Mané satte det avgjørende straffesparket som gjorde at Senegal vant Afrikamesterskapet for første gang!

Det var dessverre bare én av de to Liverpool-stjernene som kunne vinne pokalen.

Senegal – Egypt 0-0 (0-0 etter ekstraomganger - 4-2 etter straffer)

Søndag kveld ble finalen i Afrikamesterskapet spilt – der to av Liverpools aller største stjerner kjempet om å vinne sitt første trofé med landslaget sitt. Mohamed Salah er Egypts store stjerne, mens Sadio Mané har samme status for Senegal.

Senegal var bookmakernes favoritt før kampen, mens Egypt hadde historien på sin side og hadde fem titler i denne turneringen tidligere. Før kampen kunne vi se de to lagkameratene omfavne hverandre i tunnelen, og Salah ble spurt om forholdet dem i mellom dagen før kampen:

– I morgen kommer vi til å være rivaler, men etter morgendagen er vi tilbake til å være lagkamerater igjen, sa Salah, og beroliget de som fryktet en lignende situasjon som Manchester United opplevde i VM 2006 – da Cristiano Ronaldo fikk Wayne Rooney utvist, og blunket til benken.

Én av to kom selvsagt til å være langt nede etter denne kampen, men forhåpentligvis vil det ikke bli langvarig eller personlig. Jürgen Klopp mente også at de to spillerne var så profesjonelle at det ikke var fare for det.

Burde gitt Senegal ledelsen

Det ble dramatisk helt fra start – med Mané og Salah i fokus!

Senegal fikk straffespark allerede i det 4. minutt, etter en klønete sen takling av Mohamed Abdelmonem på venstreback Saliou Ciss. Vi kunne se Mohamed Salah gi målvakt Mohamed Abougabal noen råd i ventetiden før straffen skulle bli tatt. Mané tok lang sats og gikk for kraft. Målvakten, som kaller seg Gabaski, gjorde en strålende redning.

Det var Senegal som stort sett var det førende laget, mens Egypt lå bak og satset på kontringer – der alt skulle gjøres av Salah. Han kom til to gode sjanser, der det ble spilt lange baller mot han og han måtte drible seg fri og avslutte. Senegal har en god målvakt, og Edouard Mendy fikk stoppet forsøkene fra Liverpools toppscorer.

En veldig fysisk kamp

Det sto mye på spill i denne kampen, og dommeren la listen ganske høyt. Det var veldig fysisk, og ettersom Mané og Salah var de som skulle skape sjansene, gikk det mye utover dem.

Spesielt Mané ble taklet stygt flere ganger, men han kom seg på beina gang etter gang. Han fikk selv det gule kortet da han var altfor sent ute på Emam Ashour like før ordinær tid.

Gressmatta så allerede veldig tung ut på semifinalen som ble spilt her på torsdag – og vi klarte ikke å få en vinner etter 90 minutter spill. Det betydde at Egypt skulle ut i ekstraomganger og spille 120 minutter i fjerde utslagskamp på rad i dette Afrikamesterskapet! Det har blitt veldig mye fotball på Salah.

Det var Senegal som kom til den første sjansen i ekstraomgangene, da Ahmadou Bamba Dieng steg til værs etter et innlegg fra Ciss. Gabaski gjorde en ny feberredning for Egypt. I andre ekstraomgang gjorde Gabaski og Mendy én feberredning hver, og kampen gikk til straffer.

RØD DUELL: Mohamed Salah og Sadio Mané var sentrale i finalen.

RØD DUELL: Mohamed Salah og Sadio Mané var sentrale i finalen.

Mané avgjorde!

Afrikamesterskapet skulle avgjøres fra straffemerket. Egypt gikk videre mot Elfenbenskysten etter å ha vunnet 5-4 på straffer, og fra semifinalen mot vertsnasjon Kamerun der de vant 3-1. Senegal hadde på sin side ikke vært i straffekonkurranse, og Mané hadde misbrukt et straffespark tidlig i kampen. Med Gabaski i storform i Egypt-målet var de knepne favoritter før første straffespark ble tatt.

Etter at Kalidiou Koulibaly (Senegal), Zizo (Egypt) og Abdou Diallo (Senegal) hadde scoret, gikk Mohamed Abdelmonem og banket ballen i stolpen.

Gabaski gikk riktig vei og reddet fra Bouna Sarr (Senegal) etterpå. Da Mahmoud Hamdy (Egypt) scoret på sin, var stillingen 2-2.

Bamba Dieng (Senegal) scoret – men da Edouard Mendy reddet fra Emam Ashour (Egypt), kunne Mané revansjere straffemissen fra ordinær tid og avgjøre.

Mané tok seg god tid – og satte en helt fantastisk straffe, knallhardt nede til venstre. Snakk om å revansjere seg.

Etter kampen ble han også kåret til turneringens spiller.

Ventet tilbake i neste uke

Salah skulle tatt Egypt sin femte straffe, men måtte i stedet se lagkamerat Mané løpe avgårde i full jubel. Salah tok til tårene, og det var gledelig å se at Mané var borte og trøstet lagkameraten bare minutter etter at han hadde vunnet sin første tittel med landslaget.

Salah ga også Mané en high-five på vei opp på podiet da han skulle hente sølvmedaljen sin.

Liverpool forventer å ha både Mané og Salah tilbake på treningsfeltet i god tid før torsdagens kamp mot Leicester City, og Jürgen Klopp må ta en vurdering på om noen av de vil starte.

Mané vil komme tilbake og være i skyene etter å ha vunnet, mens Salah naturlig nok vil være skuffet.

Som vinner av troféet vil han også reise til hjemlandet, og ta del i feiringen. Begge er selvsagt avholdsmenn og veldig profesjonelle, så det er ikke bakrusen en frykter. Klopp uttalte at han tenkte begge nok var desperate etter å bli involvert så snart som mulig med klubblaget.