Liverpool-fansen renvasket av det franske senatet, massiv kritikk av myndighetene

Alle er samstemte om at fotball-supporterne var ofre og at arrangøren, myndighetene og flere instanser sviktet under Champions League-finalen.

For det franske senatet var det François-Noël Buffet og Laurent Lafon som talte til media om etterforskningen av Champions League-finalen mellom Real Madrid og Liverpool.

– Alvorlighetsgraden av det som skjedde på Stade de France viser at det er mange avgjørelser som skal bli tatt for å sørge for at dette ikke skjer igjen på VM i rugby og de olympiske leker, sier Lafon.

Rapporten hadde ingen motstand blant noen av senatorene. De har kommet med en analyse av hvilke feil som ble begått, og anbefalinger for å sørge for at noe lignende ikke skjer igjen.

Liverpools supportere frikjennes

– Liverpool-fansen har blitt presentert som menneskene som hovedsaklig hadde skyld i alle disse problemene. Det er ikke riktig, sier François-Noël Buffet.

– En annen lærdom er at supportene har ikke blitt lyttet til og de har blitt misforstått. Liverpools supportere har blitt identifisert som hooligans, kastet tilbake til stereotyper fra 1980-tallet.

Lafon konkluderer at arrangøren og myndighetene sviktet.

– Organiseringen av Champions League-finalen viste mangel på koordinering mellom alle myndigheter. I fremtiden bør vi ha en klar struktur for hvem som er ansvarlige for hva.

– Det er urettferdig å ha forsøkt å legge skylda på Liverpools supportere for urolighetene, slik som innenriksministeren har gjort for å dra oppmerksomheten vekk fra staten manglende evne til å håndtere mengdene.

Foreslår en rekke tiltak

Falske billetter blir sett på som kun en mindre del av problemet.

– Det første som skape problem var billetthåndteringen fra UEFA sin side. De gjorde ingenting og det var 2741 falske billetter. Kontrollen var mangelfull, sier Lafon.

De anbefaler at elektroniske billetter blir obligatorisk på store sportarrangement.

Videre er det anbefalt samarbeid og koordinering rundt trafikk og logistikk, og at man må spille på lag med tilskuerne.

– Det var behov for å kommunisere klart om transporten av fans fra togstasjonen, mellom politsjefen, det franske fortballforbundet og togselskapet men det skjedde ikke.

– Vi anbefaler mer kommunikasjon med fotballsupporterne for å øke attraktiviteten i området rundt Stade de France, slik at folk har lyst til å ankomme tidlig.

– Vi ønsker at myndighetenes syn på fotballsupportere skal endre seg, det er en sterk anbefaling vi kommer med.

SUPPORTERE FANGET OG GASSET: Fansen får nå en unnskyldning fra det franske senatet, som anbefaler flere tiltak fremover.

SUPPORTERE FANGET OG GASSET: Fansen får nå en unnskyldning fra det franske senatet, som anbefaler flere tiltak fremover.

François-Noël Buffet legger til:

– Storparten av lovbruddene fant sted rundt stadion etter kampen. Dette burde ha blitt forutsett.

Kritisk til tåregass

Noen av de mest fryktelige synene fra finaledagen var barn og eldre som ble beskutt og gasset.

– Vår anbefaling for innenriksministeren er å lage en doktrine som klargjør bruken av tåregass, sier François-Noël Buffet.

Han svarer at det er synd at de ikke kunne se på kameaene, men at mangelen på kamerabilder ikke spiller inn på funnene i rapporten.

– Vår anbefaling er at CCTV for offentlige arrangement som dette blir beholdt for 30 dager. Politisjefen må sørge for at dette skjer.

Unnskyldning til fansen

Mot slutten legger de to herrer til at myndighetene må komme på banen for å forklare seg nærmere. De mener det er nødvendig med uttalelser fra statsministeren eller presidenten.

Dog sier de at det ikke er deres rolle å komme med sanksjoner eller kreve at folk må gå av.

– Tydelig presenter vi vår unnskyldning og vår kondolanse for det som skjedde til Liverpool- og Real Madrid-fansen. De er alle ofre for det som skjedde.