Liverpool FC Women

var blant pionerene i kvinnefotballen.

Det har vært oppturer,

det har vært nedturer,

og nå er de tilbake der de hører hjemme.

Kvinnefotball ble forbudt i England

I 1989 ble Newton LFC stiftet, av tidligere England-spiller Liz Deighan. Newton endret navn til Knowsley United Women’s Football Club, og i 1994 ble de tatt inn under vingen til Liverpool FC. Men kvinnefotballen i England strekker seg langt lengre tilbake i tid enn som så.

Kvinnefotball i England oppstod ikke lenge etter herrefotballen. På slutten av 1800-tallet ble det registrert kamper mellom blant annet Edinburgh og Grimsby, og mot slutten av århundret ble det spilt kamper på samme gress som herrelagene.

Under første verdenskrig ble herrefotballen satt på vent. Det kunne kvinnefotballen dra nytte av. Kvinnene, som ikke hadde blitt sendt i krig, jobbet på fabrikker og gjorde annet fysisk arbeid. De spilte gjerne fotball i lunsjpausene. En dag så Alfred Frankland ut vinduet sitt på damene på fabrikken som spilte, og han foreslo at de skulle stifte et lag og samle inn penger til veldedighet. Med det var det kjente Dick, Kerr’s Ladies FC stiftet. De spilte 828 kamper mellom 1917 og 1965, og registrerte blant annet et tilskuertall på 53 000 mennesker på Goodison Park andre juledag 1920.

I 1921 bannlyste FA alle kvinnelag fra å spille på organisasjonens baner. De mente at spillet ikke var egnet for kvinner. Dick, Kerr’s var blant lagene som fant alternativer, men forbudet satt en effektiv stopper for de fleste lagene og satt en brems på populariteten.

Etter at Englands herrelag vant VM i 1966 var foballpopulariteten på balløya på toppnivå. Det gjaldt også for kvinnene, og kvinnenes FA ble stiftet i 1969.

1917: Harrodian Ladies fra Barnes i London, i sine stilige drakter.

1917: Harrodian Ladies fra Barnes i London, i sine stilige drakter.

Starten på ligafotballen

Kvinnene konkurrerte i Women’s FA Cup fra 1970-tallet, og det ble spilt lokal ligafotball. I 1991/92-sesongen ble Women’s National League startet, som var den første landsdekkende fotballigaen.

Knowsley United var ett av åtte lag i ligaen, og de endte på midten av tabellen denne første sesongen, hvor Doncaster Belles ble ligamestere. Knowsley United tok seg til finalen av Premier League Cup i 1993, men tapte for Arsenal på Wembley. De tok seg også til finalen av kvinnenes FA-cup i 1994, men tapte da 1-0 for Doncaster Belles. Karen Burke traff tverrliggeren for Liverpool på overtid. 

På midten av 90-tallet kom den offisielle linken til Liverpool FC. Klubben endret navn til Liverpool Ladies Fotball Club, men tilknytningen til storebror hadde lite å si for hva som skjedde på banen. De tapte enda en finale i 1995, da Arsenal vant 3-2 i FA-cupfinalen som ble spilt på Prenton Park. Det skjedde på ergerlig vis. Liverpool tok ledelsen to ganger, med to mål fra Burke, men Arsenal slo tilbake og vant. Burke ble fristet med en overgang til Everton Ladies, og takket i utgangspunktet ja til det, men endret mening da John Bennison – med bakgrunn fra Liverpool FCs beryktede Boot Room – tok over som trener.

Liverpool kom til enda en FA-cup-finale i 1996, og tapte enda en gang. Denne gangen sto det 1-1 mot Croydon etter full tid og ekstraomganger, og de røde tapte på straffespark. Burke var nok en gang i sentrum med sitt ledermål, og hun scoret på sin straffe. Sommeren 1997 gikk hun likevel til Everton Ladies.

Manglende investering og satsning

Til tross for at Liverpool Ladies var eid av en millionbedrift, så de lite av pengene. Klubben rykket ned til Northern Division i 2003, og vippet mellom de to øverste nivåene frem til 2009/10. Da vant de ligaen med bare ett tap hele sesongen, og de markerte seg i tillegg med å ikke motta ett eneste gult kort.

I 2011 ble Women’s Super League, slik vi kjenner ligaen i dag, stiftet. Liverpool Ladies var blant grunnleggerne av den nye ligaen.

Manager Robbie Johnson takket for seg i juni 2012. Da hadde laget under hans ledelse bare registrert to seire på de to siste sesongene. Liverpool hadde flaks. De hadde endt på bunnen av tabellen i WSL både i 2011 og 2012, men det var ikke nedrykk disse sesongene.

2011: Liverpool Ladies fotografert før en kamp mot Everton i den første utgaven av Women's Super League i 2011.

2011: Liverpool Ladies fotografert før en kamp mot Everton i den første utgaven av Women's Super League i 2011.

MESTERE: Liverpool vant Women's Super League i 2013 og 2014.

