Podcast-dokumentarer om Liverpools historie

Her kan du lytte til podcast-dokumentarer om ulike temaer fra Liverpools historie, blant annet våre største managere.

Historien om Jürgen Klopp:

I «Historien om Jürgen Klopp» ser vi tilbake på Klopps år i Tyskland, en historie om to farsfigurer som skulle forme ham som mann og manager. Hvordan endte en ung gutt fra Glatten, en by med rundt 2300 innbyggere, opp som trener for en av de største klubbene i Bundesliga? Hvordan tok han Mainz til et historisk opprykk, og hvorfor gikk alt galt den siste sesongen i Dortmund?

I oktober 2015 fikk Brendan Rodgers sparken i Liverpool, og inn kom Klopp. Han ville gjøre Liverpools supportere til troende, i stedet for tvilere. Han ville overbevise supporterne om at de skulle bli værende, helt til dommeren blåste av kampen. To år inn i jobben kom vendepunktet på Wembley. Liverpool 2019/20 var helt på randen av å bryte ligagull-forbannelsen da en global pandemi feiet over verden og satt en stopper for absolutt alt, inkludert Premier League.

Da fotballen omsider var i gang igjen, var det bare en sjarmøretappe inn til mål for Liverpool som vant ligatittelen for første gang på 30 år. Klopp var emosjonell, og ved Anfield ble alle lockdown-regler brutt.

Men så kom den store nedturen i 2020/21-sesongen, der Klopp opplevde nedtur både på og utenfor banen.

Med hjelp fra Raphael Honigstein, Eivind Bisgaard Sundet og David Lynch forteller vi historien om Klopps tid på Merseyside.

Historien om Jürgen Klopp, oppdatert:

En verdig avskjed

I januar 2024 kom sjokkbeskjeden. Jürgen Klopp var ferdig i Liverpool FC etter sesongen, og den 19. mai 2024 ledet han laget ut på Anfield for aller siste gang. Bli med på tribunen når Anfield gir en av sine aller største managere i historien, en verdig avskjed.


Historien om Bill Shankly:

I «Hele historien om Bill Shankly» reiser vi til Glenbuck og det som er igjen av Shanklys hjembygd. Der møter vi Barbara Alexander, Shanklys niese, som forteller om livet i den fattige men vidunderlige landsbyen.

Vi snakker også med Jon Colman om Shanklys tid som spiller i Carlisle United, og Ian Rigby om Preston North End – klubben hvor Shankly avsluttet sin karriere som spiller, på ganske bittert vis.

Skottens første møte med manageryrket ble krevende. Han opererte med syltynne budsjetter, men det hindret ikke ham eller Carlisle, Workington og Grimsby med å la seg engasjere. Han fikk oppmerksomheten til styreformann i Liverpool som ønsket han til LFC. Der vekket han den sovende kjempen. Jobben ble altoppslukende, og det gikk ut over familien.

Sommeren 1974 sa Shankly opp. Barnebarn Karen Gill forteller om Shanklys tid etter fotballen, om skuffelsen, om sorgen etter hans brå bortgang og hvor rørende det var å se både røde og blå i begravelsen.


Historien om Bob Paisley:

Bob Paisleys fotballbesettelse kom i en tidlig alder, og hvordan onkelen hans som var slakter kunne hjelpe han med improviserte fotballer. Et liv i relativ fattigdom gjorde han kjapp til beins, og faren som var desperat etter å holde han unna gruvene var en stor støttespiller. 

Forfatter John Williams blir med på å fortelle historien om Paisleys første år, om veien til Liverpool, og om årene i krigen. I 1974 kom sjokket da Shankly trakk seg som manager, og en nølende Paisley tok over. Paisley var litt beskjeden, og kunne ikke erstatte Shankly i personlighet – men i trofeer.

Før sesongstart meldte Paisley at 1982/83 ville bli hans siste sesong, og spillerne ønsket å gi han en uforglemmelig avskjed – noe de gjorde, på Wembley.

Forfatter John Williams forteller om forholdet mellom scouserne og fotballklubben i et politisk landskap som gjorde livet beintøft for innbyggerne i havnebyen, og supporterklubbens Pål Christian Møller forteller om Paisleys grep med spillerne. 


Historien om Kenny Dalglish:

Kenny Dalglish var på prøvespilling i Liverpool som 15-åring, for han fikk suksess med Celtic og opplevde sin første av alt for mange fotballtragedier.

Noen år senere var Liverpool ute etter en Kevin Keegan-erstatter, og fikk det i bøttevis da Dalglish klarte å overtale Jock Stein til å la han dra til Bob Paisleys lag. I Liverpool ble det suksess etter suksess, helt til Juventus sto på motsatt banehalvdel i Europacup-finalen i 1985, på Heysel stadion. Dagen etter tragedien i Brussel ble Dalglish annonsert som de rødes nye manager, som spillende trener. Nå måtte han håndtere etterspillet etter Heysel, og lære seg å balansere rollen som sjef og lagkamerat. 

Men tiåret ble avsluttet på verst tenkelig vis da Liverpool-fans flokket til Hillsborough stadion. Hendelsene i Sheffield hadde en enorm psykisk og etterhvert fysisk påkjenning på Dalglish, som førte til en sjokkavgang nesten to år senere. Han måtte komme seg vekk fra Liverpool, men han var ikke ferdig i fotballen.

Journalist John Keith jobbet svært tett med Dalglish etter at han kom til Liverpool og skrev en fast spalte i Daily Express, med Keith sin hjelp. Her forteller han om sin etterhvert gode kamerats tid i Liverpool.


Historien om Rafael Benitez:

I «Hele historien om Rafael Benitez» forteller vi om Benitez sin skuffende karriere som spiller, mislykkede forsøk som manager og det store gjennombruddet. I 2004 kommer han til Liverpool.

Fotballskribent Gareth Roberts og professor og forfatter John Williams forteller om den fantastiske veien til Istanbul. Liverpool var underdog i møte med AC Milans kruttsterke tropp. Benitez sine menn ble fullstendig tatt på senga i første omgang. Absolutt alle trodde det var over, men vi vet alle hva som skjedde i løpet av seks utenomjordiske minutter.

Roberts og Williams var begge til stede på Atatürk stadion. Det samme var supporterklubbens grunnlegger Pål Christian Møller. Her forteller de sine historier fra en av de største kveldene i Liverpools historie.

Da to amerikanere valset inn på Anfield i starten av 2007, var det bare fryd og gammen. Det startet bra, men endte i brutte løfter, spektakulære pressekonferanser, og borgerkrig på tribunene.