Liverpools historie - i kortversjon

Ingen engelsk klubb har en mer omfattende historie enn Liverpool FC. Her er kortversjonen.

Etter å ha dominert fullstendig på 1970- og 80-tallet vant laget bare to cupmesterskap på 90-tallet. 2001 ble imidlertid premieskapene på Anfield fylt opp igjen, da Liverpool vant både Ligacupen, FA Cupen og UEFA-cupen. For første gang vant et engelsk lag tre cupmesterskap samme sesong. De helrøde fra Anfield vant sin femte Serievinnercup-pokal i Istanbul i 2005 og den 6. i Madrid 14 år seinere i 2019, og i 2020 kom også den 19. ligatittelen til Liverpool! 

Liverpool FC ble stiftet 26. januar 1892, først som «Everton Football Club and Athletic Grounds Company, Limited» - en bestemte seg så for å endre navn til «Liverpool Football Club and Athletic Grounds Company, Limited» 15. mars 1892, før det ble registrert og offentliggjort 3. juni 1892.

John Houlding og laget utenfor The Sandon Hotel
John Houlding og laget utenfor The Sandon HotelEt av de første bildene som er kjent av Liverpool FC. Av John Houlding og laget, utenfor The Sandon Hotel i 1892.

Allerede i sin første sesong varslet Liverpool om kommende storhetstider ved å vinne de lokale mesterskapene Lancashire League og Liverpool District Cup. Problemer oppsto imidlertid da begge trofeene ble stjålet og Liverpool måtte punge ut med 130 pund - ingen liten sum på den tiden. Neste sesong befant laget seg i 2. divisjon, som de vant uten å tape en kamp.

Etter dette har triumfene kommet på løpende bånd og i dag er Liverpool det laget som har vunnet flest titler i England. Med 19 ligatitler, 7 FA-cuper, 8 ligacuper, vinner av Serievinnercupen 6 ganger og UEFA cupen 3 ganger, har Anfield-klubben vunnet 43 store troféer. Det er flest i England, og spesielt i Europa har Merseyside-klubben vært øyrikets storhet.

Emlyn Hughes ble første Liverpool-kaptein til å løfte Serievinnercup-trofeet.
Emlyn Hughes ble første Liverpool-kaptein til å løfte Serievinnercup-trofeet.

Bill Shankly

Kun 21 managere har ledet klubben fra 1892 og frem til i dag. Den viktigste var uten tvil Bill Shankly - den lille, hissige skotten, som kom til klubben i 1959 og forandret klubben fra et middelmådig 2. divisjonslag til et av Europas beste klubblag. Liverpoolsupporterne tilba ham på en nærmest religiøs måte og i dag - 35 år etter hans død blir han fremdeles omtalt som en helgen.

Han overtok Liverpool i andredivisjon, før han etablerte laget i toppen av førstedivisjon. Laget vant tre ligamesterskap, to FA cuper, og én UEFA Cup, før han overraskende sa opp i 1974.

Bill Shankly på høsten 1966. Klubben hadde vunnet sin 7. tittel.
Bill Shankly på høsten 1966. Klubben hadde vunnet sin 7. tittel.1966: Bill Shankly viser frem de siste pokalene før de skal i troféskapet
Bob Paisley og hans Boot Room Boys i 1975.
Bob Paisley og hans Boot Room Boys i 1975.Bob Paisley og hans Boot Room Boys i 1975.

Bob Paisley

Om Shankly var den største, må hans etterkommer Bob Paisley utvilsomt regnes som den mest suksessrike manager i engelsk fotballhistorie. Paisley kom til klubben som spiller så tidlig som i 1939 og gikk senere gradene som fysioterapeut, reservelagstrener og førstelagstrener, før han overtok som manager i 1974. Han ble senere direktør i klubben. Med over 50 år i klubben var Bob Paisley Liverpool FCs mest trofaste tjener noen sinne.

Paisley ledet Liverpool som manager i ni år. På de ni sesongene ble det seks ligamesterskap, fire ligacuptriumfer, én UEFA cuptriumf, og hele tre Serievinnercup-pokaler i troféskapet på Anfield. Hele 20 troféer sikret han klubben på sine ni sesonger.

Joe Fagan

Joe Fagan var mannen som i 1983 overtok roret etter Paisley. I sin første sesong som manager vant Liverpool ikke mindre enn 3 mesterskap - Ligamesterskapet, Europacupen og Ligacupen. Men Fagan hadde helseproblemer og dagen før katastrofen på Heysel stadion 29. mai 1985, der 39 mennesker mistet livet etter tribunebråk, kunngjorde han at han gikk av som manager.

