Dale Johnson:Uten VAR hadde Liverpool toppet tabellen nå

Kampen om Premier League-tittelen mellom Manchester City og Liverpool er utrolig jevn denne sesongen, og små detaljer kan bli helt avgjørende.

VAR-guru Dale Johnson hos ESPN har som regel god kontroll på alle VAR-avgjørelser i Premier League. I en artikkel i dag konkluderer han med at Liverpool villet ha ledet Premier League foran helgens serierunde, dersom det ikke hadde vært VAR i Premier League.

Uten VAR ville Liverpool ha ledet Premier League ett poeng foran Manchester City foran helgens kamp mot Watford, mener Johnson, som på vegne av ESPN har utarbeidet en VAR-effekt-tabell.

I sine kalkulasjoner tar Johnson hensyn til kun den første VAR-situasjonen i hver kamp, fordi påfølgende VAR-situasjoner aldri ville ha skjedd dersom den første VAR-situasjonen ikke hadde oppstått. 

Deretter reverserer han VAR-avgjørelsene, så dersom et mål ble annullert for offside av VAR blir det stående i Johnsons beregninger. 

Dersom et straffespark blir underkjent av VAR, har Johnsons beregnet at det hadde blitt stående og at det hadde blitt scoret mål, med unntak av når et lag har scoret på mindre enn halvparten av sine straffespark denne sesongen.

Ett poeng mer for Liverpool, ett poeng mindre for City

Ut fra Johnsons kalkulasjoner ville altså Liverpool ha toppet tabellen i dag uten VAR. De røde ville hatt ett poeng mer enn de har i dag, men vinner to poeng på Manchester City sammenlignet med dagens reelle tabell. 

Jürgen Klopps menn mister ett poeng i begynnelsen av sesongen, da Johnsons VAR-beregninger tilsier et hjemmetap for Chelsea, fordi VAR ga Liverpool straffespark og rødt kort til Chelseas Reece James for en hands på målstreken. Uten VAR viser beregningene at Liverpool ville ha slått Brighton 4-0 på Anfield i en kamp som til slutt endte 2-2, fordi VAR annullerte et mål for Sadio Mané på stillingen 2-0 til Liverpool. Der ville Liverpool ha vunnet to poeng.

Til sammenligning ville Manchester City hatt ett poeng mindre enn de har i dag. Deres målløse kamp i Southampton ville ha endt som et 1-0-tap uten VAR, da VAR underkjente et straffespark til Southampton og påfølgende utvisning av Citys Kyle Walker. Citys hjemmetap for Crystal Palace ville blitt en 2-1-seier uten VAR. City lå under 1-0 da Gabriel Jesus fikk et mål annullert for offside på Phil Foden med en halvtime igjen å spille. Den mest omdiskuterte VAR-situasjonen til City kom i bortekampen mot Arsenal i januar. The Gunners ledet 1-0 like etter pause da VAR ga City straffespark, som Riyad Mahrez satte inn, og Pep Guardiolas menn vant kampen 2-1. Den seieren ville ifølge kalkulasjonene endt i City-tap uten VAR.