Liverpool eller Benfica møter Villarreal i semifinalen

Vinneren av oppgjøret mellom Liverpool og Benfica møter Villarreal i Champions League semifinale. Spanjolene står bak to av sesongens største overraskelser.

Vinneren av oppgjøret mellom Liverpool og Benfica håper å ikke lide samme skjebne som Juventus og Bayern München når Villarreal venter i semifinalen. Liverpool har en 3-1-ledelse med seg fra Portugal og et godt utgangspunkt for avansement. Første semifinale spilles 26. eller 27. april, med returoppgjør 3. eller 4. mai. Liverpool/Benfica åpner på hjemmebane.

Overrasket og utklasset

Villarreal sjokkerte alle ved å danke ut Bayern München fra Champions League i kveld. Spanjolene ledet 1-0 etter første oppgjør i Spania, der Arnaut Danjuma scoret kampens eneste mål. De fleste hadde nok trodd at Robert Lewandowski og co skulle sette skapet på plass på Allianz Arena i kveld. Slik gikk det derimot ikke, selv om Lewandowski sørget for at det stod 1-1 sammenlagt etter 52 minutter i oppgjøret på Allianz Arena. Innbytter Chukwueze avgjorde nemlig kvartfinalen til Villarreals fordel i det 88. minutt, etter en kontring. Da hadde han vært på banen i bare fire minutter.

Det er ikke første gang Unai Emerys menn overrasker i årets turnering. Villarreal slo Juventus 3-0 i Torino i åttedelsfinalen for noen uker siden. Spanjolene lå lavt i store deler av kampen, forsvarte seg godt, antageligvis med håp om å dra kampen til ekstraomganger. De hadde ikke ett skudd på mål før innbytter Gerard Moreno satt ballen i mål fra straffemerket etter 78 minutter. Forsvarer Pau Torres la på til 2-0 syv minutter senere, og Arnaut Danjuma gjorde ydmykelsen total.

Første oppgjør endte 1-1, og italienerne var klare favoritter men til tross for gode sjanser, klarte de ikke få ballen i nettet. Med det var det Villarreal som tok seg videre, og som måtte bryne seg på Bayern Munchen – en oppgave de bestod på glimrende vis.

Villarreal ligger på en syvendeplass i La Liga, 26 poeng bak Real Madrid i tet. Toppscorer er Danjuma med 14 mål i alle turneringer, foran Gerard Moreno sine 12 nettkjenninger. Danjuma har forøvrig blitt linket til Liverpool – senest i forrige uke meldte Goal.com at han vurderes som en erstatter til Sadio Mané.

De kvalifiserte seg til utslagsrundene etter å ha endt på andreplass i gruppa, bak Manchester United. De tapte begge møtene med United i gruppa, men gikk videre med bare ett poeng mindre.

Ingen retur for Moreno

Liverpool har bare to offisielle møter med de gule ubåtene. Lagene møttes i en treningskamp sommeren 2008 som endte 0-0, mens i Europaligaen i 2016 fikk vi de første to offisielle kampene. Villarreal vant 1-0 på hjemmebane, før Liverpool snudde oppgjøret på Anfield og vant 3-0 og gikk til finalen.

Det blir dog ingen retur for Alberto Moreno. Liverpools tidligere venstreback pådro seg en alvorlig skade i høyrekneet under kampen mot Osasuna tidligere denne måneden og han vil gå glipp av resten av sesongen.

Kallenavn fra Beatles

Villarreal fikk i 1968 kallenavnet El Submarino Amarillo – The Yellow Submarine. To år etter at The Beatles ga ut låta, ble den spilt på tribunene på El Madrigal og supporterne sang «Amarillo es el Villarreal/amarillo es/amarillo es» (Villarreal er gule, de er gule).

Laget stammer fra en by ved samme navn, med bare 50 000 innbyggere og en hjemmestadion med kapasitet på under 24 000. I 2016 var 36% av byens innbyggere medlemmer i klubben.

«Man United, get out!»

De er nok et lag mange Liverpool-supportere har et godt øye til etter finalen i Europaligaen i 2021. Der slo de Manchester United på straffesparkkonkurranse. Samtlige 22 spillere måtte ta straffer, inkludert Liverpools tidligere venstreback, Moreno. Til slutt var det keepernes straffespark som ble avgjørende. David De Gea bommet, og Villarreal vant med det sitt første trofé i Europaligaen.

Det var derimot ikke deres managers første triumf i turneringen. Villarreal ledes nemlig av Unai Emery, som nå har fire Europaligatrofeer til sitt navn.

Etter seieren la Moreno ut en video som har blitt smått ikonisk.