Pubeier raser mot ny prisøkning – men til høsten vil det ikke være Premier League-monopol– De er i ferd med å ødelegge hele tradisjonen med å se fotball på pub

På Fotballpuben i Bergen går de i minus på at de viser fotball på pub. Nå skal prisene ytterligere opp. Dette svarer Allente og Viaplay Group.

Onsdag skrev vi om prisene på å vise fotball på puber og utesteder, og at det kommer nok et prishopp til høsten når Premier League sparkes i gang igjen. Det kommer etter at prisene steg med 40 prosent i fjor.

På Fotballpuben i Bergen sier det seg selv at det må være fotball på skjermen, og pubvert Frank Binner er alt annet enn fornøyd med utviklingen. Han kaller det en skandale.

– Jeg så de nye tallene i går, og vi fikk et nytt sjokk. I fjor før Premier League start så kom de til oss. Vi hadde avtale med Get, og hadde betalt halve prisen. Det er ikke bare prisene, det er måten de har behandlet oss på. I tillegg til Premier League, har vi blitt tvunget til å betale for en grunnpakke med andre kanaler, som kostet 25 000 kroner i året, sier Binner på telefon til liverpool.no

– I tillegg koster hver tuner 600 kroner i måneden. Dersom du skal vise flere kamper samtidig klokken fire en lørdag, så koster det deg 12 000 kroner ekstra i året. Det er et pengesluk, sier Binner.

DYRE RETTIGHETER: TV-rettighetene for fotball i Norge har bare blitt dyrere, og spesielt for puber og restauranter.

DYRE RETTIGHETER: TV-rettighetene for fotball i Norge har bare blitt dyrere, og spesielt for puber og restauranter.

Med Allentes nye priser vil Fotballpuben måtte betale 37 000 kroner per måned, og 444 000 i året, i tillegg til tilleggsavgiftene som Binner forteller om.

– Færre ser fotball ute enn før

Ifølge Fotballpuben er det færre som ser fotball ute enn tidligere.

– Premier League trekker ikke like mye folk som tidligere. De har kanalene hjemme og på mobilene, selv om prisene for privatpersoner også har steget. For oss trekker det ikke like mye folk lenger som det gjorde før, sier han.

Han sier at det er andre grunner til at de har råd til å ha kanalene enn de som kommer for å se en lørdag kl. 16.

– I Bergen er det ikke mange steder som tjener penger på fotball, om det er noen. Vi har råd fordi vi har mange folk her i helgene, men det er ikke på grunn av fotballen. Dette gjør at vi må skru opp prisene, og det er en ond sirkel.

KAMP PÅ PUB: Hematt i Gjøvik ble stengt ned i under koronapandemien. Nå blir det dyrere for også andre puber som vil vise Premier League. FOTO: Martine Hagebakken

KAMP PÅ PUB: Hematt i Gjøvik ble stengt ned i under koronapandemien. Nå blir det dyrere for også andre puber som vil vise Premier League. FOTO: Martine Hagebakken

– Vi får noen godbiter som Champions League-finalen, men det er ikke mange som kommer for å se en gruppespillskamp. Ikke en gang når Liverpool spiller. Det er overpriset, og jeg vet ikke hvor de vil. De er i ferd med ødelegge hele tradisjonen med å se fotball på pub.

Dette svarer Allente

Vi har vært i kontakt med Maja Wikman Ulrich i Allente om de nye prisene.

– Det stemmer at vi har valgt å lansere en pakkepris med Sport Premium, som består av alt fra TV 2 Sport og V Sport-innholdet, inkludert Premier League og Champions League. Vår pakke samler all sporten til en rabattert pris, sammenlignet med hva du må betale for TV 2 Sport Total og V Sport-pakken separat, sier Wikman Ulrich.

– Det inngår også mer sport, som for eksempel Formel 1. Det går ikke an å sammenligne denne pakken med dagens priser på TV 2 Sport Total og V Sport-pakken for seg selv, da begge disse produktene vil få endrede priser når Viaplay tar over Premier League. I dag er TV 2 Sport Total og V Sport-pakken priset likt, og disse prisene kommer til å endre seg når rettighetene for Premier League bytter eiere. Prisen på våre Sport Premium-pakke blir stående med dagens priser. Man kan kjøpe alle produkter alene, eller pakkepris frem til prisene endrer seg, sier hun videre.

– Det er alltid vanskelig å garantere priser når det blir nye eiere av rettigheter. Det vi kan garantere, er at det alltid vil være rimeligere å kjøpe en pakke, heller enn et og et produkt for seg.

Enerett på TV 2 sine sportssendinger – men hva når Viaplay tar over Premier League?

Fra 1. oktober i fjor har det vært Allente som har har hatt rettighetene til å vise TV 2 sine sportssendinger på serveringssteder.

Allente er en nordisk TV-distributør, som ble etablert i 2020 etter at Canal Digital og Viasat fusjonerte. Skulle puber og utesteder vise Premier League og Champions League forrige sesong, måtte de ha visninglisens hos dem, og det var Allente som satte prisene ut mot serveringsstedene.

Liverpool.no har vært i kontakt med Viaplay Group, som tidligere het Nent, for å sjekke om Allente har en lignende enerettsavtale med dem før Premier League-sesongen som starter 6. august.

– Vi kommer til å offentliggjøre mer informasjon i juni, men det blir flere aktører som kan tilby Viaplay Group sine produkter for offentlige visninger. Allente er en av de, men det vil også være andre tilbydere, sier Glenn Uthaug i Viaplay Group til liverpool.no