Hillsborough-ofrene får erstatning

De etterlatte får nå oppreisning for den psykiske belastningen og traumene etter politiets svertekampanje.

4. jun 2021 kl 11.46Øystein Tronstad

Politiet sør i Yorkshire har nå kommet til enighet om å betale erstatning til over 600 mennesker i forbindelse med Hillsborough-tragedien, skriver The Guardian.

Dette er et forlik over svertekampanjen etter Hillsborough i 1989, hvor politiet forsøkte å legge skylda over på ofrene og ta fokuset vekk fra sine egne handlinger. 

Senere har en uavhengig kommisjon (Hillsborough Independent Panel, 2012) konkludert med at supporterne var uten skyld og at det i stedet var politiet som måtte stå til ansvar. En rapport har slått fast at minst 41 mennesker kunne ha vært reddet.

Advokater, på vegne av familiene, har omtalt dette som «en av de største og mest skamfulle dekkoperasjonene i historien».

Utbetalingene vil gå til rammede familier etter de 96 som omkom, og de mange overlevende for traumene og belastningen påført dem av politiet.

I en uttalelser sier advokatene:

«Gjennom dette søksmålet søkte 601 ofre rettferdighet og ansvar for denne bevisst orkestrerte og skamfulle dekkoperasjonen fra politiet som undergravde sannheten om politiets ansvar, og la skylden på fotballsupporterne for de forferdelige hendelsene som utspilte seg på Hillsborough Stadion 15. april 1989.»

«96 Liverpool-supportere ble ulovlig drept som en følge av politiets svikt den dagen, og utallige andre led fysiske og psykiske skader.»

«Smerten og sorgen over tapte liv, og skadene som ble påført de overlevende, ble gjort betydelig verre at løgnene og dekkoperasjonen som fulgte. Som et resultat av dekkoperasjonen, som ble opprettholdt i nesten 30 år, har ofrene, både de etterlatte og de overlevende, deres familier og kjære, lidd ekstra psykiske skader.»

«Det finnes ikke en pengesum som kan kompensere dem for deres opplevelser og lidelser, men dette oppgjøret er en erkjennelse av dekkoperasjonen og påvirkningen på hvert av dens ofre.»

I årevis har det blitt kjempet for rettferdighet og nå ser en stor del av kampen til å gå mot slutten.