Norwich og Watford sørger for at Liverpool får penger i kassa

Norwich og Watford rykket opp igjen i Premier League på første forsøk.

26. apr 2021 kl 14.41Einar Kvande

Det faktum at Norwich City og Watford rykker opp fra Championship på første forsøk, fører til at Premier League-klubbene får tilbake totalt 83 millioner pund i fallskjerm-utbetalinger til disse to klubbene. Disse pengene skal nå fordeles på klubbene i toppdivisjonen, noe som betyr at Liverpool og de andre klubbene vil få tilbake litt over fire millioner pund hver, skriver Liverpool Echo.

Både Norwich og Watford rykket ned fra Premier League etter 2019/20-sesongen.

Siden Premier League ble stiftet i 1992 har det vært fallskjerm-utbetalinger til lagene som rykker ned, for å hjelpe de nedrykkede klubbene å tilvenne seg en Championship-økonomi.

Fordi Norwich og Watford klarte å rykke opp igjen på første forsøk, betyr det at de ikke vil motta penger som var satt av til disse klubbene dersom de ikke hadde klart å rykke opp igjen i Premier League. Disse pengene blir nå isteden fordelt på de 20 medlemsklubbene.

Fallskjermutbetalingene blir kalkluert ut fra den nedrykkede klubbens inntekter i Premier League den sesongen nedrykket fant sted. 55% av denne inntekten utbetales i det første året i Champonship, og deretter 45% og 20% i år to og og år tre. 

Dersom en klubb er i Premier League i bare en sesong, vil fallskjerm-utbetalingene kun betales i to år. Da blir det ingen utbetaling det tredje året. Norwich kvalifiserte bare til to år med utbetalinger, da de i fjor rykket ned etter kun en sesong på øverste nivå.