Derfor må Liverpool stille lag på søndag

Reglene for de to cupturneringene er ulike.

James Pearce i The Athletic forklarer hvorfor Liverpools FA-cupkamp mot Shrewsbury høyst sannsynlig blir spilt som oppsatt, selv om Anfield-klubben fikk den første semifinalen i ligacupen mot Arsenal utsatt på grunn av koronautbruddet i klubben. 

Regelverket for de to cupturneringene er nemlig ikke er likt. Under pandemien har fotballforbundet tidligere insistert på at FA-cupkamper skal spilles, selv om det betyr at klubbene må stille med sine juniorlag. Liverpool slo for eksempel Aston Villas juniorlag for ett år siden.

Liverpool møter Shrewsbury fra League One på Anfield i FA-cupen søndag ettermiddag. Liverpools kamp i FA Youth Cup mot Burnley på fredag er blitt utsatt, da Liverpool trolig vil måtte bruke flere juniorer i seniortroppen dersom kampen mot Salop blir spilt. 

Det gjenstår å se hvor mange av Klopps førstelagsspillere som blir tilgjengelige til kampen, men Alisson Becker, Roberto Firmino og Joel Matip, i tillegg til manageren, vil være ute av koronaisolasjon innen søndag.

Fotballforbundet føler seg i alle fall sikre på at hele tredje runde i FA-cupen vil gå av stabelen som planlagt i helgen. Regelverket for FA-cupen sier nemlig at dersom et lag har 14 skadefrie spillere, inkludert registrerte juniorspillere, så forventes det at de spiller kampen.

Det var aldri aktuelt med walk-over for Arsenal

I ligacupen var det aldri snakk om at Arsenal ville få walk-over når Liverpool ikke klarte å stille lag på grunn av koronautbruddet i klubben. EFL forandret regeltverket for Carabao Cup foran 2021/22-sesongen, som en følge av koronapandemien.

Regel 5.1 i Carabao Cup før 2021/22

Dersom en klubb ikke klarer å stille lag til en kamp i runde en til og med runde fire, på grunn av at klubbens spillere har avlagt positive koronatester og sitter koronaisolasjon, eller ikke kan stille lag på grunn av koronareglene til regjeringen, vil de tape kampen og må dekke motstanderens utgifter. Motstanderen vil da få walk over til neste runde i turneringen.

Regel 5.1 i Carabao Cup for 2021/22

Dersom en klubb ikke klarer å stille lag til en kamp på grunn av at klubbens spillere har avlagt positive koronatester og sitter koronaisolasjon, eller ikke kan stille lag på grunn av koronareglene til regjeringen, vil EFL sin ledelseskomite forsøke å finne en ny dato ved første anledning (inkludert, men ikke begrenset til, å sette opp kampen på nøytral bane), og ikke senere enn første kampdato i neste runde.

Regelverket for Carabao Cup denne sesongen slår fast at dersom en klubb ikke har 14 spillere tilgjengelig som er registrert for ligakamper, så kan en kamp utsettes så lenge den spilles foran neste runde i turneringen. I dette tilfellet er finalen på Wembley terminfestet til den siste helgen i februar. Det var derfor ikke noe problem å finne en ny dato til semifinalen.

Tidligere slo regelverket fast at en klubb som ikke kunne stille lag fra og med første runde til og med fjerde runde, ville bli kastet ut av turneringen. Foran denne sesongen ble regelverket endret, slik at man kunne utsette kamper, men ikke lenger enn frem til neste runde i turneringen. Regelverket slår også fast at dersom en klubb har 14 spillere tilgjengelig, så forventes det at de stiller til kamp. Samtidig står det at EFL vil vurdere hvert enkelt tilfelle for seg selv.

For å skape minst mulig trøbbel for supporterne ble klubbene enige om at det som skulle ha vært returkampen på Anfield torsdag 13. januar nå ble oppsatt som den første semifinalen, med returkamp på Emirates torsdag 20. januar som den nye datoen.

Liverpool og Jürgen Klopp hadde nok foretrukket å spille bare en semifinale under de rådende forhold, men det var aldri særlig sannsynlig med tanke på TV-inntekene som to semifinaler genererer, og som alle vet er det pengene som rår i moderne fotball.