– Båndet jeg følte til Liverpool hjalp definitivt i opptreningen min

Denne helgen hopper Daniel-André Tande i skiflygingsbakken i Vikersund, nesten et år etter skrekkulykken i Planica. Liverpool-supporteren med fire VM-gull har trykket teksten til klubbhymnen til seg.

Under et prøvehopp i skiflygingsbakken i Planica i mars 2021 gikk det galt. Daniel-André Tande mistet kontrollen i luften, kort tid etter å ha tatt sats fra hoppkanten. Favorittklubben Liverpool FC har hjulpet i opptreningen.

Hjertet stanset

Det gikk galt, fort. Instinktivt la han armene inntil kroppen og forberedte seg på å treffe bakken. Kroppen hans falt mot snøen og han rullet nedover unnarennet og ble liggende bevisstløs.

– Jeg har sett videoen av fallet for å analysere hva som gikk galt. På akkurat det hoppet hadde jeg mye motvind, som gjør det vanskelig. Det betyr at skiene kommer opp mot kroppen din veldig kjapt. Du må prøve å gjøre dem flatere, så jeg dyttet skiene litt fra meg men med så mye press endte jeg opp med å få lufttrykket på toppen av skien. Da var det ingen vei tilbake, forteller Tande i et intervju med The Athletic.

NRK har laget dokumentarserien «Det perfekte fallet» om Tandes vei tilbake.

Helsepersonellet som kom frem til den norske hopperen fant ikke puls eller pust. Det ble satt i gang livreddende førstehjelp og hjertestarteren kom på plass. Med ett støt begynte hjertet å slå igjen. I ettertid ble han fortalt at hjertet hans hadde stanset i tre-fire minutter. Han fikk fire indre hjerneblødninger, punkterte lunge, brakk kragebenet og ble liggende i kunstig koma på sykehuset i den slovenske hovedstaden Ljubljana i fire dager.

FALLTEKNIKK: Tande trakk armene til seg og forberedte seg på fallet.

FALLTEKNIKK: Tande trakk armene til seg og forberedte seg på fallet.

– Elsker Liverpool

Som så mange andre av de norske hopperne er Tande stor Liverpool-fan.

– Istanbul i 2005 er mitt første ordentlige minne og det vokste derfra. Jeg elsker klubben. Det er ikke så enkelt å komme seg på kamper med min timeplan, men jeg var på kampen mot Southampton på Anfield for noen år siden og håper å reise mer i fremtiden, forteller han til The Athletic.

– Dersom det er konkurranse samtidig som en kamp, så sjekker jeg alltid telefonen mellom hoppene for å se hvordan det går. Kamil Stoch er også Liverpool-fan så vi snakker litt om hvordan kampen går, så hopper vi.

Han fant mye støtte i å følge Jürgen Klopps lag. Av Liverpool Supporterklubb Norge fikk han en signert Virgil van Dijk-drakt, levert på døra dagen etter at han kom hjem fra sykehuset.

– Båndet jeg følte med Liverpool hjalp definitivt i opptreningen min. Jeg føler at mye av klubbens identitet ligner min egen identitet. Teksten til You’ll Never Walk Alone er noe jeg tenker på hver dag. Jeg beundrer hvordan spillerne og støtteapparatet i Liverpool respekterer hymnen og dens melding. De er én enhet, én familie.

– Jeg gikk ikke alene etter ulykken. Meldingen er også en påminnelse om at vi kan hjelpe andre til å vite at de er ikke alene, heller.

Tilbake til skiflyging

Til tross for skrekkulykken var det aldri snakk om å legge skiene på hylla. Bare fem måneder etter ulykken var han tilbake i trening, og i oktober var han i sin første konkurranse.

– Jeg har drevet med skihopp siden jeg var seks år. Adrenalinet, følelsen av å fly ned bakken, det finnes ikke noe bedre. Det er vanskelig å forklare følelsen av å fly gjennom lufta på bare et par ski. Det er perfekt. Det er noe du må oppleve for å forstå.

Forrige helg kunne han innta toppen av pallen etter å ha hoppet til 133,5 meter i finaleomgangen i Raw Air i Holmenkollen. Torsdag denne uken gjorde han comeback i skyflyging Vikersund.

– Det er pur glede. Det var deilig. Det var adrenalin-rush og glede blandet i ett. Det var veldig godt, sa Tande til Nettavisen etter første treningsomgang i VM i skiflyging.

Under fredagens første- og andreomgang i skiflyging slo han oppgitt ut med armene etter å ha landet på henholdsvis 201,5 meter og 197,5 meter, som holdt til en 23.plass etter VMs åpningsdag.

– Jeg hadde absolutt ikke forventet å være en del av laget som hopper, og jeg føler jeg koser meg i hoppbakken, sa Tande til VG.

Den individuelle konkurransen fortsetter i morgen, før lagkonkurransen søndag.

24.-27. mars er verdenscupen tilbake i skiflygingsbakken i Planica. Han er usikker på hva som vil skje når han reiser tilbake.

– Jeg vet ikke om jeg skal hoppe der eller ikke, innrømmet han til the Athletic.

– Jeg kommer til å dra dit og takke helsepersonellet personlig for alt de gjorde for meg. Men om jeg hopper eller ikke avhenger av hvordan kroppen min reagerer. Jeg vet ikke om jeg kommer til å klare å slippe bommen. Jeg kommer sikkert til å gå til toppen og se hva som skjer.