Dette var veldig ulikt Liverpool

Dette var en kamp hvor Liverpool møtte et lag som var meget gode på det Liverpool vanligvis har som sitt varemerke, nemlig intensitet i presset.

Jürgen Klopp var inne på det før kampen: «I dag handler det om hvem som vil det mest». Inter viste stort mot og vilje til å vinne hver eneste duell, ta hver eneste kontring og stoppe alle mulige muligheter imot med å lage frispark eller få ballen ut av spill.

Dette var en kamp hvor Liverpool møtte et lag som var meget gode på det Liverpool vanligvis har som sitt varemerke, nemlig intensitet i presset. Inter gjorde et bytte i startoppstillingen fra første kamp og det var Sánchez inn for Dzeko, det hadde innvirkning på kampen.

Det byttet ga Inter et mye bedre høyt press og de ble mye bedre i gjenvinningsspillet. Inter var bedre en Liverpool i den delen av spillet i så og si hele kampen, og det ga Inter en del farlige muligheter og overganger som hadde potensial for å bli gode sjanser.

Klopp sa også etter kampen at laget sto å så på i gjenvinningsspillet. Det straffer seg fort når det er akkurat det som er så viktig i gjenvinning, det å presse og stresse ballfører.

Inter sin inngang til returoppgjøret

Vi så tidlig hvordan Inter ønsket å spille denne kampen. Høyt press så ofte som mulig, tøffe i gjenvinningspillet og nærdueller, fremover så fort man fikk sjansen. Med to spisser så har man ofte gode kontringsmuligheter ved ballerobring. 

Denne sekvensen her fikk man se en del av igjennom kampen, Inter presser Liverpool utover og prøver å tvinge frem en lang ball og/eller ett balltap. Inter er et godt organisert lag som spiller 5-3-2, og det er vrient å spille av presset deres.

Her ser man gjenvinningsspillet til Inter. Tre spillere som presser Mané knallhardt og vinner ballen tilbake, og setter i gang en god kontringsmulighet. Her var en av de store forskjellene på Inter og Liverpool denne kampen, hvor Inter heller gikk med flere spillere og stresset ballfører til å begå feil. De var også røffe og på grensen i duellspillet, og sendte Liverpool-spillere i bakken ved jevne mellomrom.

Noe manglende intensitet og råskap

Liverpool ble tatt på at det gikk litt for sakte når laget vant ballen. Det ble brukt litt for lang tid på å spille seg ut av gjenvinningspresset, og det virket som man nølte litt eller at rytmen var litt av i bevegelsene.

Her ser man manglende initiativ og manglende press på ballfører, som da gjør det veldig farlig å prøve på gjenvinning da det etterlater seg mye rom. Situasjonen er nesten lik på bildet under også.

Her har vi et bilde på hva Klopp mente med at man er i situasjonen uten å presse ballfører. Flere står og ser på i stedet for at noen setter inn ett press som kan tvinge frem feil eller mindre presise pasninger. Her får Inter komfortabelt vendt spillet og satt opp en innleggsituasjon som ender med at Martinez får skutt upresset fra ca. 15 meter.

I 5-3-2-formasjonen så har man vingbacker som alltid truer bredt, og du har spisser inne sentralt som kan oppholde stoppere og muligens backene, i tillegg til det så kommer Inter ofte med en eller to indreløpere offensivt. Det gjør at man har veldig mye man må forholde seg til defensivt og man så at det var flere ganger det kunne blitt store sjanser imot. Når man i tillegg er treig på omstilling til forsvar, så kan man havne i situasjoner som i bildet under.

Inter kom til en del innleggsmuligheter fra vår høyre side, og da fikk de ofte doblet mot Robertson. Den ene spissen til Inter pluss vingback la seg ofte mot bakerste, og skapte en 2 mot 1 situasjon mot Robertson. Det var noen tilfeller hvor Vidal, som er indreløper, også rakk inn i boksen, og det kan være problematisk hvis ikke Mané eller en fra midtbanen hjelper til. Inter bommet en del på de innleggene de fikk, men dette kan lett utnyttes. Dette er fort ting som oppstår av at topppresset eller gjenvinningen er litt sløv.

I andre omgang så hadde Liverpool mer kontroll, og med flere spillere bak ball som balanserte. Det gir bedre forutsetninger til å vinne ballen tilbake, og unngå kontring imot. Her hadde Inter ballen nede ved eget hjørnet av banen, og Liverpool hadde fem spillere + Matip som er utenfor bildet som balanserte og var klare for å bryte en pasning eller vinne ballen på en klarering. Dette ble nok snakket en del om i pausen.

Med byttene som ble gjort på midtbanen, i Henderson og Keita så fikk man naturlig mer balanse og litt mer råskap i nærduellene. 

Liverpool har blitt mye bedre på å kontrollere kamper enn hva de var før. Mye klokere i pasningsspillet og i risikoen de tar på egen halvdel. Man så mer av dette i andre omgang og spesielt klokskapen på ball når Inter fikk en mann utvist. Det var en del slurv denne kampen, og det var litt lavere intensitet i presset enn hva det vanligvis er, men Liverpool møtte en god motstander som hadde gitt en utfordring uansett hvor gode Klopps menn var. Liverpool skapte store sjanser og burde ha scoret et og to mål i denne kampen, så det var en grei gjennomføring.

Det var nok også en liten vekker for Klopps mannskap, som de sikkert kommer til å bruke som ytterligere motivasjon i kampene som kommer.