Slik startet og raknet Super League på tre dager

The Super League gikk fra å være det neste store, til å falle sammen som et korthus på kvelden.

20. apr 2021 kl 22.31Øystein Tronstad

Med mindre du har bodd under en stein de siste dagene, kan du ikke unngå å høre om Super League og diskusjonen rundt.

Selv folk som ikke er interessert i fotball, eller følger særlig nøye med, har merket seg at noe stort hadde skjedd.

På tre dager gikk Super League fra å være en visjon, en drøm og et mareritt, til å falle sammen og styrte i havet. Slik gikk det til.

Begynnelsen 18.4

Søndag kveld 18. april/natt til mandag 19. kom en ny nettside, og nyheten om at 12 storklubber ville starte en egen superliga.
Storbanken JP Morgan skulle backe prosjektet.

Grunnleggerne kom fra England, Spania og Italia og var Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Arsenal, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Inter Milan, AC Milan og Juventus.

Ingen tyske eller franske, men det ble meldt at tre andre klubber skulle delta som faste medlemmer, samt at det skulle være fem åpne plasser for andre lag.

Kanskje var man inspirert av amerikansk idrett? Fire av de fem mest verdifulle sportsligaene i verden befinner seg over dammen, men samtidig eksisterer en tanke om «likhet» med drafting/rekruttering på rundgang.

Oppstartergruppen skulle motta 3,5 milliarder euro for å bygge opp den nye ligaen. Kjærkomne kroner i en pandemipreget verden.

Ble raskt fordømt

UEFA var raskt ute med å slippe en uttalelse, sammen med FA, Premier League og de andre nasjonale forbundene.
De fordømte prosjektet og skrev blant annet:

«Hvis dette skulle skje, så ønsker vi å understreke at vi – UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, men også FIFA og alle våre partnere – vil forbli samlet i vårt mål om å stoppe dette kyniske prosjektet som er grunnlagt på egeninteressen til noen få klubber, i en tid hvor samfunnet behøver samarbeid mer enn noen gang.»

I prosjektets pressemelding uttalte kontroversielle Joel Glazer, styreleder i Manchester United og vise-styreleder i nye Super League dette om bakgrunnen:

«Ved å samle verdens største klubber og spillere til å spille mot hverandre gjennom sesongen vil Super League åpne et nytt kapittel for europeisk fotball, sikre konkurranse og fasiliteter i verdensklasse, og økt økonomisk støtte til den bredere fotballpyramiden.»

Motstanden mobiliserer 19.4

Mandag 19. april starter med at Juventus-aksjen stiger rundt 17 prosent. Manchester Uniteds går også opp rundt 10 prosent.

Samme dag skal UEFA legge frem sin nye struktur for Champions League fra 2024.
Journalist Fabrizio Romano melder at Super League skal diskuteres i Montreux (Sveits), i forbindelse med UEFA-kongressen i byen.

Konseptet blir regelrett slaktet og angrepet av kommentatorer, fans og eksperter. De tidligere rivalene Jamie Carragher og Gary Neville er tydelige i sin sak og tone.

Carragher sa:

– Liverpools kamp mot Leeds mandag kveld kunne ikke ha bedre timing for å vise galskapen i denne lukkede ideen. Det er en kamp med potensielt stor innvirkning på kvalifiseringen til Champions League, med mye på spill og stort drama.

– Millioner vil følge kampen på grunn av det, følelsene vil løpe løpsk uansett resultat. Den samme engstelige spenningen vil følge alle Liverpools gjenværende syv kamper, og det er grunnen til at TV-selskapene betaler millioner for dem.

Som tidligere Liverpool-helt fikk Carra (dessverre) helt rett. 

Dramaet fortsetter i Leeds

Jürgen Klopps mannskap fikk en alt annet enn god oppladning til den viktige fotballkampen med alt som foregikk i kulissene. Klopp lot seg også provosere over bannere og t-skjorter. Leeds-spillerne varmet opp i dem, og de var også lagt i Liverpools garderobe.

Champions League-logoen var godt synlig. Det samme var teksten «EARN IT».

De røde gjorde sitt for å fortjene det ute på banen. Liverpool var det beste laget i første omgang og Trent Alexander-Arnold kunne fortjent sette opp Sadio Mané. Med 1-0 til pause var Liverpool på livetabellen oppe på den viktige 4.-plassen.

I andre omgang gikk steamen ut av Liverpool, akkurat som det kan virke som at skulle skje med Super League-toget. Like fortjent var det da Diego Llorende utlignet like før slutt. Den spanske stopperen feiret som om han hadde scoret i en finale. Liverpool var på 6.-plass igjen.

Etter kampslutt snakket hverken Leeds-spiss Patrick Bamford, veteranen James Milner eller Jürgen Klopp stort om fotball eller racet for Europa. I stedet handlet det meste om Super League.

Liverpools visekaptein var tydelig i stemmen: 

– Jeg liker det ikke, og håper det ikke blir noe av.

– Vi spillerne har ikke noe vi skulle ha sagt.

