Premier Leagues høye terskel fører til mange VAR-tabber

VAR-ekspert mener den høye terskelen for å gripe inn fører til unødvendig mange store dommertabber.

I helgen var det nok en gang VAR som kom i fokus i en rekke kamper i Premier League, deriblant møtet mellom Brighton og Liverpool på Amex Stadium. Da Luis Diaz scoret kampens første mål ble han samtidig utsatt for et fare i et kraftig sammenstøt med hjemmelagets keeper Robert Sanchez. 

Videodommer Stuart Attwell sjekket om keeperens utrusning kvalifiserte til et rødt kort for farefullt spill etter at dommer Mike Dean ikke hadde oppfattet situasjonen, men sjekken ble ferdig uten at Dean ble bedt om å gå til skjermen. 

I etterkant mente mange eksperter at Sanchez skulle vært utvist, men historien med VAR gjentok seg da ingenting ble gjort. Ifølge VAR-ekspert Dale Johnson er det et mønster vi har sett hele sesongen. 

Høy terskel

Årsaken er ifølge Johnson den høye terskelen Premier League har satt når det gjelder å definere hva som er en klar og åpenbar feil. En dommer sendes ikke til skjermen med mindre videodommer mener en slik feil har blitt gjort. 

«Kort sagt fjerner den høye terskelen mye av den subjektive delen av VAR. Det betyr at det er mindre sannsynlig at VAR griper inn fordi de kan finne en grunn til ikke å gjøre det», skriver Johnson i sin ukentlige VAR-tråd på Twitter. 

Konklusjonen er klar. 

«Dette har ført til flere feil enn det burde vært, selv fra de bedre videodommerne», skriver han.

ESPN-journalisten peker på at Stuart Attwell regnes for å være en av de bedre videodommerne - ikke bare i England, men også i Europa. Han kan være aktuell til vinterens VM i Qatar, men på Amex gjorde han som flere av sine kolleger i Premier League - lot spillet gå videre. 

Johnson mener den høye terskelen ikke finnes i turneringer i regi av FIFA og UEFA. 

«Det kommer ikke på tale at Attwell ikke ville anbefalt et rødt kort om han var på jobb for FIFA eller UEFA». 

Soleklart rødt

Johnson er også klar på at Sanchez sin utrusning burde kvalifisert til et soleklart rødt kort. 

«Mike Dean kan være unnskyldt for ikke å se kontakten fra sin posisjon, men VAR skulle anbefalt det», skriver han . 

Han legger til at andre anerkjente videodommere har havnet i samme posisjoner tidligere denne sesongen. Chris Kavanagh var videodommer i flere kamper under EM i fjor, men var mannen som lot Harry Kane slippe unna med gult kort for taklingen på Andy Robertson i desember. 

«Premier League vil ha en så høy terskel for å gripe inn at dommere som gjør en effektiv jobb for FIFA og UEFA gjør dårlige avgjørelser». 

Johnson trekker frem flere episoder fra helgen, blant annet at Newcastle ble snytt for et straffespark i kampen mot Chelsea på Stamford Bridge. Han nevner også situasjonen der Alisson Becker var nære ved å holde ballen utenfor 16-meteren. 

«Det var ingen klare bevis på at Alisson hadde tatt med seg ballen utenfor boksen. Kroppen var utenfor, men vi kan ikke være sikre på at hele ballen var utenfor feltet. En keeper-hands utenfor egen boks er vanligvis ingen situasjon for VAR, da det normalt kun kvalifiserer til gult kort. I dette eksempelet kunne Alissons handinger, dersom ballen var ute, ha hindret en angrepsspiller fra en klar målsjanse», skriver Johnson.