Van Dijk har gjort flest feil som leder til mål i ligaen siden 2018/19-sesongen - her er grunnen til at den statistikken er misvisende

De siste dagene har supportere av andre lag storkost seg med en sjelden tabbe fra Liverpools stoppergigant, og spesielt én statistikk har gått sin seiersgang på sosiale medier. Tallene bak statistikken viser at det bare er en tilfeldighet.

14. sep 2020 kl 12.59 Jens Hapnes Rege

«Siden starten av 2018/19-sesongen har ingen utespillere gjort flere feil som leder til mål i Premier League enn Virgil van Dijk», lyder innlegget fra ESPN som har blitt feiret som et trofé av andre lags supportere. 

Den profesjonelle data-analytikeren Dan Kennett har sett nærmere på tallene bak statistikken, og forklarer hvorfor den er misvisende. 

Misvisende tall

Siden 2018/19-sesongen har van Dijk gjort fire feil, hvorav tre har ledet til mål. Nederlenderen har spilt flere minutter enn noen annen utespiller i ligaen i perioden. 

Det er ingen utespillere som har gjort flere feil som har ledet til mål, men syv andre spillere har det samme antallet som Liverpools stoppergigant (3). 

I tillegg viser analytikeren at van Dijk har hatt uflaks ved at så mange av feilene har ledet til mål.

Eksempelvis har Willy Boly (9), Jonny Evans (7) og Davinson Sanchez (7) til sammen 23 feil, men bare en av deres feil har ledet til mål. 

184 spillere gjør feil hyppigere

Dersom man ser på feil per minutt kan man se at Liverpools stopper gjør en feil hvert 1801. minutt. 

184 spillere gjøre feil hyppigere enn nederlenderen, blant annet Harry Maguire (hvert 1585. minutt) Conor Coady (hvert 1439. minutt), James Tarkowski (hvert 1141. minutt), John Stones (hvert 1013. minutt) og Phil Jones (hvert 368. minutt). 

OVERGÅS: Harry Maguire kom til kort i duell med Virgil van Dijk på Anfield.

OVERGÅS: Harry Maguire kom til kort i duell med Virgil van Dijk på Anfield.

Van Dijks makker Joe Gomez gjør en feil hvert 1615. minutt, mens tidligere Liverpool-stopper Dejan Lovren gjorde en feil hvert 924. minutt i perioden.

Uflaks

En kombinasjon av at van Dijk har hatt uflaks med at så mange av feilene har ledet til mål og at nederlenderen spiller flere minutter enn noen andre gjør at det ved første øyekast kan se ut som om kolossen har hatt en nedadgående kurve.

Tallene bak statistikken viser imidlertid at det ikke er grunn til bekymring for Liverpools supportere, og forhåpentligvis vekker kritikken villdyret i verdens beste midstopper. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]