Slik ble lidenskapelige Lijnders formet som ung trener i Portugal

Pep Lijnders ble hentet til Porto som trener allerede som 24-åring. Der lærte han mye av det som har gitt Liverpool suksess.

Pepijn Lijnders begynte å fordype seg i treneryrket allerede i tenårene i PSV Eindhoven i hjemlandet, og allerede da han var 24 år var han et navn klubber hadde begynt å få øynene opp for. 

En av de klubbene var Porto. I podcasten «The Big Interview with Graham Hunter» forteller Lijnders, lidenskapelig som alltid, om hvordan han ble plukket opp av den portugisiske giganten - og hvordan tiden der var.

Headhuntet til Porto

I 2006 ble den unge treneren headhuntet av Portos apparat. De ville ha inn en offensiv mann i apparatet da de skulle restrukturere akademiet, førstelaget og scoutingsystemet i en ambisiøs femårsplan. Lijnders kom inn som den unge, fremadstormende mannen som skulle lede hele prosjektet.

– Det ble umiddelbart god kjemi mellom meg og sjefene i Porto, og de stolte på meg til å lede prosjektet og til å skape en ny generasjon spillere, sier Lijnders i podcasten. 

Lijnders sier han var klar til å flytte fra Nederland til Portugal, men legger til at det var et sjokk som møtte ham i det nye landet.

– Både i fotballkultur og kulturen i landet generelt. Det har hatt stor innflytelse på meg. Folkene, klubben, strukturen, supporterne. Porto vil alltid være med meg, sier han. 

Lenge i Portugal

Han tilbrakte hele syv år i klubben før han kom til Liverpool, året før Jürgen Klopp kom inn dørene. 

– Syv år er lenge. Normalt sett er man to-tre år i klubber i Sør-Europa. Men jeg var syv år i Porto med så mange lidenskapelige trenere og unge spillere, sier han. 

– Vi snakket ikke samme språk, men forstod hverandre likevel. Derfor kunne vi jobbe sammen. Vi hadde tre økter om dagen, og så lærte jeg portugisisk og prøvde å lære kulturen, sier han.

Lijnders forteller at de i Porto hadde to mottoer.

– «Vi elsker de som hater å tape» og «Vi kjemper mot alt og alle». Det er det Porto handler om. Porto er der for å vinne pokaler. Det er derfor de er med, sier han. 

Far-sønn-forhold

Videre kommer Hunter og Lijnders inn på tiden i Liverpool - om suksessen i Champions League og Premier League og om kampen mot Barcelona. Men det var nylig en annen kamp som var spesiell for Lijnders - mot Midtjylland stilte Liverpool med mange spillere han har et spesielt forhold til.

Caoimhin Kelleher og Trent Alexander-Arnold som han har fulgt helt siden han kom til klubben, eller de ferskere talentene i form av Curtis Jones, Neco Williams, Leighton Clarkson og Rhys Williams. I tillegg til spillere som har blitt hentet inn. Lijnders var en av de som virkelig gjorde research rundt Diogo Jota før portugiseren ble signert. Han har også et godt forhold til portugisisktalende Fabinho.

– Når du bringer opp dine egne spillere får du et far-sønn-forhold. De gir alltid litt mer og skuffer deg aldri. Derfor mener jeg at den beste signeringen hver sesong skal komme fra akademiet, sier han. 

Han bruker Trent som et eksempel. Da han begynte å få spilletid var det egentlig mangel på høyrebacker i klubben, og Liverpool kunne ha valgt å kjøpe en ny og etablert spiller.

– Men vi gikk for Trent. Det var noe av det viktigste vi lærte i PSV og Porto. Unge spillere må ha håp og tillit fra manageren. Derfor er det veldig viktig at forholdet er der. Og det øyeblikket Trent slår gjennom, inspirerer han hundre andre unge spillere som ser det er mulig. Det er en av de store styrkene til klubber som bringer spillere gjennom, sier Lijnders.