Har skapt mest i ligaen - men bakover lekker det mer enn vanlig

Effektiviteten har manglet i de to første serierundene - samtidig som motstanderne har vært giftige foran mål.

Liverpool er vanligvis blant lagene som skaper flest sjanser og kommer til flest avslutninger i Premier League, stort sett i konkurranse med Manchester City. Så langt er denne sesongen intet unntak, når vi ser på oversikten for expected goals (xG) til Understat

Ifølge den tabellen har Liverpools avslutninger denne sesongen hatt en verdi på 4,58 xG, men effektiviteten har uteblitt da det kun har blitt tre scoringer.

Arsenal og Manchester City, de to lagene som står med full pott så langt, har på sin side overprestert i forhold til sin xG. De har seks scoringer hver og en xG på henholdsvis 4,45 og 4,28. 

Lekker defensivt

At xG er en ganske presis måleenhet i fotballen så vi forrige sesong. Liverpool endte sesongen med en xG på 93,02 og scoret 94 mål, og det var flere andre lag der antall scoringer og baklengsmål stemte godt overens med xG-verdien.

Liverpool slipper vanligvis inn litt mindre enn det som er forventet takket være en bunnsolid keeper i form av Alisson. Men der de røde forrige sesong hadde nest best statistikk defensivt, ser det verre ut etter to kamper i 2022/23. 

Laget til Jürgen Klopp er nemlig bare det tolvte beste laget når vi ser på antall forventede baklengsmål, som ligger på 2,91. Som kjent har det også blitt tre baklengsmål. 

Slik har forrige sesongs topp seks prestert denne sesongen: 

LagMål (xG)Baklengs (xG)Poeng
1Man. City6 (4,28)0 (0,37)6
2Arsenal6 (4,45)2 (1,90)6
4Tottenham6 (3,20)3 (2,23)4
7Chelsea3 (3,76)2 (2,23)4
12Liverpool3 (4,58)3 (2,91)2
20Man. Utd1 (2,32)6 (3,12)0

Nunez på topp

Darwin Nunez står med én scoring på til sammen omtrent én kamp i Premier League denne sesongen, men tallene viser at uruguayaneren kunne hatt mer. På den korte tiden er han nemlig den spilleren som har høyest xG av samtlige denne sesongen, med 2,50. Det er ingen tvil om at Liverpools nye spiss vet å komme til store sjanser, så det er bare å glede seg til han er tilbake etter suspensjonen. 

For øvrig er det ikke overraskende å se Erling Braut Haaland omtrent på samme xG-tall som Nunez. Nordmannen står med to scoringer på 2,39 xG i Manchester City. 

Mohamed Salah er vanligvis høyt oppe på disse statistikkene, men så langt denne sesongen er han ikke høyere enn nummer ti. Egypteren står med én scoring og en xG på 0,93. 

For øvrig kan vi se at Salah sammen med Trent Alexander-Arnold er blant spillerne som skaper mest i Premier League, med høy score på forventede målgivende pasninger. Så langt har imidlertid ikke lagkameratene klart å omsette dette i scoringer, så fjorårets assistkonger står med null i protokollen etter to serierunder.