Mens England rykket ned kan Robertson og Skottland juble for opprykk

Blandet drops for Liverpools representanter i Nations League.

Norge sviktet da det gjaldt som mest tirsdag kveld, men det er likevel England som må sies å være den største skuffelsen i årets utgave av UEFA Nations League. Gareth Southgates mannskap maktet kun å ta tre poeng på seks kamper mot Ungarn, Tyskland og Italia og må nå spille på nivå B i neste sesong av turneringen. 

Tirsdag ble gruppespillet i 2022-utgaven av Nations League ferdigspilt, og det er nå klart hvem som går til semifinalen, hvem som rykker opp og ned, og hvilket seedingnivå de ulike landslagene vil ligge på når gruppene til EM-kvalifiseringen trekkes i oktober. 

Opptur for Skottland

Skottland har hatt en stigende kurve under ledelse av tidligere Liverpool-assistent Steve Clarke. I fjor kvalifiserte de seg til sitt første mesterskap på over 20 år da de ble klare for EM, og de gode resultatene har fortsatt å komme. 

Sommeren ble riktignok en skuffelse for Andy Robertson og co da VM-plassen røk i playoff mot Ukraina, men Nations League ble et plaster på såret. Tirsdag ble gruppeseieren på nivå B sikret, uten en skadet Robertson, og de vil nå erstatte England på øverste nivå i neste utgave av turneringen. Uavgjort mot Ukraina var nok til å vinne gruppen som også bestod av Ukraina, Irland og Armenia. 

Tirsdag ble også en god kveld for Kostas Tsimikas og Hellas, som rykker opp fra nivå C til nivå B etter å ha vært overlegne i gruppe med Kosovo, Nord-Irland og Kypros. 

Spania tok seg til semifinalen i turneringen på bekostning av Diogo Jotas Portugal, som måtte ta til takke med andreplass i gruppen. Liverpools spanske midtbanemann Thiago fikk ikke være med i noen av kampene i årets Nations League. Det gjorde imidlertid Virgil van Dijk, som skal lede Nederland ut i semifinalen neste sommer. 

Seedingen

Englands svake prestasjon i Nations League fører til at de vil få en tøffere vei mot EM i Tyskland i 2024. Ettersom 24 lag kvalifiserer seg skal det mye til at de ikke kommer med, men de vil uansett kunne få en tøff kvalikgruppe. 

Det samme gjelder for Frankrike, som også leverte en svak sesong i Nations League i gruppe med Kroatia, Danmark og Østerrike. 

England og Frankrike risikerer å havne i gruppe med en av de store kanonene, som for eksempel Spania, Italia, Portugal eller Nederland, når kvalifiseringen til EM skal sparkes i gang. 

Enda verre er det for Norge, som er på nivå tre i seedingen og kan ende opp i en gruppe med to store nasjoner.