Gatefest og fyrverkeri:  Lørdag 5. november inviterer Liverpool kommune til feiring av den tradisjonelle Bonfire Night med storslått fyrverkeri og gatefest.

Stor feiring i LiverpoolBonfire Night

Denne helga er det den tradisjonelle Bonfire Night og Liverpool kommune inviterer sammen med The Wirral til gatefesten River of Light med storslagent fyrverkeri på Mersey-elva.

Lørdag 5. november, dagen før Liverpool FC møter Watford hjemme, kan alle som reiser over for å se kamp, glede seg til en ekstra bonus: Liverpool by inviterer til gatefest og spektakulært fyrverkeri fra Merseyelva.

Bonfire Night

Liverpool by er kjent for å lage gode utendørsarrangementer til glede for sine innbyggere og besøkende gjester. I løpet av året står byen for en rekke gratis-arrangementer, og denne helga er det bare å glede seg.

5. november er Bonfire night, en over 400 år gammel festtradisjon i Storbritannia og i flere andre land som er en del av Samveldet av nasjoner, The Commonwealth. Da er det duket for gatefest langs begge sidene av Mersey-elva fra klokka 16, engelsk tid, samt litt av et fyrverkeri klokka 18.30.

Spektakulært offentlig fyrverkeri

Det hele bunner ut i et spektakulært fyrverkeri som skytes opp fra tre ulike utskytningsramper på Merseyelva:

1) Utenfor Princes Dock, altså like nedenfor Liver Building og Pier Head.

2) Ikke langt fra Albert Dock.

3) Oppe ved The Bootle, bydelen der både Jamie Carragher og Roy Evans vokste opp.

Fyrverkeriet skal pågå i hele 20 minutter, og er derfor vel verdt å få med seg.

The River of Light

I forkant av fyrverkeriet inviterer både The Wirral (på motsatt side av elva) og Liverpool til en gratis folkefest. De lokker med utendørskonserter, gateteater, animasjoner og workshops for familier. De tilbyr ansiktsmaling for barna og generelt god stemning.

Den strålende høsten med solrike dager og sommertemperaturer til langt uti oktober, har gjort at det er tørrere enn det pleier ved Merseyside. Det gjør at brannfaren ved fyrverkeri er større en vanlig, noe som gjør at man har frarådet privat fyrverkeri, som ofte har vært fyrt opp på denne dagen. De tradisjonelle fyrverkeriene i flere av parkene i byen utgår derfor også i år.

Liverpool kommune og The Wirral tilbyr heller et offentlig, stort fyrverkeri på elva: The River of Light.  

Guy Fawkes night

Dagen kalles også Guy Fawkes night. På 5. november i 1605 ble Guy Fawkes, som var et medlem av Gunpowder komplottet, arrestert da han passet på eksplosiver som var plassert under The House of Lords i London. Planen var å sprenge bygget i lufta for å ta livet av kong James I.

Konspirasjonen besto av katolikker fra landsbygda som ønsket å ta livet av den protestantiske kongen, for å bytte ham ut med et katolsk overhode.

For å feire at kongen overlevde mordforsøket, tente Londons innbyggere bål over hele byen. Dagen ble gjort til en offentlig feiring for å vise takknemlighet for at plottet hadde mislyktes. En dag som feires fortsatt hver 5. november, så mange hundre år senere.

Man vet ikke så mye om de første årene med feiring, men de innebar musikk, kanonsalutter, bålbrenning, eksplosjoner, militærparader og fest med mat og god drikke.


Siste Til vår nyhetsoversikt
23.04.2017 kl 20:32

Skremmende svakt sentralt i forsvar og angrep

Liverpool slapp inn billige mål, og hadde få våpen til å score selv, noe som gjenspeiler seg på vår spillerbørs.

+
23.04.2017 kl 20:16

- Vi må slå tilbake

En skuffet Jürgen Klopp mente marginer var mot Liverpool og at de røde ble felt av to svært billige og uforståelige baklengsmål.

+
23.04.2017 kl 13:54

Sturridge ventes ute mot Palace

Liverpool Echo tror ikke Daniel Sturridge er aktuell for dagens kamp med skade.

+
23.04.2017 kl 10:57

Markovic trives med nedrykkskamp

Lazar Markovic scoret et viktig mål for Hull og takker fansen, etter at det ble tre poeng mot Watford med ti mann.

+