Podcast-dokumentarer om Liverpools historie

Her kan du lytte til podcast-dokumentarer om ulike temaer fra Liverpools historie, blant annet våre største managere.

Historien om Bill Shankly, del 1:
Fotballdynastiet i Glenbuck

«Pausepraten Dokumentar»: I den første delen av «Historien om Bill Shankly» reiser vi til Ayrshire i Skottland, nærmere bestemt Glenbuck og det som er igjen av Shanklys hjembygd. Der møter vi Barbara Alexander, Shanklys niese, som forteller om livet i den fattige men vidunderlige landsbyen rundt gruvene.

I Glenbuck vokste fotballfabrikken Glenbuck Cherrypickers frem, som produserte fenomenalt mange profesjonelle spillere. Men Shankly selv spilte aldri en offisiell kamp for dem. Eller gjorde han?

Vi snakker også med Jon Colman om Shanklys tid som spiller i Carlisle United, og Ian Rigby om Preston North End – klubben hvor Shankly avsluttet sin karriere som spiller, på ganske bittert vis.

Historien om Bill Shankly, del 2:
Draktbrenning, polititrøbbel og jobbtilbudet fra Liverpool

«Pausepraten Dokumentar»: I den andre delen av «Historien om Bill Shankly» hører vi om Shanklys første møte med manageryrket. Skotten opererte med syltynne budsjetter i de lavere divisjonene i England, men det hindret ikke ham eller Carlisle, Workington og Grimsby med å la seg engasjere. Jon Colman forteller om hvordan Shankly leverte en av de største idrettsøyeblikkene i Carlisle Uniteds historie.

Shankly slet med dårlig samvittighet da han etter en misforståelse tok jobben til kompisen sin, og han fikk oppmerksomheten til styreformann i Liverpool, T.V. Williams, som ønsket han til andredivisjonsklubben LFC. Der vekket han den sovende kjempen.

Supporterklubbens egen Torbjørn Flatin blir med og forteller om Shanklys start i Liverpool.

Historien om Bill Shankly, del 3:

Besettelse og suksess

«Pausepraten Dokumentar»: I den tredje delen av «Historien om Bill Shankly» hører vi om Shanklys tid i Liverpool FC. Jobben ble altoppslukende, og det gikk ut over familien. Barnebarn Karen Gill forteller om å vokse opp i et hus med bestefar Bill, og om hvordan det var å få besøk av spillerne.

Torbjørn Flatin forteller om gull i ligaen og FA-cupen, og om åpenbaringen som var Kevin Keegan. Vi hører også om Liverpools første møter med Europa, og det kontroversielle oppgjøret mot Inter Milan. Ble Liverpool et offer for kampfiksing?

Historien om Bill Shankly, del 4:

Sjokk, sorg og Shankly-effekten

«Pausepraten Dokumentar»: I den fjerde og siste delen av «Historien om Bill Shankly» reiser vi tilbake til styrerommet på Anfield sommeren 1974, der en bombe slo ned. Shankly sa opp, tilsynelatende ute av det blå. Torbjørn Flatin kaller det et John F Kennedy-øyeblikk. Det forblir et mysterium hvorfor han takket for seg, men de fleste er enige om én ting – han angret.

Skotten ville fortsatt omgås spillerne og trenerteamet, og ble såret da han fikk beskjed om å holde seg unna. Barnebarn Karen Gill forteller om Shanklys tid etter fotballen, om skuffelsen, om sorgen etter hans brå bortgang og hvor rørende det var å se både røde og blå i begravelsen.

Dette er siste episode om Bill Shankly. Neste uke kommer første episode om Bob Paisley.


Historien om Jürgen Klopp, del 1:

Fra Glatten til toppen, og alt som gikk galt

«Pausepraten Dokumentar»: I del én av «Historien om Jürgen Klopp» ser vi tilbake på Klopps år i Tyskland, en historie om to farsfigurer som skulle forme ham som mann og manager. Hvordan endte en ung gutt fra Glatten, en by med rundt 2300 innbyggere, opp som trener for en av de største klubbene i Bundesliga? Hvordan tok han Mainz til et historisk opprykk, og hvorfor gikk alt galt den siste sesongen i Dortmund?

Raphael Honigstein, forfatter av Klopp-boka Bring the Noise, og Eivind Bisgaard Sundet er med på å fortelle historien om den tyske manageren.

Det er en historie om to farsfigurer, opprykk og ligamesterskap, og en eksentrisk men rettferdig og real hovedperson.

