Vil ha slutt på vaksinepass for fansen og strengt testregime for spillerne

England åpner opp, og Premier League-klubbene vil gå i samme retning.

Restriksjonene som gjelder under den såkalte plan B i England blir opphevet fra 26. januar. Da forsvinner påbud om bruk av munnbind, anbefaling om hjemmekontor og krav om vaksinepass på større arrangementer. Om to måneder kan engelskmennene også slippe å gå i isolasjon selv om de blir smittet av koronaviruset. 

England har som et av få land valgt å la omikronvarianten gå sin gang, og vi har vært i stand til å se fotballkamper med fulle tribuner i motsetning til mange andre land der strenge restriksjoner igjen ble innført. 

Nå som landet går mot bortimot full gjenåpning, ønsker Premier League-klubbene å kaste seg på. The Times skriver at klubbene fra februar ønsker å avslutte det strenge testregimet der spillere og ansatte må testes daglig. I tillegg vil de slutte seg til myndighetenes beslutning om å fjerne kravet om vaksinepass for å komme på fotballkamp.

Flere krav

Avisen skriver at klubbene, som møtes jevnlig fra før, ønsker å kalle inn til et ekstra møte innen to uker for å diskutere koronareglene. 

I tillegg ønsker de, som liverpool.no nevnte tidligere denne uken, å endre reglene for hva som tilsier at et lag kan få utsatt en kamp. 22 kamper har så langt blitt utsatt denne Premier League-sesongen. Forrige helg ble det mye støy rundt avgjørelsen om å godkjenne Arsenals forespørsel om å utsette derbyet mot Tottenham selv om klubben bare hadde ett positivt koronatilfelle på det tidspunktet.

Målet er at endringene skal gjelde allerede til første fulle runde som spilles etter den to uker lange vinterpausen som starter etter søndagens kamper.

Premier League-klubbene har sett til andre ligaer når de skal argumentere for nye regler for utsettelser, og kan ifølge The Times vise til Bundesliga og La Liga, der henholdsvis én og ingen kamper har blitt utsatt.  

Planen skal være at man kun kan få en kamp utsatt dersom minst fem spillere har fått bekreftet koronasmitte, og at man ikke tar skader, suspensjoner eller landslagsfotball med i beregningen.

Ingen kamper i vinterpausen

Etter helgens kamper blir det en aldri så liten vinterpause i Premier League. Neste fulle runde med kamper blir midtuken 8-10 februar. Helgen i forkant skal det spilles FA-cup, i tillegg til en ligakamp mellom Burnley og Watford 5. februar.

Premier League kunne latt seg friste til å legge inn et par av de utsatte kampene i denne pausen ettersom våren er travel for mange lag, men muligheten ønsker de ikke å benytte. Det melder Sky Sports.

Mange spillere får dermed tid til å hvile, mens andre, som Harvey Elliott, Nat Phillips og forhåpentligvis Thiago, får tid til å komme seg i form igjen etter skader. Noen må imidlertid spille landslagsfotball. Både afrikanerne som er videre til sluttspillet i Afrikamesterskapet og søramerikanerne som skal spille en utsatt runde i sin VM-kvalifisering. For Liverpool gjelder dette seks spillere - Mohamed Salah, Sadio Mané, Naby Keita, Fabinho, Alisson Becker og Takumi Minamino. I Europa skal det ikke spilles landskamper i denne omgang.

Liverpool har så langt fått én Premier League-kamp utsatt, nemlig hjemmekampen mot Leeds på Boxing Day. Den har foreløpig ikke fått noen ny dato.