MESTERE: Liverpool vant Women's Super League i 2013 og 2014.

Matt Beards første årgang

Matt Beard kom inn i august 2012 og han var nådeløs i møte med spillerstallen. Han lot ti spillere gå, og signerte store navn som Whitney Engen som var landslagsspiller for USA. Det ga uttelling.

Foran 2013-sesongen hadde Liverpool gjort noe ingen klubb hadde gjort før dem. De hadde tilbudt spillerne proff-kontrakter, som gjorde at de kunne fokusere 100% på fotballen fremfor andre jobber. Ingen andre lag hadde enda gjort det samme, og dette skjedde altså til tross for at laget hadde endt på bunnen av tabellen to sesonger på rad.

Etter endt sesong sto Liverpool Ladies igjen som ligavinnere, fem poeng foran Bristol på andreplass. De hadde blant annet slått det tidligere storlaget Doncaster Belles 9-0.

I løpet av 2013 og 2014 fikk kvinnene jevnlig trene mer herrelaget på Melwood, og Beard fikk mye støtte av Brendan Rodgers.

De gjentok ligabragden i 2014, med like mange poeng som Chelsea men foran på målforskjell. De lå faktisk på en tredjeplass før den siste kampen, bak Chelsea og Birmingham City men 3-0-seieren over Bristol sikret gullet. Liverpool Ladies spilte sine hjemmekamper på rugbystadion Halton Stadium i Widnes på denne tiden.

SEIRET TO GANGER: Matt Beard ledet Liverpool til gull i 2013 og 2014.

SEIRET TO GANGER: Matt Beard ledet Liverpool til gull i 2013 og 2014.

VANT TIL SLUTT: Liverpool lå på en tredjeplass før siste serierunde i 2014, men vant til slutt.

VANT TIL SLUTT: Liverpool lå på en tredjeplass før siste serierunde i 2014, men vant til slutt.

Nedrykk og Beard-retur

Beard byttet ut Liverpool med USA og en managerrolle i Boston Breakers, etter en skuffende sesong der Liverpool hadde endt på en syvendeplass. Scott Rogers ble forfremmet til manager etter å ha vært Beards assistent. Rogers fikk sparken senere samme år, og Liverpool Ladies sine gode år lå offisielt bak dem.

I 2017 fikk Super League et nytt format, og kvinnene begynte å følge herrene, med en sesong som startet i september 2017 og fullførte i mai 2018.

I 2018 fikk de nytt navn – Liverpool Football Club Women, som de går under den dag i dag, men de fikk ikke den beste starten på livet under nytt navn. Den sommeren var det spillerflukt fra klubben, og store navn som Gemma Bonner og Alex Greenwood forsvant. Da 2019/20-sesongen ble stanset på grunn av pandemien, rykket kvinnelaget ned til Championship.

Etter at en rekke managere kom og gikk – blant annet Neil Redfearn som sa opp etter to kamper – returnerte Beard i mai 2021. Det gikk som det måtte. Han sikret seier i Championship 2021/22, med seier i 16 av 22 kamper. Med det var de tilbake i Super League.

Da herrelaget feiret seier i FA-cup og Ligacup med busstur gjennom et rødt folkehav i Liverpool by, var også damelaget med for å feire sin Championship-seier. I første sesong tilbake i toppen var de aldri i stor fare for nedrykk, og de endte på en respektabel syvendeplass i 2022/23.

Liverpool FC Women spiller nå de fleste av sine hjemmekamper på Prenton Park, hjemmebanen til Tranmere Rovers. Det settes opp busser fra Anfield til Prenton på kampdag.

CHAMPIONSHIP-MESTERE: Liverpool FC Women fikk være med på paraden gjennom byen i 2022.

CHAMPIONSHIP-MESTERE: Liverpool FC Women fikk være med på paraden gjennom byen i 2022.

MELWOOD: Fuka Nagano og Sophie Roman Haug på trening på Melwood.

MELWOOD: Fuka Nagano og Sophie Roman Haug på trening på Melwood.

Tilbake til Melwood

Da herrelaget flyttet ut av Melwood og til det nye, flotte treningsanlegget AXA i Kirkby var det tilsynelatende ingen som tenkte på kvinnelaget. Melwood ble solgt til en boligutvikler, og deler av anlegget ble brukt av Robbie Fowlers akademi.

Sommeren 2023 kom nyheten om at Liverpool FC hadde kjøpt tilbake Melwood, og anlegget skal nå brukes av kvinnelaget – både førstelaget, og akademiet. Anlegget ble pusset opp med bilder av kvinnelagets spillerne på veggene, som lokal stjerne Missy Bo Kearns som var lagkamerat med Curtis Jones i sine yngre dager, og lagkaptein Taylor Hinds. Norske Sophie Roman Haug signerte for klubben før sesongstart 2023/24.

MELWOOD: Kvinnelaget har satt sitt preg på Melwood.

MELWOOD: Kvinnelaget har satt sitt preg på Melwood.