Liverpools lykkemotstander

Liverpool har gode minner fra møter med Benfica i den gjeveste klubbturneringen i Europa.

Liverpool og Benfica hadde møttes ti ganger før lagene spilte mot hverandre på Estadio da Luz for en drøy uke siden, og Liverpool har gode minner fra møter med portugiserne. Under storhetstiden på 1970- og 80-tallet var et møte med Benfica synonymt med å gå hele veien til finalen i mesterligaen.

Med unntak av et leit dobbeltmøte i 2006 har det vært mye å juble for i de øvrige dobbeltmøtene i Benfica, og de tre gangene lagene møttes i sluttspill på 70- og 80-tallet var det Liverpool som vant - og til slutt gikk til finalen.

Første møte i 1978

Emlyn Hughes og Jimmy Case sørget for at Liverpool tok med seg en 2-1-ledelse hjem til Anfield i det første møtet mellom lagene i mars 1978. Returoppgjøret vant de røde 4-1 etter scoringer av Ian Callaghan, Kenny Dalglish, Terry McDermott og Phil Neal. Liverpool tok som kjent sin andre triumf i mesterligaen samme år.

Seks år senere skulle Liverpool ta sin fjerde seier i turneringen, og igjen var Benfica motstander i tredje runde. Ian Rush ga de røde ledelsen 1-0 på hjemmebane før Liverpool vant hele 4-1 borte. Rush og Craig Johnston scoret ett hver, mens Ronnie Whelan scoret to ganger.

Høsten 1984 møttes Liverpool og Benfica igjen, denne gangen i andre runde i turneringen. 3-1-seieren på hjemmebane var nok for Liverpool, og de røde gikk videre selv om Benfica tok sin første seier i møter mellom lagene i returoppgjøret. Liverpool gikk som kjent til finalen også denne sesongen, men tragedien som skjedde på Heysel Stadion huskes dessverre vel så godt som selve kampen, som Juventus vant 1-0.

Nedtur i 2006

Det skulle gå over 20 år før Liverpool møtte Benfica igjen i en offisiell kamp, og denne gangen var det som tittelforsvarer at Liverpool var storfavoritt til å vinne åttedelsfinalen i 2006. Men slik gikk det ikke.

Liverpools møter med Benfica

1977/78: Benfica - LFC 1-2, LFC - Benfica 4-1

1983/84: LFC - Benfica 1-0, Benfica - LFC 1-4

1984/85: LFC - Benfica 3-1, Benfica - LFC 1-0

2005/06: Benfica - LFC 1-0, LFC - Benfica 0-2

2009/10: Benfica - LFC 2-1, LFC - Benfica 4-1

2021/22: Benfica - LFC 1-3, LFC - Benfica ?-?

Totalt: LFC - Benfica 7-0-4 22-12

Kilde: 11v11.com

I det første møtet i Lisboa vant Benfica 1-0 etter en sen scoring av Luisao, og det ble aldri noe comeback på Anfield. Simao sørget for at det ble ekstra vanskelig da han satte inn et viktig bortemål like før pause, og Benfica vant 3-0 sammenlagt etter at Fabrizio Miccoli punkterte kampen mot slutten av andre omgang.

Fire år senere var det i Europa League lagene skulle møtes. Igjen tapte Rafa Benitez sitt Liverpool bortekampen, denne gangen 2-1. Daniel Agger hadde gitt Liverpool ledelsen før Oscar Cardozo snudde kampen med to straffescoringer. Denne gangen ble imidlertid Anfield for mektig for Benfica. Dirk Kuyt og Lucas Leiva sørget for 2-0-ledelse til pause, før en Fernando Torres-dobbel ga Liverpool 4-1 seieren og avansement til semifinalen. Der sa det imidlertid stopp mot Atletico Madrid.

Liverpools seier i det første oppgjøret i årets kvartfinale var nummer syv på elleve forsøk mot Benfica, og historien viser jo at Lisboa-laget er en aldri så liten lykkemotstander. Skal det bli mer å juble for i år, må de røde holde på sin 3-1-ledelse når lagene møtes på Anfield onsdag kveld.