Landslagspause igjen neste ukeSøramerikanerne må reise, selv om klubbene protesterer

Allerede neste uke er det ny runde med landskamper. Tre røde er tatt ut for Brasil.

30. sep 2020 kl 17.21 Arild Skjæveland

Det var en stor overraskelse da meldingen kom tidligere denne måneden, om at VM-kvalifiseringskampene i Sør-Amerika likevel skulle bli spilt i oktober. I den forrige landslagspausen var Liverpools brasilianere igjen på Melwood og kunne forberede seg til ligastarten.

Det får de ikke gjort denne gang.

Alisson Becker, Roberto Firmino og Fabinho er alle tatt ut i troppen til Brasil, for kampene mot Bolivia og Peru. Den første kampen spilles natt til lørdag 10. oktober, med avspark kl. 02.30 på Arena Corinthians. Den andre skal spilles på Estadio Nacional i Peru natt til onsdag.

Det betyr at spillerne kjemper en kamp mot klokken for å bli klare, og komme seg tilbake til Liverpool i tide for å rekke Merseyside-derbyet. Det står foreløpig oppsatt lørdag 17. oktober kl. 16.00, men som helt sikkert kommer til å bli flyttet til et annet tidspunkt den helgen.

Klubbene har protestert

FIFA kommer til å tvinge klubbene til å slippe spillerne sine til VM-kvalifiseringen i Sør-Amerika, til tross for store protester og sinne fra klubber, ulike ligaer og spillerforeninger.

Partene har vært i diskusjoner i flere uker, skriver Tariq Panja i The New York Times. Klubbene ønsker ikke å slippe spillerne på lange reiser til andre kontinent midt under en verdensomspennende pandemi. 

På et møte i forrige uke skal ligaene, toppklubbene i Europa og FIFPro som representerer spillerne ha bedt FIFA om å slippe opp på regelverket rundt kampene i neste uke, men kom ingen vei med det.

COMNEBOL, fotballforbundet i Sør-Amerika, har bedt FIFA om å bruke regelverket. Det gjør at FIFA kan nekte en spiller å spille for klubblaget sitt i fem dager etter at han skulle ha vært frigitt for landslagsspill, dersom spilleren nekter. Dette skjedde med Joel Matip under Afrikamesterskapet i 2016, da han insisterte på at han hadde lagt opp, og ikke reiste for å spille for Kamerun.

Smittesituasjonen i Brasil vil være til stor bekymring for Liverpool FC, når tre av deres viktigste spillere på mandag skal reise tilbake til hjemlandet. Tidligere har klubben flere ganger chartret fly for spillerne på slike landslagsoppdrag. Trolig kommer det til å skje igjen.

Også Thiago Silva (Chelsea), Richarlison (Everton) og Douglas Luiz (Aston Villa) er også med i troppen. Gabriel Jesus (Manchester City) er skadet, og har trukket seg.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]