Perfekt desember og 74% sannsynlighet for seriemesterskap

Dersom man kan velge seg en måned hvor alle kampene skal vinnes, så er selvsagt intensive desember med hele syv PL-kamper den riktige å velge.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Samtidig som Liverpool prikket inn 3 poeng i hver runde, avga alle våre rivaler poeng mot antatt svakere motstand. Derfor er det nå blitt en betydelig luke ned til andreplassen.

Liverpool hentet altså 21 poeng i en måned der skjemaet til 75 poeng sier at vi måtte ha 14,3 poeng. Etter 20 serierunder ligger vi altså hele 14,5 poeng foran dette skjemaet.

10.000 simuleringer tilsier følgende sannsynlige tabellplassering for Liverpool, sammenlignet med status ved starten av måneden:

Simulasjonsmodellen sier nå altså at sannsynligheten for seriemesterskap er oppe i 74%.

Denne beregningen er i stor grad preget av at Liverpool i løpet av desember overtok beste styrketall og at Manchester City bare har femte beste styrketall etter mange poengtap på kort tid.

Styrketallet er altså det tallet beregningsmodellen bruker for å vurdere hvert enkelt lags ferdighetsnivå og evne til å vinne framtidige kamper. Styrketallet beregnes basert på faktisk oppnådde resultater i løpet av de siste ti kampene, men likevel på en slik måte at de siste fem teller dobbelt.

Oversikten under viser utviklingen av de viktigste målsetningene for sesongen, runde for runde:

Månedens resultater har selvsagt gitt en eventyrlig utvikling på alle parametre.

Mest sannsynlige antall poeng ved sesongslutt ligger nå i området 82 til 89 poeng, som er betydelig opp (73 til 80 poeng) fra forrige månedsskifte. Tyngdepunkt er nå på 85,6 poeng (opp fra 76,2).

Mange vil nok stusse på at beregningsmodellen kommer fram til et sannsynlig poengtall ved sesongslutt på omtrent 85 poeng når vi halvveis ligger an til å få over 100 poeng.

1,8 poeng i snitt er forventnigen

85 poeng ved sesongslutt tilsier en gjennomsnittlig poengfangst resten av sesongen på kun 1,8 poeng pr. kamp.

Om vi ser bort fra foregående og inneværende sesong, så er 1,8 poeng pr. kamp omtrent det Topp 4-lagene kunne forvente i Premier League.

I fjor var det en betydelig større avstand mellom topplaget og bunnlagene enn i de foregående årene og denne tendensen har fortsatt denne sesongen. Så vil det vise seg etter hvert om dette er en trend eller et tilfeldig utslag.

Det innbyrdes styrkeforholdet mellom de sterkeste lagene modelleres uansett riktig.

Januar byr på fire kamper mot hard motstand. Skjemaet til 75 poeng krever 7,7 poeng, altså totalt sett en uttelling betydelig lavere enn en gjennomsnittsmåned.

Dette skjemaet krever ved utgangen av januar 47,2 poeng, altså et antall vi passerte før jul. Fortsetter vi på samme måte kan vi passere fjorårets respektable poengtall allerede i februar!