FIFA sin regelendring kan bety flere røde i VM

FIFA har besluttet at troppene i VM skal utvides.

Torsdag kom pressemeldingen fra FIFA om at VM-troppene utvides fra 23 til 26 spillere, og at samtlige spillere kan være tilgjengelig i kampdagtroppen i tillegg.

Det betyr 11 spillere på banen, 15 spillere på benken – og fra før er det bestemt at det er mulig å gjøre fem bytter også i mesterskapene.

Det åpner muligheten for at et par Liverpool-spillere ekstra kan komme med til VM – avhengig av hvordan det går i de første månedene av sesongen. Troppene skal ikke meldes inn før 13. november – åtte dager før mesterskapet sparkes i gang i Qatar.

I utgangspunktet få spillere i VM

Til å være en av verdens største og beste klubber, er det oppsiktsvekkende få spillere fra Liverpool som kommer til å være med i VM i Qatar.

De som virker bortimot helt sikre, dersom det ikke kommer skader, vil være:

Alisson Becker og Fabinho (Brasil), Virgil van Dijk (kaptein for Nederland), Diogo Jota (Portugal), Darwin Nunez (Uruguay), Trent Alexander Arnold og Jordan Henderson (England).

* Takumi Minamino skal også spille i VM, men der venter vi bare på bekreftelse om at han er solgt til Monaco, og den bekreftelsen kan komme når som helst.

Sju spillere. Det er én mindre enn i EM i fjor sommer.

Manchester City kan til sammenligning ende opp med å ha 17 spillere i VM. Det avhenger av om Gabriel Jesus (Brasil), Ilkay Gundogan (Tyskland) og Zack Steffen (USA) fortsatt er City-spillere til høsten. Trioen er linket bort.

Kan gi flere sjansen

Regelendringen gjør at landslagssjefene får litt mer handlingsrom, og åpner for at en kan ta med noen «wildcards» som ellers ikke ville kommet med, eller eventuelt spillere som har vært litt ute men kanskje fortjener en ny sjanse.

Thiago Alcantara kan være en slik spiller. Han var med i den spanske landslagstroppen til EM i fjor – men var så utelatt helt til Nations League i juni i år. Der kunne han ikke spille på grunn av skade.

Ibrahima Konaté fikk sin landslagsdebut for Frankrike i juni på grunn av skader på andre spillere som måtte trekke seg, og fortsetter han utviklingen sin vil han ha en god mulighet til å være med i VM.

Det samme gjelder Roberto Firmino, som har vært en mye brukt spiller under Tite for Brasil. Spilleren med 17 mål på 55 landskamper har ikke vært på landslaget siden Copa America i fjor sommer, der han spilte 45 minutter i finaletapet mot Argentina. Spillere som Antony (Ajax) og Richarlison (Everton) har kommet inn – men Firmino vil fortsatt ha tid til å spille seg tilbake i planene – og har også rutine.

LENGE SIDEN SIST: Roberto Firmino har ikke spilt for Brasil siden Copa America i fjor sommer.

LENGE SIDEN SIST: Roberto Firmino har ikke spilt for Brasil siden Copa America i fjor sommer.

Slik Gareth Southgate har snakket om hvem han tar med seg Qatar, høres det ut som at det er stort sett vil være de spillerne han har brukt det siste halve året. Da ser det dårlig ut for Joe Gomez, som ikke har spilt fast for Liverpool siden 2020, og for Alex Oxlade-Chamberlain, som kan være på vei bort fra Liverpool denne sommeren dersom det kommer et bud. Curtis Jones og Harvey Elliott spiller for England U21, og må ha fantastiske høstsesonger dersom det skal være aktuelt.

Fabio Carvalho har imponert for Portugals U21-landslag. Dersom han kommer skikkelig godt i gang i Liverpool, kan han kanskje snuse på en plass i Portugal-troppen – selv om det er en posisjon der portugiserne er veldig godt besatt.