På søndag må trenden snu igjen

Med minst to avgjørende kamper mot Manchester City den neste uken er det på tide at trenden snur igjen.

Saken ble først publisert 27. mars. Oppdatert 7. april. 

Vi vet allerede at to ting kommer til å stå mellom Liverpool og Manchester City denne våren. De røde og de lyseblå kjemper en innbitt kamp om tittelen i Premier League, og rivalene skal også møtes på Wembley for å gjøre opp om en finaleplass i FA-cupen.

I løpet av seks aprildager skal de to gigantene møtes. Først på Etihad Stadium i ligaen, så på Wembley i cupen. I mellomtiden skal begge spille et avgjørende oppgjør i kvartfinalen i Champions League, mens Liverpool skal møte Citys byrival Manchester United bare tre dager etter semifinalen.

Det blir avgjørende kamper på løpende bånd, og fra Liverpools leir har det blitt sagt at hver eneste kamp nå vil bli som en finale å betrakte. Kampene mot City virker likevel å ha litt ekstra betydning, og derfor har vi sett på hvordan det har gått i de mange avgjørende kampene mellom lagene siden Jürgen Klopp kom til Liverpool.

Startet med storseier og cupnederlag

Klopp har møtt Manchester City 17 ganger som Liverpool-manager og vil før sesongen er omme altså ha møtt de lyseblå minst 19 ganger.

Det har blitt syv seiere, fire uavgjort og seks tap så langt på de 17 kampene. Da reger vi finalene i ligacupen 2016 og Community Shield 2019 som tap, selv om det endte 1-1 etter ordinær tid og kampene ble tapt på straffesparkkonkurranse.

Klopp tok en stor skalp mot City tidlig i sin Liverpool-karriere. 21. november 2015 vant de røde hele 4-1 på Etihad, en kamp der Roberto Firmino scoret sitt første mål for klubben.

Men i den mer avgjørende kampen noen måneder senere ble det tap. Klopp tok Liverpool til finale mot City i ligacupen, men måtte altså se seg slått på straffekonk. Først seks år senere kunne Klopp få løfte sitt første trofé på Wembley.

Champions League-dobbelen

Deretter begynte en periode med mye Liverpool-dominans i de interne oppgjørene mlelom lagene. Uken etter cupfinalen vant de røde 3-0 på Anfield, og sesongen etter tok Liverpool fire av seks poeng i ligaen mot Pep Guardiolas lag.

Klopps kamper mot Man City som Liverpool-sjef. Kilde: 11v11.com.

Klopps kamper mot Man City som Liverpool-sjef. Kilde: 11v11.com.

Det som skjedde 9. september 2017 er vi ikke så glad i å bli minnet på. Da kom et av tre stortap Klopps Liverpool har mot Manchester City. Sadio Manés røde kort ødela mye, og City vant hele 5-0.

Heldigvis skulle hevnen komme – og ikke bare én gang.

Januar 2018 kom City på besøk til Anfield. Liverpool var ikke med i kampen om tittelen, men viste likevel at de hadde kapasitet til å banke mesterlaget. Den heidundrende kampen endte 4-3.

Tre måneder senere var det kvartfinale i Champions League på menyen, og Liverpoool leverte en maktdemonstrasjon over to oppgjør. 3-0 på Anfield ble etterfulgt av 2-1-seier på Etihad, og semifinaleplassen var booket.

City har tatt over

Men siden den gang ser ikke Klopps statistikk mot City like pen ut. Fra og med 2018/19-sesongen viser statistikken kun én seier, tre uavgjort og tre tap i Premier League. Seieren kom i gullsesongen 2019/20, med 3-1 på Anfield.

Det sureste tapet kom på Etihad tidlig i januar 2019. Liverpool var ekstremt nære en scoring som hadde sørget for poeng med til Anfield, men millimeterne var i Citys favør. Klopp snakker fremdeles om den redningen på strek som på mange måter avgjorde seriegullet den sesongen.

I løpet av pandemien har det kommet et par stygge tap. Liverpool var nok mentalt ikke helt til stede etter at gullet hadde blitt sikret, og City vant 4-0 på Etihad juli 2020. I fjor var Klopps lag i sin verste form noensinne da City vant 4-1 på Anfield.

Totalt kan vi si det har vært relativt jevnt i de virkelig avgjørende kampene i ligaen mellom de to lagene, mens det er City som har trukket det lengste strået på nøytral grunn og Liverpool har gjort det når det har vært Champions League på menyen.

Rivaler med respekt for hverandre

Klopp uttalte nylig at de to lagene aldri kunne nådd de høye poengsummene og trofeene de har fått uten det andre laget. Pep Guardiola virker å være enig.

– Å kjempe med Liverpool er en av de største prestasjonene i manager-karrieren min. De er fantastiske. Liverpool er de tøffeste motstanderne jeg har møtt i mine 12-13 år som manager, sa spanjolen i mars.

– Vi må vinne kampene våre. Jeg ville elske å være involvert i motstanderne deres sine kamper, men det kan jeg ikke. Kun den ene gangen, når Liverpool tar en buss for å komme hit og spille.

Han mener hver kamp blir avgjørende.

– Så klart vi holder et øye med hva Liverpool gjør. Det er vanlig. Jeg har sagt det tidligere, at når du kommer til sluttfasen av sesongen, er hver kamp avgjørende. Det er som en finale. Det er ikke mye tid til hvile, sa han.

– Det er slik for alle klubber, og ikke bare Liverpool og oss selv – det er lag som går for Champions League-plassene, Europa League-plassene, unngå nedrykk. I hver eneste kamp står det mange, mange ting på spill.