Endelig er drømmen tilgjengelig for alle

Drømmen om en dag å sette knottene i gresset på Melwood var lenge forbeholdt gutter. Det endret seg i sommer, og midt i eventyret er norske Sophie Román Haug.

Denne kommentaren står på trykk i nyeste The Kopite. Er du medlem kan du lese hele bladet her. 

Liverpool FC slik vi kjenner det i dag, vokste opp fra et overgrodd og falleferdig landområde en halv mil fra Anfield. Da Bill Shankly tok sine første steg inn på området i 1959, startet han jobben med å gjenreise klubben fra dette landområdet. Det ble et ikonisk sted.

Om det ble spilt 20–30 kamper på Anfield i en sesong, var det her spillerne og trenerne var de 300 andre dagene i året. Anfield var hjemmebanen – men Melwood ble med årene Liverpool-familiens hjem.

Historisk

Det var utenfor her gutter i nabolaget fant et kikkehull i gjerdet eller klatret opp over kanten for å få et glimt om det som skjedde innenfor. Det gjaldt David Fairclough og Phil Thompson, Steven Gerrard og Jamie Carragher, og for ikke så veldig mange år siden var det Trent Alexander-Arnold og Curtis Jones som oppsøkte denne hellige marken for å føle på drømmen om en gang å spille for Liverpool.

Den drømmen var ikke bare forbeholdt barn fra Merseyside. Den nådde også fotballglade gutter i Norge, kanskje gjennom en av de tidligere utgavene av magasinet du nå holder i hånda.

Det var selve drømmen å sette knottene på den perfekte gressmatta og gå i fotsporene til alle Liverpools legender. Men den drømmen har ikke vært tilgjengelig for alle. I hvert fall ikke før nå.

For første gang i vår 43 år lange historie, og med 315 blader bak oss, har vi i denne utgaven en spiller fra Liverpools damelag på forsiden.

Det er på tide, og det skulle bare mangle. Endelig har vi fått en norsk stjerne til Liverpool igjen. Prisen er ikke oppgitt, men Sophie Román Haug skal være Liverpool FC Womens dyreste spiller gjennom tidene.

En ny målsetning

Selv om den norske landslagsspilleren bare er 24 år gammel, var det som ung fotballspiller vanskelig for Kløfta-jenta å se for seg at hun skulle komme dit hun er i dag. Ikke nødvendigvis det å bli landslagsspiller eller veldig god fotballspiller, men proffdrømmen gutter på hennes egen alder tok for gitt. Å se for seg at kvinnelige fotballspillere i tillegg skulle ha et helt eget treningsanlegg var neppe tema engang. Det har Liverpool også for første gang i historien fått nå.

Sommeren 2023 kom nyheten om at Liverpool FC hadde kjøpt tilbake Melwood. Atmosfæren er den samme som da herrene forlot anlegget for tre år siden, men nå er det forvandlet til damenes eget hjem. Det er nå bare bilder av de største kvinnelige profilene i Liverpool på veggene.

– Det å kunne spille og leve sånn som man gjør nå, er jo det man drømmer om. Jeg tror kanskje ikke det var noe jeg så for meg da jeg var liten, på grunn av hvordan ting var da, sa Román Haug da jeg møtte henne på Liverpools legendariske treningsanlegg.   

– At vi har kommet hit, og at jeg er her nå, er utrolig gøy. Det viser jo også at kvinnefotballen er på vei i riktig retning, og det er veldig moro. Unge jenter som vokser opp nå, kan drømme om dette og ha det som målsetning. Det er veldig fint!

Kanskje blir hun den første av flere norske jenter som kan havne på veggene her i årene som kommer. Nå er det i hvert fall mulig å drømme om akkurat det.

Pionerer på damesiden

Sophie Román Haug har nå gleden av å trene på Melwood fast.

Sophie Román Haug har nå gleden av å trene på Melwood fast.

Liverpool var en gang i tiden en av pionerene på damesiden, og var med på å etablere Women’s Super League.

Klubben var også den første i England som begynte å tilby spillerne proffkontrakter tilbake i 2013. I samme periode fikk damene også trene jevnlig med herrelaget på Melwood og var godt støttet av Brendan Rodgers. Men etter at klubben vant ligaen i 2012/13 og 2013/14 med Matt Beard som sjef, minsket satsingen gradvis og det måtte et nedrykk til før satsingen våknet til liv igjen.

Men de har alltid delt treningsanlegg med andre, men ikke med Liverpools herrer. Sist delte de anlegg med Tranmere.

Nå er Liverpool pionerer på damesiden igjen, og viser ambisjoner med Melwood. Det er nye tider for gamle Melwood. Nå kan Melwood bli fødested for en helt ny generasjon kvinnelige fotballspillere, der også jentenes akademi får plass.

Vi i Liverpool supporterklubb har nå 49 000 medlemmer, 14 prosent er kvinner. Det er ikke noe automatikk i at alle våre medlemmer også skal bli supportere av Liverpool FC Women. Så enkelt er det ikke. I takt med utviklingen skal det også skapes en egen fankultur og en egen lidenskap rundt damelaget. Men forhåpentligvis vil de få god drahjelp av oss som allerede er så glade i Liverpool.

Men det er heller ikke lett å finne balansegangen for hvordan damelaget skal prioriteres i vår dekning.

Vi får klager på begge deler, både at vi skriver for mye og for lite. Men vi har nok, som mange andre, mye å gå på når det gjelder å dekke det på en bedre måte, selv om det fortsatt nok er herrelaget som står sterkest i supporterbasen.

Når man ser tilskuertallene fra de første rundene av årets sesong med over 54 000 på kampen mot Arsenal på Emirates og over 23 000 på Anfield i Merseyside-derbyet, lover det godt for at dette er starten på en ny suksesshistorie om Liverpool, også nå med Melwood som hjem.

Jeg skrev i starten at det var på Melwood at guttene i nabolaget prøvde å få et glimt av sine helter. Det var nok noen jenter der også, som Missy Bo Kearns, som spilte på lag sammen med Curtis Jones i barndommen.

Men nå kan det bli et sted flere Merseyside-jenter kan drømme om å oppleve i fremtiden, og kanskje sitter det en jente med The Kopite i hånda i Norge som nå kan drømme fullt ut om en dag å gjøre som Sophie Román Haug – å spille for Liverpool FC Women.

– Det å kunne spille og leve sånn som jeg gjør nå, er jo det man drømmer om

Sophie Román Haug scoret sitt første mål for Liverpool: – Det å kunne spille og leve sånn som jeg gjør nå, er jo det man drømmer om

Sophie Román Haug fikk ikke den beste starten på livet som Liverpool-spiller da hun knakk nesa under spill for Norge, men på kvinnenes nye base på Melwood har hun raskt kommet inn i Liverpool-familien.

Kopite 07.nov 2023 11:23
Liverpool FC Womens historie

Liverpool FC Womens historie

Liverpool FC Women har gått under mange navn, vært ledet av mange managere, og var blant pionerene i kvinnefotballen.