Krever sanksjoner mot en av Europas storklubber

Mandag kom sjokkmeldingen om at styret i Juventus trekker seg fra sine verv, og nå krever den spanske toppserien at det iverksettes sanksjoner mot den italienske storklubben.

En av Europas storklubber er på tynn is. Mandag kom meldingen om at klubbpresident Andrea Agnelli og resten av styret i den italienske fotballstorheten Juventus trekker seg fra sine verv. Nyheten sprakk først i en rekke italienske aviser, og senere mandag kveld bekreftet Juventus den dramatiske avgjørelsen til ledelsen i Torino-klubben. 

Styret blir sittende frem til et aksjonærmøte den 18. januar, men da vil samtlige i styret forlate klubben. Visepresident Pavel Nedved og administrerende direktør Maurizio Arrivabene har også trukket seg.

Årsaken til den dramatiske beslutningen forklares med pågående juridiske og regnskapsmessige spørsmål i tilknytning til en pågående politietterforskning av klubben.

Juventus er under granskning for påstander om ulovlig regnskapsføring rundt overganger og låneavtaler for flere spillere. Uregelmessighetene skal ha funnet sted i årene 2019, 2020 og 2021. 

Juventus er som kjent en av de tre gjenværende klubbene i det omstridte superligaprosjektet som også Liverpool var en del av. Liverpool trakk seg kort tid etter at planene ble lansert sammen med Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Inter, AC Milan og Atletico Madrid.

Liverpool-eier John Henry kom med en uforbeholden unnskyldning til klubbens fans, for å ha involvert seg i prosjektet. Etter det har Liverpool etablert et supporterstyre som skal ha medbestemmelsesrett i spørsmål som dette, og supporterne må derfor godkjenne det før Liverpool kan bli involvert i noen nye superliga-planer. 

Juventus, Real Madrid og Barcelona har fortsatt å klamre seg til superligadrømmen, og de tre klubbene har truet med å ta UEFA og klubbene som trakk seg til domstolene over det havarerte prosjektet. Et prosjekt som kunne ha blitt redningen for de økonomiske problemene som de tre klubbene sliter med, og det faktum at Juventus-styret nå trekker seg taler sitt tydelige språk om hvor ille det står til med økonomien i den italienske klubben.

Klaget Juventus, Manchester City og PSG inn for UEFA i april

Som om ikke etterforskningen i eget land, med de potensielle sanksjoner dette kan medføre fra eget fotballforbund, kom i dag La Liga på banen. Den spanske toppligaen krever umiddelbare sanksjoner mot Serie A-klubben i etterkant Juventus-styrets avgang.

La Liga klaget Juventus inn for UEFA i april 2022 for brudd på reglementet for finansielt fair play. La Liga mener at Juventus har holdt det virkelige lønnsbudsjettet i klubben skjult for omverden. La Liga mener også at Juventus bevisst har forsøkt å føre UEFA sine finansielt fair-play myndigheter bak lyset, og som en del av den spanske ligaens kampanje for å promotere økonomisk bærekraftig fotball i Europa krever man nå altså umiddelbare sportslige sanksjoner mot den italienske storklubben.

Det er ikke bare Juventus som La Liga har hatt i søkelyset for brudd på finansielt fair play. I april klaget de også inn Manchester City og Paris Saint Germain til UEFA, samtidig med Juventus.