Oliver om VAR, drapstrusler og favorittklubben

Premier League-dommer Michael Oliver skryter av VAR, forteller om sine tøffeste avgjørelser og avslører sin favorittklubb.

10. jan 2021 kl 22.56Jens Bessesen

Det er svært sjelden aktive toppdommere lar seg intervjue, men Michael Oliver har diskutert en rekke temaer i en åpenhjertig samtale med Oliver Holt i Daily Mail. Blant annet snakket han om episoden fra i høst der Jordan Pickford slapp unna straff for skrekktaklingen på Virgil van Dijk. 

Han snakket også om flere temaer, og er klar på at han elsker jobben sin som dommer. Han er fotballsupporter og trives godt blant de beste spillerne i en toppliga på flotte stadioner. 

Trusler

35-åringen sier det alltid er meninger om hvordan dommeren presterer.

– Sånn er det bare. Noen av tingene supportere sier er fra en annen planet. Du kan ta det med en klype salt fordi du vet de er så fokusert på at laget skal vinne, og at det aldri er deres skyld og at det alltid er en grunn til at de taper, sier Oliver. 

Stort sett er det ikke den groveste hetsen, men noen ganger går det for langt. Som da Oliver dømte en kamp mellom Real Madrid og Juventus og ga Real en avgjørende straffe like før slutt. 

Det endte med hets både på og utenfor banen. Også for kona Lucy, som også er dommer, og er aktiv på Twitter. Det kom både drapstrusler og andre grove meldinger. Oliver sier episoder som dette er noe han legger bak seg med en gang.

Støtter VAR

Da VAR kom trodde mange at kontroversielle dommeravgjørelser ikke skulle skje mer. Men i stedet har det blitt minst like mye fokus på dømmingen, på bruken av VAR, hands og offsider.

– Det har blitt en besettelse, men jeg er for VAR. Det er mye snakk om at det endrer sporten, men hvis du tok det bort i morgen, ville alt du hørte neste helg være folk som ropte for å få det tilbake, sier Oliver, som har dømt Premier League i over ti år.

Han støtter VAR fordi det til syvende og sist er han selv på banen som tar avgjørelsen.

– Hvis jeg treffer første gang, trenger ikke VAR involvere seg. Men nå som vi kan se på monitoren, har jeg fått en ny sjanse. Du kan endre mening eller stå på ditt, sier han. 

Det er også mye debatt om hva som er «clear and obvious», men Oliver tror ikke man noen gang får et system der alle blir fornøyd. 

– Når vi sitter og diskuterer forskjellige klipp gjennom uka på Zoom, og det er 16 av oss i rommet, er det ofte helt delt om hva som er riktig avgjørelse, sier han og legger til at VAR har ført til for eksempel mindre holding i feltet og mindre kjeft fra spillerne underveis i kamper.

Har et favorittlag

I intervjuet avslører Oliver dessuten hvem som er favorittlaget - Newcastle United.

– Jeg dømmer aldri Newcastle-kamper. Vi må klarere om vi har et forhold til en klubb eller har familie som jobber der. Du kan ikke dømme noen kamper som involverer det laget, og jeg kan for eksempel heller ikke dømme Sunderland, sier han. 

35-åringen må også passe seg når det begynner å dra seg til mot slutten av sesongen.

– Fordi Newcastle ofte er involvert i nedrykksstriden, kan jeg ikke dømme lagene mot bunnen av tabellen fra mars og april. Hvis Newcastle trengte et poeng for å overleve og måtte forbi for eksempel Aston Villa, kunne jeg ikke dømt de heller. Jeg ville ikke hatt lyst, sier han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]