Ifølge The Athletic er trener Klopp rasende på FSG. Først for å ha blitt med i Super League, men også timingen for kunngjøringen og hvordan han har måttet forsøke samle fokus inn mot en viktig ligakamp. Med stillhet fra eierne, var det Klopp som i stor grad måtte svare for media.

Starten på slutten 20.4

Tirsdag 20. april skulle Fenway Sports Group ha et Zoom-møte med de ansatte i Liverpool FC. Dette ble avlyst og spekulasjonene tok til. Ville den massive motstanden rokke på fundamentet ved Super League?

Prater velvillig gjør derimot Real Madrids mektige president Florentino Pérez, som også er styreleder for storligaen. 74-åringen har lenge ønsket å gå til krig mot UEFAs høye herrer.

På spansk TV, El Chiringuito de Jugones, sier Pérez: 

– Kontrakten i The Super League er bindende. Ingen kan dra. Alle klubbene jobber sammen, og alle signerte kontrakten sist lørdag. Det er ingen problemer.

– Hver gang det skjer endringer, vil folk gjøre motstand. Men vi gjør dette for å redde fotballen i et kritisk øyeblikk.

Han er også åpen for flere endringer. For eksempel å reduserer lengden på fotballkamper. Ikke lar han seg bekymre av UEFAs trusler om at superligaspillere skal utestenges fra landslagsfotball, eller at klubbene skal kastes ut av de europeiske turneringene.

Trykket øker

En opinionsmåling fra YouGov viser at 79 prosent av de spurte supporterne er motstandere av Super League. 51 prosent mener at utbryterne bør kastes ut av Premier League.

Det er nok et sentralt punkt på talelista når de 14 andre Premier League-klubbene møtes tirsdag for å diskutere situasjonen.

Et eget møte blir satt opp for ligaens kapteiner ha etter at Jordan Henderson har tatt initiativ. Hendo melder:

«Vi liker det ikke, og vi ønsker ikke at det skal skje. Dette er vårt kollektive standpunkt.»

«Vår forpliktelse til denne fotballklubben og dens supportere er absolutt og uforbeholden. You'll Never Walk Alone.»

Møtevirksomhet er det også mellom selveste statsminister Boris Johnson og Premier League-sjef Richard Masters. Fra Downing Street er de åpne for å sette inn sterke tiltak for å stoppe superligaen.

Tirsdag ettermiddag skriver The Times at de sterke reaksjonene har ført til kalde føtter i minst én av de engelske klubbene.

Mye skjer på kort tid

Manchester City-trener Pep Guardiola vant Champions League to ganger med Barcelona. Denne sesongen drømmer han om å oppnå det samme med den engelske serielederen.

Pep sier: 

– Det er ikke sport om forholdet mellom innsatsen og belønningen ikke er tilstede. Det er ikke sport om det ikke betyr noe om du taper.

21:19 kommer en kort, men effektiv beskjed fra klubben hans: 

«Manchester City Football Club kan bekrefte at vi formelt har vedtatt prosessen for å trekke oss fra gruppen som planlegger en europeisk Super League».

Samme dag er det kveldskamp i Premier League. Chelsea skal møte Brighton og ved Stamford Bridge er det sterke demonstrasjoner. 

Mens Chelsea og Brighton spiller målløst, og med det holder Liverpool inne i Champions League-kjøret, kommer det en rekke oppsiktsvekkende nyheter.

Manchester Uniteds styreformann Ed Woodward trekker seg etter Super League-fiaskoen. Ryktene går også om at Juventus-sjef Andrea Agnelli skal gjøre det samme.
LaLiga-leder Atlético Madrid skal være på vei ut.
Joan Laporta, president i medlemsstyrte Barcelona, sier til spansk presse at katalanerne ikke vil slutte seg til en eventuell Super League før klubbens medlemmer stemmer for det.

Ikke minst forventes det at Chelsea på onsdag offisielt bekrefter at de også trekker seg fra Super League-prosjektet.

Sir Kenny Dalglish ber Liverpool om å gjøre «det riktige».

Oppdatert, Liverpool melder seg ut

Tribus er en av Liverpools sponsorer som markerer. Fra det sveitsiske klokkemerket kommer ordene: 

«Våre verdier kommer i første rekke, og derfor trekker vi oss som sponsor»

Like før klokka skal til å gjøre tirsdag til onsdag i Norge, kommer Liverpool FC på banen etter flere rykter.

«Liverpool Football Club kan bekrefte at vårt engasjement i de planlagte planene om å danne en europeisk Super League har blitt avsluttet.

Så vi spiker’n gå i kista for Super League? Siste ord virker ikke å være sagt, og i det seneste som kom fra Super League tirsdag kveld/natt til onsdag leser vi: 

«Gitt de rådende omstendigheter skal vi på ny vurdere hva som er riktige steg for å omforme prosjektet, og vi skal alltid tenke på å gi supporterne de beste mulige opplevelser samtidig som vi øker bidrag av solidaritetsmidler for hele fotballfellesskapet».