Slik fikk Michael Gordon skikk på Liverpool FC

Michael Gordon ble utpekt av John W. Henry som mannen som kunne gjøre Liverpool til et vinnerlag.

5. sep 2020 kl 14.33 Einar Kvande

Fenway Sports Group slet lenge med å gjøre Liverpool til et vinnerlag etter at de kjøpte Anfield-klubben for 493 millioner dollar i 2010. Det var John W. Henry og Tom Werner som styrte skuta til å begynne med, men duoen visste at de trengte en hjelpende hånd. Den fikk de fra Michael Gordon, skriver Boston Globe.

– Jeg oppfordret Mike til å ta en viktig rolle i Liverpool, siteres Henry.

I mars 2012 tok så Gordon fatt på oppgaven med å gjøre gull av gråstein på Merseyside.

Å vinne var imidlertid lettere sagt enn gjort. Liverpool konkurrerte med klubber med masse penger, noen eid av russiske oligarker, andre eid av sjeiker fra Midt-Østen. Disse klubbene kunne simpelthen by mer for de beste spillerne enn Liverpool kunne. 

To alen av samme stykke

Michael Gordon fant imidlertid en vei, selv om han hadde lite erfaring med europeisk fotball. Første arbeidsdag i den nye jobben fløy Gordon til Flroida, der han møtte Michael Edwards. Den tidligere fotballspilleren var en del av Liverpools analysestab. Gordon og Edwards fant tonen umiddelbart. De var begge lidenskapelig opptatt av statistikk og data, og foretrakk begge å holde en lav profil utenfor rampelyset.

Gordon og Edwards skjønte at Liverpool ikke kunne vinne ved å bruke like mye penger som de rikeste klubbene i Premier League. De måtte finne en annen strategi. De måtte kjøpe undervurderte spillere og selge overvurderte spillere. Og dette måtte de gjøre igjen, igjen og igjen. Det betydde at Liverpool måtte ta risiko på transfermarkedet.

– Risiko er ingen dårlig ting. Det er et verktøy. Dersom du utnytter risiko til din fordel vil du få resultater som er bedre enn forventet, har Gordon uttalt.

Gordon måtte få oversikt over hva spillere var verdt, både nå og i fremtiden. Edwards hjalp ham med dette. Duoen begynte med en omfattende innsamling av data, der spillernes egenskaper, og til og med temperament og personlighet, ble tallfestet.

Dette var imidlertid tidkrevende, og suksessen kom ikke over natten. På veien ble Gordon ofte kritisert for det supportere vurderte som feil som amerikanerne gjorde. 

Gordon jobbet også tett med Liverpools finansielle sjef, Billy Hogan, for det var viktig å øke klubbens inntekter. 

Var sentral da Klopp ble ansatt

I 2015 var Gordon sentral da Jürgen Klopp ble ansatt som klubbens nye manager. 

– Nå var vi så nær at vi ikke lenger bare bygde et lag for fremtiden. Vi var i en posisjon der vi kunne forsøke å fullføre verket, har han i ettertid sagt om denne ansettelsen.

Inn kom gode offensive spillere som Sadio Mané og Mohamed Salah, men det var salget av Philippe Coutinho som åpnet opp for at Liverpool kunne sikre seg de siste bitene i puslespillet, i form av Virgil van Dijk og Alisson Becker.

Liverpool dominerte europeisk fotball i 2018/19, og vant Champions League. Ett år senere var Premier League-tittelen i hus. Gordon måtte holde seg i USA på grunn av koronapandemien, men kunne feire bragden sammen med sin familie i sommerhjemmt deres i New Hampshire. 

Når pandemien er over kan Gordon igjen reise til Liverpool, hvor han uforstyrret kan gå rundt i gatene. Bare et fåtall vil gjenkjenne ham. Han sier han foretrekker det slik.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]