UEFA vil ikke fortsette med miniturnering i sluttspillet

Når Liverpool skal ut i Champions League kommende sesong så kan de forberede seg på at turneringen vil følge det originale formatet.

17. aug 2020 kl 09.00 Øystein Tronstad

Champions League pågår fremdeles og på grunn av korona-situasjonen blir denne sesongens utgave avsluttet som en miniturnering i sluttspillet. Formatet har fått ros for at det har bydd på uforutsigbare utfall og spenning, og det er første gang at semifinalene går uten lag fra England, Spania eller Italia.

Blant annet har Lyon, som endte på 7.-plass i den franske serien som ble avsluttet tidlig, slått ut Juventus og Manchester City. Bayern München ble første lag som scoret åtte ganger i sluttspillets historie. RB Leipzig, med Péter Gulácsi i mål, tok seg forbi Liverpools overmenn Atlético Madrid og er i sin første semifinale i historien.

Til tross for dette så skriver The Telegraph at UEFA alt har bestemt seg for å gå tilbake til det vanlige  formatet, etter at koronaviruset gjorde at de måtte forkaste kvart- og semifinaler over to kamper denne sesongen.

FORTSATT REGJERENDE MESTER: Liverpool vil fortsatt sitte med Champions League kronen i en uke til.

FORTSATT REGJERENDE MESTER: Liverpool vil fortsatt sitte med Champions League kronen i en uke til.

Liverpool vil være toppseedet i første seedingsgruppe når gruppespillet 2020/2021 starter 20. oktober. Gruppene skal trekkes 1. oktober.

Går Liverpool videre så vil man måtte forberede seg på å spille hjemme og borte igjen. Det avhenger selvsagt av at viruset er under kontroll og at det lar seg gjennomføre. 

Blant ekspertene som har latt seg begeistre av det midlertidige sluttspillformatet er tidligere storscorer Gary Lineker og tidligere Manchester United-stopper Rio Ferdinand.

– Jeg elsker det! Det har tilført noe, har det ikke? Jeg synes at det tilfører spenning. Det er som en straffekonk i 90 minutter. Spillerne og klubbene ser ut til å nyte det også, det tar bort noe av den konservative biten. Det spørs om kreftene som bestemmer vil gå videre med dette fordi det betyr færre kamper. Kanskje kan de legge til flere kamper i gruppespillet i stedet, vi må vente og se, men om de vil ha et panel til å bestemme så er jeg klar, sier Ferdinand som selv vant Champions League i 2008. 

United tapte ingen av sluttspilloppgjørene og slapp bare inn et mål over de seks kampene mot Lyon, Roma og Barcelona.

Lineker sammenligner det med sluttspillet i store mesterskap som VM og EM.

– Det er mer uforutsigbart, er det ikke? 

HISTORISKE: Uten Timo Werner har RB Leipzig imponert i Europa under sin unge trener Julian Nagelsmann.

HISTORISKE: Uten Timo Werner har RB Leipzig imponert i Europa under sin unge trener Julian Nagelsmann.

UEFAs TV-avtaler er signert ut 2024-sesongen og de er neppe lystne på å måtte betale tilbake millioner om det originale formatet skulle endres. President Aleksander Čeferin sa forrige ut:

– Turneringsformatet kan være interessant i fremtiden, men jeg tror ikke at vi kan gjennomføre det fordi kalenderen er så tettpakket. Jeg vet ikke hvor jeg skal finne plass til en turnering over et par uker i mai. Jeg tror at det er umulig.

– Jeg er sikker på at verden kan ikke stoppe for alltid på grunn av dette viruset. Jeg forventer en vaksine og jeg håper at den kommer så fort som mulig.

Kvalifiseringen til Champions League er alt i gang og her spilles det enkeltkamper i stedet for hjemme og borte.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]