Den usannsynlige rekordrekken

Det var lite som tydet på at Liverpool skulle gå over et halvt år uten tap etter nederlaget mot Real Madrid i starten av april.

Jürgen Klopp, Liverpool-spillerne og supporterne var tidvis langt nede de første månedene i 2021. Tomme tribuner, skademareritt og vonde rekorder som ble satt i form av hjemmetap og kamper på rad uten scoringer.

Da Liverpool tapte 3-1 borte mot Real Madrid i den første kvartfinalen i Champions League, var det nok mange som tenkte at sesongen på mange måter var over. Topp fire så vanskelig ut, og å snu oppgjøret mot de spanske mesterne ville alltid bli vanskelig.

Liverpool klarte ikke å ta seg til semifinalen, men på imponerende vis ble det topp fire. Og etter første kamp mot Real Madrid satte laget i gang en rekke med kamper uten tap som ikke skulle ta slutt før søndag 7. november. Syv måneder og 25 kamper uten tap – en tangering av klubbrekorden som det var vanskelig å se for seg kunne bli en realitet for et halvt år siden.

Aldri i tvil

Klopp selv ble nylig spurt om han virkelig hadde tro på at han og teamet hans kunne snu trenden etter den vonde perioden.

– Jeg var aldri i tvil, men jeg tenkte ikke særlig på det heller, sa Klopp til liverpoolfc.com i slutten av oktober.

– Det ville alltid være vanskelig i fjor, men mange av dere (media) så ut til å glemme hvor enorm forskjellen blir når man mer eller mindre mister hele forsvaret sitt i oktober. Likevel forventet alle at vi skulle vinne alle kamper fordi vi er Liverpool og bør tåle noen skader, sa Klopp.

Selv visste han hvor tøft det kom til å bli.

– Vi måtte prestere på alle fronter selv med alle skadene vi fikk i én og samme posisjon. Vi måtte snu oss rundt og kjempe både i Premier League, cupene og Champions League, sa Klopp.

Rhys og Nat ble løsningen

Mange løsninger ble prøvd i månedene der én etter én av midtstopperne måtte ut med langtidsskader. Klopp prøvde over 20 midtstopperpar forrige sesong, og resultatene uteble lenge.

DRØMMEDUO: Nat Phillips og Rhys Williams spilte strålende mot slutten av forrige sesong.

DRØMMEDUO: Nat Phillips og Rhys Williams spilte strålende mot slutten av forrige sesong.

– Vi måtte finne løsninger forrige sesong, og vi traff ikke alltid. Sånn er det. Når du er under tidspress må du finne løsninger med det samme.

Resultatene kom først for alvor da Rhys Williams og Nat Phillips ble det foretrukne stopperparet mot slutten av sesongen. Det endte med fem strake seiere og tredjeplass.

– Da fikk vi stabiliteten tilbake, og vi fant oss selv igjen, sa Klopp.

Uttalelsene kom før Liverpool måtte git apt mot West Ham, men Klopp har aldri gitt uttrykk for å være en mann som bryr seg om rekorder.

– Vi vet at vi er vanskelige å spille mot når vi er på vårt beste. Vi har spilt en del uavgjort i løpet av denne rekken, men i flesteparten av kampene var vi nok nærmest seieren, så det sier også sitt, selv om vi trengte flaks og en sen scoring i noen av kampene.

Ingen garantier

Klopp sier det eneste han og spillerne er opptatt av er å gi alt de har.

– Vi ønsker å være den beste versjonen av oss selv i alle kamper, og det prøver vi på hele tiden. Det fungerer ikke alltid, men da må vi bare prøve igjen neste gang.

– Det finnes ingen garantier for at du får resultater. Men den eneste måten man kan få resultater på er å gi alt man har, og det er det vi prøver på, sa Klopp.