Nå skal regelen om fem innbyttere bli innført permanent. Tvinges Premier League til å følge etter?

IFAB innfører nye endringer.

International Football Association Board (IFAB) er fotballens internasjonale lovkomité, som bestemmer hvilke regler som gjelder i fotballen.

Helt siden pandemiens start, har IFAB tillatt og anbefalt muligheten for å gjøre fem bytter. Det er noe Jürgen Klopp har kjempet hardt for at skal innføres også i Premier League, men det har han ikke lykkes med. Storklubbene tapte avstemningen for 2020/21-sesongen, og heller ikke denne sesongen gikk ligaen inn for å øke til fem bytter.

Det er tillatt med fem bytter i FA-cupen, ligacupen og Champions League dennes sesongen.

I utgangspunktet var det ment som en midlertidig løsning, men nå melder The Athletic at det kommer til å bli gjort permanent på et møte i lovkomitéen neste måned. Da spørs det hvor lenge Premier League kan holde på med sin særegne regel om tre bytter. 

– Jeg har ikke bare snakket om spillernes velferd i år, men jeg har snakket om det i seks år, og kanskje lenger. Dersom tingene jeg sa hadde hjulpet, ville jeg sagt dem oftere, men det hjelper ikke. Folk vil nå bare skape nye overskrifter, sa Klopp sist han fikk spørsmål om muligheten til fem bytter, etter ligacupkampen mot Leicester.

Potensielle endringer i offsideregelen

Offsideregelen skal også bli tema, nok en gang. Dommersjefen i UEFA, Roberto Rosetti, mener at regelen må forbedres. Det kommer etter målet Kylian Mbappé scoret i Nations League-finalen mot Spania, da forsvarsspillerens touch eller forsøk på å spille ballen gjorde at Mbappé ikke var offside.

Vi har sett lignende situasjoner i Premier League denne sesongen.

IFAB vil også få en oppdatering på Arsene Wenger sine ønsker for offsideregelen. Han har som kjent kommet med et forslag om at en angrepsspiller vil være onside så lenge én kroppsdel er på linje med forsvarsspilleren. Det vil være en veldig dramatisk omlegging om alt vi har blitt vant med at er offside i dagens fotball. Etter planen skulle det blitt utført en test med Wengers system i Kina, men det ble skrinlagt på grunn av pandemien.

I FIFA Arab Cup i vinter, som ble vunnet av Algerie, ble det eksperimentert med semiautomatisk offside. Det kommer vi også til å se i VM for klubblag, som skal spilles i De forente arabiske emirater neste uke. Der er Chelsea med.

Dale Johnson i ESPN har lagt ut et par videosnutter som forklarer systemet.