Dommeren har stanset Hillsborough-rettssaken

Saken hvor tre menn var anklaget for å ha «dekket over» politimennenes handlinger under Hillsborough-tragedien vil ikke bli behandlet av juryen.

26. mai 2021 kl 12.56Mari Lunde

Rettssaken mot tidligere politimenn fra South Yorkshire Police og en advokat som jobbet med politiet etter Hillsborough-tragedien har blitt stoppet før den nådde juryen. Det melder Liverpool Echo.

Rettssaken mot de pensjonerte politimennene fra South Yorkshire Police, Donald Denton og Alan Foster, samt den pensjonerte juristen Peter Metcalf, skulle ha startet i april 2020 men ble utsatt et helt år.

Nå er den over. Mennene sto siktet for å gjøre handlinger som forstyrret rettens gang, der uttalelsene til South Yorkshire-politimennene ble gjennomgått og endret. Dette nektet de for.

Dommeren som ledet rettssaken bestemte i dag at de tiltalte ikke hadde noen sak å svare for.

Anklaget for å ha endret vitneuttalelser

Mennene var tiltalt for å ha endret dusinvis av politimenns vitnebeskrivelser for å dekker over feiltrinnene til South Yorkshire Police før, under og etter at tragedien utfoldet seg i april 1989. Dette var beskrivelser som ble samlet inn før «Taylor-rapporten» – en granskningskommisjon som under ledelse av Lord Justice Taylor ble startet bare to dager etter tragedien hvor 96 menn, kvinner og barn mistet livet.

– Lite eller ingen bevis

I forrige uke fremmet advokater som representerer de tiltalte, juridiske argumenter for at deres klienter ikke hadde noen sak de trengte å svare for. Det sa dommer Justice William Davis seg enig i.

– Problemet er at det er lite eller ingen bevis for dette og/eller er det ingen grunnlag for å si at noe som er gjort av noen av disse tiltalte hadde som hensikt å forstyrre rettens gang, sa dommeren i sin avgjørelse.

– Så det er slik at jeg har konkludert med at det ikke er noen av anklagene i tiltalen som er egnet for juryens behandling.

– Jeg gjentar min anerkjennelse av angsten og plagene som kjennes av familiene til de som er rammet av Hillsborough-katastrofen.

– Uansett angst og ubehag, må jeg imidlertid avgjøre hvorvidt det er bevis som støtter de spesielle straffbare forholdene som de tiltalte er tiltalt for.

– Når jeg konkluderer med at det ikke er det, er det alt jeg gjør.

Saken blir ikke anket.

Ingen politimenn har blitt holdt ansvarlig for det som skjedde på Sheffield Wednesdays hjemmebane den vårdagen for 32 år siden. Bare tidligere klubbsekretær, Graham Mackrell, har fått en straff. Han fikk en bot på 6500 pund for en helse- og sikkerhetsforseelse.