Lijnders med krass kritikk av UEFA

Assistentmanageren bekrefter at laget fikk med seg det som skjedde utenfor stadion før kamp.

Etterforskningen og evalueringen av det som skjedde før, under og etter vårens Champions League-finale i Paris pågår fremdeles. Onsdag kom avisen The Guardian med rystende opplysninger om at UEFA skal ha forberedt meldingen der de la skylden på supporterne lenge før kampen i det hele tatt ble spilt. Det europeiske forbundet la ut en melding på storskjermen der de skrev at kampen måtte utsettes fordi supportere ankom stadion sent, men dette medførte ikke riktighet. 

Nå viser det seg at det ikke bare var supporterne som måtte lide som følge av UEFAs behandling. Også laget og støtteapparatet kjente uroen som preget stunden før avspark på kroppen. Det kommer frem i Pep Lijnders sin bok «Intensity». 

«UEFA ga oss ingen indikasjoner på at kampen ville bli utsatt. Det fant vi først ut etter at vi var ferdige med å varme opp. Kan du tenke deg det, før en Champions League-finale?», skriver Lijnders i boken. 

Familie til stede

Jürgen Klopp har tidligere bekreftet at han hadde familie til stede utenfor Stade de France, og i boken bekrefter Lijnders at det samme gjaldt for han. 

«Jeg hadde familie til stede som fortalte meg at de gråt - først i frykt utenfor stadion, så i ren lettelse over at de var kommet inn. De fortalte meg at de eneste som beholdt roen var Liverpool-supportere», skriver Lijnders og legger til: 

«Det er synd å si det, men UEFA må levere bedre. Du kan ikke bli overrasket over folkemengden når det er snakk om Liverpool i en finale», skriver han. 

Nederlenderen skriver at han er rystet over måten supporterne ble behandlet på, og han er krass i sin kritikk av UEFA, franske myndigheter og politiet. Han beskriver finalen som en ren fiasko sett fra arrangørenes ståsted. 

«De behandlet fotballsupportere som om det var et opprør. Vi kunne ikke tro det vi så og hørte da vi fikk se bilder og videoer fra de som havnet midt oppe i dette», skriver Lijnders i boka.

Rapport i november

Rundt 15.000 Liverpool-supportere hadde blitt holdt utenfor stadionportene i farlige køer, og ble nektet inngang av vakter og politi utstyrt med pepperspray og tåregass.

The Guardian, som har kommet med en grundig nye gjennomgang av Stade de France-skandalen, skriver at politiet i Paris hadde ført Liverpool inn i en rute for billettsjekk som var kjent som farlig helt siden 2016, der alle måtte passere en trang tunnel under motorveien. 

Pressemeldingen der supporterne skulle få skylden skal ha blitt klargjort i planleggingsfasen av kampen, som en mulig unnskyldning dersom kampen skulle utsettes, skriver avisen. Etter kampen kom UEFA med en ny pressemelding, der de skyldte på «tusenvis av supportere i Liverpool-seksjonen med falske billetter» - en ny løgn.

UEFA sin rapport er ventet å komme i slutten av november.