Tottenham gir sin støtte til Hillsborough Law

Flere og flere fotballklubber støtter etableringen av Hillsborough Law.

Tottenham Hotspur meldte denne uken at de har gått inn for å støtte etableringen av Hillsborough Law, som skal styrke rettighetene til etterlatte som har vært gjennom katastrofer.

Hillsborough Law ble fremmet for første gang i 2017 og har nå fått fart med støtte fra flere fotballklubber. Så langt er Liverpool, Brentford, Brighton and Hove Albion, Everton og Tranmere Rovers med på laget.

Hvilke rettigheter kan loven gi?

Den foreslåtte loven – som også blir kalt Public Authority Accountability Bill, er bygget på lærepunktene fra sannhetskommisjonens rapport fra 2012. Den vil blant annet gjøre offentlige tjenestemenn pliktige til å fortelle sannheten.

Loven krever at offentlige myndigheter skal være proaktivt åpne og ærlige i etterforskninger og rettsforhandlinger. Loven vil forplikte statsråder, departementer og rådgivere til å ha en åpenhetsplikt, for eksempel overfor den kommende etterforskningen av hvordan 150 000 mennesker har mistet livet under pandemien i Storbritannia.

Den foreslåtte loven vil ikke minst sikre at etterlatte får tilstrekkelig finansiering til å dekke advokathjelp ved etterforskning av deres pårørendes død.

Loven vil kort og godt sette vanlige folk i stand til å ta opp kampen mot myndighetene og den juridiske ekspertisen de sitter på.

Mistet en av sine egne

Tottenham Hotspur Supporters’ Trust har også gitt sin støtte til etableringen av Hillsborough Law. London-klubben fikk også kjenne tragedien på kroppen, da en av de 97 ofrene var en av deres egne supportere.

«Spurs-fan Andrew Sefton dro på kampen med noen venner som var Liverpool-supportere. Han var bare 23 år gammel på det tidspunktet», skriver de.