Joe Fagan og Liverpool vant Serievinnercupen for fjerde gang i 1984.
Joe Fagan og Liverpool vant Serievinnercupen for fjerde gang i 1984.
Kenny Dalglish sitter på benken under en kamp i 1989.
Kenny Dalglish sitter på benken under en kamp i 1989.Kenny Dalglish på benken i 1989.

Kenny Dalglish

Mannen som fikk den umenneskelige oppgaven å lede Liverpool etter denne skammens dag for engelsk fotball, var Kenny Dalglish, kanskje Liverpools beste spiller gjennom alle tider. Dalglish hadde 8 år tidligere blitt kjøpt inn for å erstatte den «uerstattelige» Kevin Keegan. Denne oppgaven klarte han så bra at bare noen måneder etter hans ankomst til Liverpool var det ingen som spurte etter Keegan lenger.

Dalglish hadde ingen erfaring som manager eller trener, men allerede den første sesongen vant Liverpool "The Double" - både ligamesterskapet og F.A. Cupen. Dalglish var spillende manager og scoret endog det avgjørende målet, da Liverpool slo Chelsea 1-0 i den siste ligarunden.

I 1989 var Liverpool involvert i en ny tragedie, da 96 mennesker ble klemt i hjel på Hillsborough Stadium i Sheffield, der Liverpool møtte Nottingham Forest i F.A. Cupens semifinale (den siste av dem døde etter å ha ligget i koma i nesten 4 år). Denne gangen var supporterne helt uten skyld, men både klubben, tilhengerne og Liverpool by ble for all tid preget av den ufattelige tragedien. Bare noen uker senere slo Liverpool byrivalene Everton 3-2 i den mest følelsesladede cupfinale noen sinne, før de tapte ligamesterskapet til Arsenal, som scoret det avgjørende målet 3 minutter på overtid i sesongens siste kamp.

I 1990 kom ligapokalen tilbake til Anfield for 18. gang, men midt i neste sesong opplevde Liverpool et stort sjokk. Kenny Dalglish trakk seg som manager med umiddelbar virkning. Mange dårlige resultater fulgte og Liverpool ble stående uten mesterskap når sesongen var over

Siden Liverpool rykket opp i 1. divisjon i 1962 har laget aldri vært dårligere enn nr 8 i serien.
Greame Souness overtok etter King Kenny
Greame Souness overtok etter King KennyGreame Souness ledet Liverpool etter Kenny Dalglish.

Det vanskelige 90-tallet

I april 1991 ble Graeme Souness tilsatt som ny manager og året etter vant Liverpool F.A. Cupen. Souness regjeringstid var preget av mange utskiftninger og mye uro.

Etter det ydmykende tapet for Bristol City i F.A. Cupen i januar 1994 trakk Souness seg fra jobben og assisterende manager Roy Evans rykket opp som ny sjef for klubben han hadde jobbet for i snart 30 år. En seier i Coca Cola Cupen i 1995 ble det eneste troféet han fikk med seg. Sommeren 1998 kom Gerard Houllier inn for å dele jobben med Evans, men dette ble ingen suksess og få måneder senere forlot Evans Liverpool FC. Siden november 1999 regjerte franskmannen alene.

Roy Evans i en kamp i 1995.
Roy Evans i en kamp i 1995.Roy Evans på benken i en kamp mot Spartak Vladikavkaz i 1995.
Gerard Houllier tok Liverpool til flere troféer på 2000-tallet.
Gerard Houllier tok Liverpool til flere troféer på 2000-tallet.Gerard Houllier løfter ligacuptroféet i 2003.

Gerard Houllier

Sitt første «regjeringsår» brukte Houllier til å skifte ut nesten hele laget og hadde et Liverpool-mannskap med en blanding av dyktige utlendinger og lokale unggutter. Det eneste innkjøpet i 2001, etter at The Treble var sikret, var norske John Arne Riise fra Monaco og unggutten markerte seg raskt med en scoring mot Bayern på sin gamle hjemmebane i Monaco i Supercupfinalen.

