe annet enn fotball. Du kan ikke konkurrere med noe slikt.

Foreslår lønnstak

Gaillard mener at europeisk fotball nå må innføre strenge restriksjoner på hvor mye klubbene får lov å bruke på spillerkjøp og lønninger dersom sporten skal overleve som et interessant produkt.

– Jeg var med på å innføre FFP. Mitt poeng er at vi trenger en sunn konkurranse, men andre var uenige.

– Jeg er helt enig med Aleksander Ceferin (nåværende UEFA-president) at vi nå like godt kan skrote FFP, og heller fokusere på et regelverk som fører til en sunn konkurranse, slik regelverket er i USA, med luksusskatt for lag som bruker mer penger enn det som er blitt avtalt på spillerkjøp og lønninger, eller at vi opererer med strenge lønnstak.

– Det er den eneste måten å beholde uforutsigbarheten i fotballen på, noe som har vært karakteristisk for sporten. Vi må vurdere å innføre drastiske tiltak, ellers vil fotballen bli uinteressant, avslutter Gaillard.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]