Heysel

Den 29.mai 1985 døde 39 fotballsupportere da en vegg kollapset på Heysel stadion etter opptøyer mellom de to lags supportere inne på stadion. 32 italienere, fire belgiere, to franskmenn og en mann fra Nord-Irland omkom.

Den mørkeste dagen

Liverpool FC hadde på forhånd protestert mot valget av falleferdige Heysel stadion som finalearena, blant annet fordi det var et stort område avsatt til nøytrale fans, der billetter havnet i hendene på fans fra begge klubber via belgiske svartebørshaier.

Det "nøytrale" området bak det ene målet, som bare var skilt fra Liverpool-supporternes seksjon med hønsenetting, ble fylt opp med en stor andel Juventus-fans. Stemningen ble etterhvert amper mellom rivaliserende supportere, og det ble kastet gjenstander fra begge leirer før Liverpool-fansen stormet mot Juventus-fansen.

Kaos rådet, og Juventus-fansen flyktet mot utgangen. Det var da den ene veggen på det falleferdige stadionanlegget kollapset over dem på grunn av presset mot utgangen, og 39 supportere omkom.

Møttes til kamp:
Møttes til kamp:  Da klubbene møttes i Champions League for første gang etter katastrofen ble det avholdt minneseremonier i forkant av begge kampene.

"Nøytrale" soner

Otello Lorentini var en av dem som mistet sønnen på Heysel. I forbindelse med 30 år-markeringen fortalte han om de kritiske røstene fra italiensk side i forhold til hvordan UEFA håndterte alt rundt finalen. Han ersamtidig skuffet over at ikke en eneste av de 14 engelskmennene som ble arrest av belgisk politi måtte sone mer enn tiden de allerede hadde sittet i fengsel.

Han ble avskilt fra sin sønn da tumultene brøt ut og engelskmennene drev frem mot nettingen som skilte de to fans supportere. Juve-supporterne fikk panikk og presset seg sammen mot en mur som gav etter og tragedien var et faktum.

If we had any idea people had died we would have walked outPeter Hooton, Liverpool-supporter

Blokk Z, hvor italienerne stod, var egentlig en nøytral sone – og i praksis var det ingenting som skilte de to lags supportere. Billettene skulle aldri ha havnet på italienske hender, og det var heller aldri meningen.

Etter tragedien skjedde ble det tatt en kontroversiell avgjørelse om at kampen likevel skulle spilles.

UEFAs politikk med å ha et stort antall "nøytrale" billetter til store finaler fortsetter imidlertid og skaper fremdeles farlige situasjoner. Et stort antall av billettene ender alltid hos haier som selger dem videre til fans som ikke får billetter via de vanlige kanalene. Det så vi sist i Basel 2016.

Banner:
Banner:  Denne Liverpoolbanneren brukes til å minnes de 39 fra Heysel.

Bitre etterlatte

Da den første rettssaken fant sted i april 1989 ble 14 engelskmenn kjent skyldig. To offisielle belgiske representanter ble også dømt. Alle andre, inkludert UEFA, ble frikjent.

Etter at dommene ble anket ble 11 engelskmenn i juni 1990 tillagt en strengere straff. UEFAs generalsekretær, Hans Bangerter, ble gitt en 3-måneders suspensjon for å ha medvirket til det fatale utfallet. Ingen måtte imidlertid sone en eneste dag av straffen.

For de etterlatte har dette vært både uforståelig og en meget bitter erfaring fra det europeiske rettssystemet.

For Liverpool FC var det, og er fortsatt, uten tvil den mørkeste dagen i historien.

In Memoria e Amicizia

In Memory and Friendship

Hvil i fred!