Svidde av fire ganger så mye penger som i fjor

Premier League-klubbenes økonomi virker å være tilbake der den var før pandemien.

Premier League-klubbene brukte til sammen fire ganger så mye på overganger i januar 2022 enn de gjorde i januar 2021. Det skriver The Athletic. Totalt brukte klubbene 295 millioner pund på overganger i år, mot bare 70 millioner i fjor. 

I 2021 var det tomme tribuner og inntektssvikt som preget fotballen og Premier League. Manchester Uniteds kjøp av Amad Diallo fra Atalanta sørget for halvparten av de 70 millionene som ble brukt.

Nå er optimismen tilbake, og klubbene har igjen tatt frem sjekkheftene. Liverpool stod for årets største januarkjøp da de røde hentet Luis Diaz fra Porto for 37,5 millioner pund - en avtale som kan bli verdt opp mot 50 millioner pund.

Det var imidlertid nyrike Newcastle som brukte mest penger av alle. De kjøpte fire spillere og hentet én på lån, og brukte totalt 92 millioner pund. 

Tidenes nest dyreste

Ekspert på fotballøkonomi, Dan Plumley, sier til The Athletic at årets januarvindu kun er slått av vinduet i 2018, da Virgil van Dijks overgang fra Southampton til Liverpool var med på å dra opp totalsummen. 

Da brukte klubbene til sammen 430 millioner pund. Slike summer har vi aldri vært i nærheten av verken før eller siden, men årets vindu slo 2020-vinduet med over 60 millioner pund.

– Nå ser vi de økonomiske musklene til Premier League vise seg igjen, til tross for pandemien. Klubber er litt mindre forsiktige sammenliknet med januar i fjor. Det å ha publikum tilbake har hjulpet for alle klubber, og forhåpentligvis kan det fortsette, sier Plumley. 

Knuser de andre ligaene

Mye av grunnen til at Premier League-klubbene kan svi av så mye penger er selvsagt tv-avtalene. Nylig ble en avtale verdt svimlende to milliarder pund signert i det amerikanske markedet.

Det er på denne fronten Premier League knuser de andre ligaene, og det viser seg også på overgangsmarkedet. 

The Athletic skriver at klubbene i La Liga, Serie A, Bundesliga og Ligue 1 til sammen kjøpte for 317 millioner pund i januar. Premier League alene stod altså for 295 millioner pund.

Så langt denne sesongen har klubbene i verdens mest populære fotballiga brukt 1,44 milliarder pund på overganger. Kun to ganger tidligere har tallet vært høyere.