Historien om Jürgen Klopp, del 2:

Merseyside, Madrid og koronamareritt

«Pausepraten Dokumentar»: I del to av «Historien om Jürgen Klopp» reiser vi tilbake til oktober 2015 og dagen Brendan Rodgers fikk sparken i Liverpool, og et møte i New York mellom FSG og Jürgen Klopp.

Det var ingen enkel oppgave å ta over Liverpool to måneder inn i 2015/16-sesongen, og det fantes ingen quick fix-løsning. Frieri fra Manchester United, et dårlig timet julebord og en målvakt med hoderystelse er bare noen av hendelsene som skildres i del to av «Historien om Jürgen Klopp».

Klopp ville gjøre Liverpools supportere til troende, i stedet for tvilere. Han ville overbevise supporterne om at de skulle bli værende, helt til dommeren blåste av kampen. To år inn i jobben kom vendepunktet på Wembley. Liverpool 2019/20 var helt på randen av å bryte ligagull-forbannelsen da en global pandemi feiet over verden og satt en stopper for absolutt alt, inkludert Premier League.

Med hjelp fra Raphael Honigstein forteller vi historien om Klopps tid på Merseyside, og hvordan fremtiden hans ser ut. Hvor går veien videre etter Liverpool?

Historien om Jürgen Klopp, del 3:

Brutte lockdown-regler og Klopp uten sin viktigste energikilde

«Pausepraten Dokumentar»: I del tre av «Historien om Jürgen Klopp» reiser vi tilbake til den usikre fotball-tiden i mars 2020. Liverpool tronet soleklart på toppen av Premier League-tabellen, da Covid-19 feide over verden og satt en stopper for alt vi var glade i. Spillerne måtte møtes over Zoom, og i huset sitt i Formby ble Klopp sjefen over vaskemaskinen.

Da fotballen omsider var i gang igjen, var det bare en sjarmøretappe inn til mål for Liverpool som vant ligatittelen for første gang på 30 år. Klopp var emosjonell, og ved Anfield ble alle lockdown-regler brutt.

Men så kom den store nedturen i 2020/21-sesongen, der Klopp opplevde nedtur både på og utenfor banen.

Med hjelp fra David Lynch forteller vi historien om akkurat hvor vanvittig gode Liverpool 2019/20 var, og hvorfor «alt» gikk galt sesongen etter.

Historien om Jürgen Klopp, del 4:

Klopp blir historisk i Liverpool

«Pausepraten Dokumentar»: I del fire av «Historien om Jürgen Klopp» ser vi på den festlige 2021/22-sesongen der det meste begynte å stemme i Liverpool. Klopp støtter supporternes pipekonsert mot nasjonalsangen, og forteller om finalen i Paris. Vi ser også på Klopps største oppgave – å fornye og forbedre Liverpool FC, med noe begrensede midler i overgangsmarkedet.

Med hjelp fra David Lynch forteller vi historien om den veldig morsomme 2021/22-sesongen – der en beruset Klopp erklærte at han elsker denne klubben, den skuffende 2022/23-sesongen, og oppbyggingen av et forhåpentligvis nytt storlag.


Historien om Bob Paisley, del 1:

Griseblærer, Ørkenkrig og The Boot Room

I den første delen av «Historien om Bob Paisley» hører vi om Paisleys fotballbesettelse fra en tidlig alder, og hvordan onkelen hans som var slakter kunne hjelpe han med improviserte fotballer. Et liv i relativ fattigdom gjorde han kjapp til beins, og faren som var desperat etter å holde han unna gruvene var en stor støttespiller.

Forfatter John Williams blir med på å fortelle historien om Paisleys første år, om veien til Liverpool, og om årene i krigen. I 1944 kjørte Paisley tanks inn i Roma da byen ble frigjort fra nazistene. Det var en dag han husket godt senere i livet, da Liverpool vant Europacupen i Roma.

Historien om Bob Paisley, del 2:

Et nølende «ja», en Tyrkia-tur og triumfen i Roma

I den andre delen av «Historien om Bob Paisley» reiser vi tilbake til 1974 og sjokket som var Bill Shanklys oppsigelse, og en nølende Bob Paisley som ble manager. Paisley var litt beskjeden, og kunne ikke erstatte Shankly i personlighet – men i trofeer.

Supporterklubbens egen Pål Christian Møller og forfatter John Williams forteller om sine opplevelser av finalen i Roma i 1977, og deler sin beundring om Paisley som manager.

