Vil ha Champions League-kamper utenfor Europa

Ideen om Champions League-kamper i USA og Asia er på bordet hos UEFA og storklubber i Europa.

UEFAs øverste organ, eksekutivkomiteen, hadde i forrige uke samling på den kroatiske øyen Hvar. Der diskuterte de saker som skal på agendaen når de møter klubbene fra den europeiske klubbkomiteen (ECA) i Istanbul denne uken. På slike møter diskuterer man gjerne hvordan man kan klare å øke interessen for Champions League i andre verdensdeler enn Europa. 

En av sakene som er oppe til debatt er ifølge The Athletic ideen om å arrangere Champions League-kamper utenfor kontinentet der turneringen i dag blir spilt. 

«Et alternativ som får støtte av noen av de mektigste klubbene i europeisk fotball dreier se om å arrangere Champions League-kamper utenfor kontinentet slik at man kan gjøre kamper av betydning mer tilgjengelig for den globale supporterskare», skriver sportsmagasinet.

Undersøkelser skal vise at det er mange i aktuelle markeder som vil begynne å følge mer med på europeisk fotball dersom store kamper blir lagt til der de befinner seg. 

Jakter stadig nye markeder

PSG ved president Nasser Al-Khelaifi var motstander av Super League, men skal være blant dem som støtter denne ideen. Flere klubber er ikke navngitt i artikkelen. 

Foreløpig skal det ikke ligge noe konkret forslag på bordet, men dersom ideen blir realisert er USA, Midt-Østen og Kina aktuelle lokasjoner for Champions League-kamper i fremtiden. UEFA og ECA er forberedt på at forslaget vil bli møtt med motstand av supporterne, og det skal i første omgang være snakk om å flytte kamper i gruppespillet ut av kontinentet - ikke utslagsrundene.

Et alternativ som kanskje er mer gjennomførbart er å flytte Super Cup-finalen ut av Europa. Der møtes vinneren av de foregående utgavene av Champions League og Europa League til en enkeltkamp på nøytral grunn. UEFA skal for øvrig vurdere om de vil gjøre Super Cup til en oppkjøringsturnering mellom fire lag i stedet for dagens to. 

På denne ukens samling vil Formel 1-direktør Stefano Domenicali komme og fortelle hvordan de har klart å øke interessen for sporten i det amerikanske markedet. 

«Kilder tett på møtene sier at det ikke er farlig å diskutere ideer, og at møtene mellom UEFA og ECA er en anledning til å finne nye kommersielle ideer som kan gi enda mer inntjening i kjølvannet av pandemien».

Fra og med 2024/25-sesongen kommer Champions League i ny drakt, med en modell som har vært omdiskutert. Samtidig som de går fra 32 til 36 lag går de bort fra tradisjonelt gruppespill. I stedet blir det spilt ti kamper i den innledende runden - fem borte og fem hjemme. De åtte beste går direkte videre til åttedelsfinalen, mens de 16 neste på tabellen gjør opp om de siste åtte plassene.