Liverpool sikret seg en plass i Champions League sesongen 2001-02, og vant altså ligacupen for syvende gang i 2003, noe som forøvrig var rekord. I de to siste sesongene uteble suksessen. Til tross for at de røde igjen kvalifiserte seg til Champions League gjennom en 4.plass i 2004-05, endte man 30 poeng mesterne fra Arsenal. Det mente styret i klubben ikke var akseptabelt, og ga Houllier sparken som den første manager i Liverpool på nesten femti år.

Med Rafael Benítez vant Liverpool sitt femte Champions League-trofé
Med Rafael Benítez vant Liverpool sitt femte Champions League-troféRafael Benítez løfter Champions League-pokalen i Istanbul.

Rafael Benítez

Erstatteren Rafael Benitez brakte spanske rytmer til Merseyside, både gjennom å ta med sin egen trenerapparat og kjøpe en håndfull spillere fra sitt hjemland. To spanske ligamesterskap til Valencia, samt en seier i UEFA-Cupen under ledelse av Rafa, gjorde at fansen på The Kop fikk nye forhåpninger i ønsket om at Liverpool FC igjen skulle greie å komme tilbake i toppen i engelsk og europeisk fotball.

Allerede i sin første sesong sendte Rafa røde supportere til himmels. Han hadde ikke noe perfekt lag, men med lidenskap og taktisk klokskap kom laget seg helt til finalen i Champions League. 21 år etter sist Liverpool vant Europas gjeveste pokal, vant de den igjen, etter en helt ellevill finale i Istanbul. De røde lå under 3-0 til pause mot det som på den tiden trolig var Europas sterkeste lag, AC Milan. Tre mål i andre omgang og en dramatisk straffekonkurranse senere, gjorde at pokalen havnet tilbake på Merseyside.

Året etter endte laget til Rafa på 3. plass i ligaen, med hele 83 poeng. Det ble også denne sesongen en pokal, da Liverpool vant FA cupfinalen i Cardiff, med en dramatisk seier over West Ham i det som i ettertid blir omtalt som «The Steven Gerrard Final». Sesongen etter det igjen ble det nok en tredjeplass, og nok en Champions League-finale! AC Milan var samme motstander, men denne gang vant italienerne 2-1, selv om det denne gang var Liverpool som var spillemessig best.

Liverpool vant sin 5. Champions League-pokal i Istanbul 2015.
Liverpool vant sin 5. Champions League-pokal i Istanbul 2015.

Vanskelige eiere

I denne tiden hadde Liverpool fått nye eiere, Tom Hicks og George Gillett, og til tross for mange lovnader ble det til slutt et mareritt for klubben. Nytt stadion skulle bygges og Rafa skulle støttes på overgangsmarkedet, men det var ikke hold i noen av lovnadene. Til tross for turbulensen utenfor banen, var Liverpool nær et ligagull i 2008/09-sesongen, men heller ikke denne gang nådde klubben helt opp. Rafael Benítez forlot Liverpool i 2010, etter at det ble for mye politikk med en vanskelig eierduo. Den spanske manageren har fortsatt en stor stjerne i Liverpool - og spesielt for hvordan han har støttet familiene etter Hillsborough-tragedien.

Roy Hodgson...

Erstatteren ble Roy Hodgson, som hadde blitt kåret til Årets manager, etter å ha ledet Fulham til UEFA Cup-finalen året før. Det ble tidlig klart at Liverpool og den senere England-sjefen Hodgson var en dårlig match. Ikke fungerte det sportslig, og ikke klarte han å si de rette tidene og få tillit blant supporterne. Allerede etter en halv sesong satte klubbens nye eiere foten ned, og ga han sparken.

For i oktober 2010 fikk Liverpool nye eiere. NESV, senere Fenway Sports Group, ledet an av Tom Werner og John W. Henry, kjøpte klubben etter at Royal Bank of Scotland gikk til sak mot Hicks og Gillett som misligholdt deres lån på klubben. I høyesterett ble salget til NESV godkjent, og Liverpool fikk nye eiere til tross for ekstrem misnøye fra de tidligere eierne.

Dalglish kom tilbake

Da Roy Hodgson fikk sparken, kom Kenny Dalglish inn. Kongen returnerte! Alle fikk seg et løft, og laget spilte bedre fotball. Det endte med at han fikk kontrakt, og i den påfølgende sesongen vant han klubbens til nå siste trofé - Ligacupen i 2012. Laget var også nære på i den andre cupen, da det ble tap mot Chelsea i FA cupfinalen. Eierne var ikke overbevist av ligaformen, og ønsket å få på plass «sin mann».