Historien om Bob Paisley, del 3:

Nottingham Forest-problemer, Kenny Dalglish og det siste troféløftet

I den tredje og siste delen av «Historien om Bob Paisley» hører vi om sommeren da Kevin Keegan dro. Paisley måtte erstatte ham, og det klarte han med bravur. Inn, fra Celtic i Skottland, kom Kenny Dalglish. Dalglish var en åpenbaring på en fotballbane og gjorde Liverpool FC enda bedre og enda mer ustanselige.

Men nærmest ut av intet dukket Brian Clough og Nottingham Forest opp. De kom i veien for Liverpool flere ganger, og ble en skikkelig torn i siden på Paisely. 

Før sesongstart meldte Paisley at 1982/83 ville bli hans siste sesong, og spillerne ønsket å gi han en uforglemmelig avskjed – noe de gjorde, på Wembley.

Forfatter John Williams forteller om forholdet mellom scouserne og fotballklubben i et politisk landskap som gjorde livet beintøft for innbyggerne i havnebyen, og supporterklubbens Pål Christian Møller forteller om Paisleys grep med spillerne. 


Historien om Kenny Dalglish, del 1:

De første tragediene, og veien til Liverpool

I den første delen av «Historien om Kenny Dalglish» hører vi om stortalentets prøvespilling i Liverpool som 15-åring, suksessen med erkerivalen Celtic og hvordan han opplevde sin første av alt for mange fotballtragedier.

Liverpool var ute etter en Kevin Keegan-erstatter, og fikk det i bøttevis da Dalglish klarte å overtale Jock Stein til å la han dra til Bob Paisleys lag. I Liverpool ble det suksess etter suksess, helt til Juventus sto på motsatt banehalvdel i Europacup-finalen i 1985, på Heysel stadion.

Journalist John Keith jobbet svært tett med Dalglish etter at han kom til Liverpool og skrev en fast spalte i Daily Express, med Keith sin hjelp. Keith forteller historien om da Dalglish fikk lurt han inn i garderoben etter Europacup-seieren i 1978, om partnerskapet Dalglish/Rush.

Historien om Kenny Dalglish, del 2:

Liverpools første spillende trener, og den mørkeste dagen i klubbens historie

I den andre delen av «Historien om Kenny Dalglish» hører vi om tiden etter Heysel-tragedien – Kenny Dalglish sine første dager som manager. Dagen etter tragedien i Brussel ble Dalglish annonsert som de rødes nye manager, som spillende trener.

Nå måtte han håndtere etterspillet etter Heysel, og lære seg å balansere rollen som sjef og lagkamerat. Journalist John Keith jobbet svært tett med Dalglish gjennom spalten i Daily Express og ble en nær venn av Kenny og Marina. Han har dekket fotballen på Merseyside i over 60 år, og forteller om årene på 80-tallet hvor Liverpool og Everton møttes flere ganger på Wembley.

Men tiåret ble avsluttet på verst tenkelig vis da Liverpool-fans flokket til Hillsborough stadion i Sheffield.

Historien om Kenny Dalglish, del 3:

Begravelsene, den sjokkerende avgangen, og den mektige returen til Anfield

I den tredje delen av «Historien om Kenny Dalglish» hører vi om hvordan Dalglish og kona Marina stilte opp for å støtte de pårørende etter Hillsborough-tragedien. Om hvordan klubben, supporterne og byen sørget – for så å reise seg.

Hendelsene i Sheffield hadde en enorm psykisk og etterhvert fysisk påkjenning på Dalglish, som førte til en sjokkavgang nesten to år senere. Han måtte komme seg vekk fra Liverpool, men han var ikke ferdig i fotballen – noen år senere kunne han feire ligagull med Blackburn, og bragden ble sikret på Anfield.

Roy Hodgson fikk jobben i Liverpool etter Rafael Benitez i 2010, men alt the Kop ønsket var kongen. Og i januar 2011 avbrøt han et cruise i den persiske bukta for å komme hjem igjen.

Den erfarne journalisten, og Dalglish sin gode venn, John Keith, er med.


Historien om Rafael Benitez, del 1:

Spansk suksess og veien til Istanbul

I første del av «Historien om Rafael Benitez» forteller vi om Benitez sin skuffende karriere som spiller, mislykkede forsøk som manager og det store gjennombruddet.

I 2004 kommer han til Liverpool og blir negativt overrasket over nivået. Han synes overgangen til engelsk fotball er litt vrien, men Benitez, Liverpool og supporterne imponerer i Europa under de store Anfield-flomlysene. Fotballskribent Gareth Roberts og professor og forfatter John Williams er med og forteller om den fantastiske veien til Istanbul.