Carvalho må trolig snart ta et vanskelig valg

Fabio Carvalho må på et tidspunkt velge hvilket landslag han ønsker å representere.

Fabio Carvalho er en av mange i en lang rekke fotballspillere som har hatt anledning til å spille ungdomsfotball for to landslag. Carvalho er født i Portugal i 2002, men kom til England og Fulham som tiåring. Det førte til at han kunne få sitt første møte med aldersbestemt landslagsfotball for «Three Lions». 

20-åringen har kamper både på U16-, U17- og U18-nivå for England, men da det var duket for en debut på U21-nivå tidligere år, var det i troppen til Portugal vi kunne finne Carvalho. 

Bakgrunnen skal blant annet være at Liverpool-spilleren ikke har papirene som engelsk statsborger på plass og at han dermed ikke var tilgjengelig for spill ved siden av Harvey Elliott og Curtis Jones på U21-landslaget. 

Denne samlingen var det en overraskelse at Carvalho ikke var i troppen til Portugals U21-landslag. I stedet er han igjen på Merseyside, og man kan jo spekulere i om det er fordi noen fra det engelske fotballforbundet har fått unggutten til å ombestemme seg. 

Ikke alene

Carvalho, som har fått en solid start på sin Liverpool-karriere med scoringer både mot Bournemouth og Newcastle, trenger nemlig ikke gjøre sitt endelige valg helt ennå. Men skulle storspillet på klubbnivå fortsette, vil nok interessen fra Portugal eller England sitt seniorlandslag komme ganske raskt. 

Så snart en tellende kamp er spilt for et seniorlandslag er det for sent å snu for Carvalho. 

ENGLAND: Fabio Carvalho på Englands U17-landslag for fire år siden.

ENGLAND: Fabio Carvalho på Englands U17-landslag for fire år siden.

Han er for øvrig ikke alene om å havne i skvis mellom to landslag. For seks år siden var han i en aldersbestemt engelsk landslagstropp sammen med blant andre Jude Bellingham, Jamal Musiala og Yunus Musah - tre av de største talentene i fotballverden. 

I dag spiller de fire spillerne for hvert sitt landslag. Bellingham har allerede blitt en erfaren spiller for England, mens Musiala spiller for Tyskland og Musah representerer USA, skriver The Times

Avisen legger til at England fremdeles håper å sikre seg Carvalho som landslagsspiller i fremtiden. Kanskje Portugal ser sitt snitt til å ta 20-åringen med i troppen til VM i Qatar for å legge saken død en gang for alle? 

Omstridt regelverk

«Engelsk fotball tar stor ære i hvordan Bellingham har blitt en superstjerne i Borussia Dortmund og trolig er den heteste engelske spilleren på markedet, men det er vanskelig å se bort fra markedsverdien til noen av kameratene hans fra tiden på ungdomslandslag. To av dem, Musiala og Musah, er allerede gått tapt for det engelske landslaget. Den Lisboa-fødte og London-oppdratte Liverpool-unggutten Carvalho, som har spilt for Portugals U21, kan fremdeles bli engelsk landslagsspiller», skriver The Times. 

Mens Declan Rice og Jack Grealish er eksempler på spillere som har valgt England over andre land, i deres tilfelle Irland, er det andre som går tapt. 

Dette «overgangsmarkedet» i landslagsformat rundt unge spillere er et system som er kritisert. FIFA har imidlertid de siste årene lettet på regelverket rundt det å velge mellom to landslag, så dragkamper mellom to fotballforbund har vi neppe sett for siste gang.

Flere eksempler

Så langt har ikke Carvalho spilt landslagsfotball på seniornivå, men han kan faktisk bytte tilhørighet også etter debuten har kommet. Dersom han kun har spilt privatlandskamper og ikke i en tellende turnering, har han anledning til å bytte landslag. 

Vi har sett eksempler på spillere som har landskamper for to nasjoner. Tidligere Liverpool-spiller Steven Caulker er en av dem. Han representerer nå Sierra Leone. Diego Costa og Wilfried Zaha er andre kjente spillere som har spilt for to landslag. Costa valgte Spania fremfor Brasil mens Zaha nå spiller sine landskamper for Elfenbenskysten, ikke England. 

Det har også vært tilfeller av brødre som har representert hvert sitt landslag. Thiago og Rafinha Alcantara valgte henholdsvis Spania og Brasil da de skulle spille landslagsfotball. Jerome og Kevin Prince Boateng møtte hverandre da de representerte henholdsvis Tyskland og Ghana. 

En periode ble det spekulert i om Mali skulle klare å sikre seg Ibrahima Konaté foran nesa på Frankrike. Joel Matip er født i Tyskland, men spilte landskamper for Kamerun. 

Listen over slike eksempler er lang, og vi ser ikke bort fra at kampen om Carvalhos tjenester blir mer intens i tiden som kommer.