King Kenny overtok da FSG sparket Roy Hodgson
King Kenny overtok da FSG sparket Roy HodgsonKenny Dalglish overtok etter Roy Hodgson.

Nesten, med Brendan Rodgers

Deres mann, ble Brendan Rodgers. Nord-Iren kom fra Swansea, som hadde blitt omtalt som Swansealona på grunn av deres spillestil. Laget fikk en lovende vårsesong under Rodgers, og et hint om hva som ville komme.

For i 2013/14-sesongen spilte Liverpool fantastisk fotball, ledet an av Luis Suarez på topp. Laget var strålende fremover på banen, og selv om det hadde sine svakheter bakover på banen gledet det mange fotballhjerter å se at laget var med i tittlekampen. Da det kun gjensto tre kamper av sesongen så det også ut til at det skulle gå veien, og at Liverpool skulle vinne sin første tittel siden 1990 - men slik gikk det ikke. Liverpool ble nummer to bak Manchester City.

Brendan Rodgers hadde fått laget tilbake i Champions League etter seks år utenfor det gjeve selskap. Det ble likevel ikke helt som fansen hadde håpet, og de røde røk ut fra gruppespillet Til tross for en travel sommer på overgangsmarkedet ble ikke Luis Suarez erstattet skikkelig. Mange skader gjorde også at det ble en skuffende sesong. I oktober i den påfølgende sesongen mistet Brendan Rodgers jobben.

Under Brendan Rodgers var Liverpool nær ved å vinne sin 19. tittel
Under Brendan Rodgers var Liverpool nær ved å vinne sin 19. tittelBrendan Rodgers tok nesten Liverpool til ligagull.

Jürgen Klopp

Inn kom Jürgen Klopp. Den tyske manageren har levert fantastiske resultater med Borussia Dortmund i Bundesliga - en klubb som ofte har blitt sammenlignet med Liverpool. I hans første halve sesong løftet han alle, inkludert supporterne, med sitt smil og voldsomme engasjement. Det ble to finaler, i Ligacupen og Europa League, på det første halvåret under tyskeren. Dessverre ble det ikke noen pokal.

Jürgen Klopp ble ansatt som Liverpools manager i oktober 2015.
Jürgen Klopp ble ansatt som Liverpools manager i oktober 2015.Jürgen Klopp ble ny Liverpool-manager høsten 2015.

I 2016-2017 fortsatte fremgangen, og Liverpool endte på fjerdeplass i Premier League. Dermed var Liverpool endelig tilbake i Champions League i 2017-2018-sesongen, etter å ha slått Hoffenheim i playoff. Igjen endte Liverpool på 4. plass i Premier League-sesongen, men Klopp tok også Liverpool til finale i Champions League. Der endte det dessverre med 3-1-tap for Real Madrid i Kiev.

I 2018-2019-sesongen tok Liverpool nye steg under Jürgen Klopps ledelsen, og fulgte Manchester City til døra i Premier League, men endte opp med ett poeng for lite, til tross for at det ble hele 97 poeng i serien. Men Liverpool tok seg i samme sesong til Champions League-finale, der det ble 2-0-seier mot Tottenham 1. juni 2019. Dermed har Liverpool vunnet den gjeveste europacupen 6 ganger.

I Super Cup 14. august samme år ble det seier mot Chelsea etter straffer.

Like før jul kunne Liverpool endelig løfte troféet som viser at de er verdens beste klubblag i 2019.

Liverpool ledet ligaen med 25 poeng da serien ble stanset i tre måneder på grunn av koronapandemien, men da den returnerte kunne Liverpool raskt sikre mesterskapet. Med uavgjort mot Everton, og så seier mot Crystal Palace ble serien avgjort på en dag Liverpool ikke spilte selv. 25. juni 2020 ble all tvil feid til side da Chelsea slo Man City 2-0. Ingen kunne hente igjen Klopps menn, og Liverpool ble seriemestere for 19. gang og Premier League-mestere for første gang.

I 2022 fikk Liverpool en ny stor sesong under Klopps ledelse da de vant både ligacupen og FA-cupen. Som første manager i Liverpools historie hadde Klopp da vunnet både serien, Champions League, Fa-cupen og ligacupen, i itllegg har han vunnet VM for klubblag og UEFA Super Cup. 

I 2024 fikk Klopp nok en triumf, da han vant ligacupen mot Chelsea nok en gang, i det som blir hans siste sesong som manager for Liverpool.