Stikk innom St. George's Hall på neste tur

Storslagen arkitektur, mystiske fengselsceller og gratis inngang gjør St George’s Hall verdt et besøk.

Det første du ser når du setter foten utenfor Liverpool Lime Street er en storskjerm på et parkeringshus. Det andre du ser er St George’s Hall. 

Bilder av St George’s Hall, drapert med Truth og Justice og opplyst i rødt, gikk verden rundt i april 2016. En jury kunne endelig frikjenne Liverpoolsupporterne for tragedien på Hillsborough i 1989, og konkluderte med at de omkomne døde som en følge av en straffbar handling. Det var et stort steg i retning rettferdighet. Justice. Påfølgende dag samlet 30 000 mennesker seg utenfor St George’s Hall i en rørende minnemarkering og feiring av dommen. 

St George’s Hall er ofte brukt til å markere hendelser viktige for byen, blant annet med våker i forbindelse med John Lennons og George Harrisons død. Liverpoolsupportere farget området rødt etter Champions League-seieren i 2005, og her har Bill Shankly snakket til hundretusener av supportere etter cup-seire. Også Everton-supporterne har fått brukt forsamlingshallen til feiring av titler. Bygget er hyppig brukt i film og tv-serier, blant annet i storproduksjonen “Fantastic Beasts and Where to Find Them”.

St George’s Hall er en Grade 1 vernet bygning, som er det strengeste nivået av britisk bygningsvern. Det betyr at bygget har særskilt stor eller nasjonal arkitektonisk eller kulturell interesse, og det er forståelig. Den nyklassisistiske arkitekturen er praktfull.

På den østvendte siden ligger St George’s Plateau, med fire majestetiske løver og en minnetavle for de som falt i første og andre verdenskrig. På vestsiden er St John’s Gardens, en liten park med diverse minnesmerker for noen av byens bemerkelsesverdige borgere.

Domstol og fengselsceller

På innsiden finner man to imponerende konserthaller og en domstol som ikke har vært aktiv siden 1984. Rettslokalene er inntakt, og her har flere fanger bitt dømt til døden. Det tredje største orgelet i Storbritannia står langs veggen i det største konsertlokalet, og er du heldig sitter det en organist ved orgelet og fyller rommet med stemningsfulle toner. Det storslagne mosaikk-gulvet i storhallen består av over 30 000 Minton Tiles, men er dessverre dekket til mesteparten av tiden for å ivareta det. Det vises frem én gang i året, og var avdekket en helg i april, 2017.

I kjelleren finner man en sterk kontrast til den ekstravagante arkitekturen og herskapelige stemningen. Her kan man titte på gamle, dunkle fengselsceller hvor fanger ble satt i avvente av rettssak, og lese om fangenes historier.  

Myten om arkitekten

St George’s Hall er et sagnomsust bygg i Liverpool. Myten om arkitekt Harvey Lonsdale Elmes tragiske skjebne blir hyppig gjenfortalt, og virker å ha manifestert seg i scousernes kollektive bevissthet som en sannhet. Det er tross alt en ganske god historie, men forteller den sannheten?

Myten sier at Elmes tok sitt eget liv etter at han returnerte til Liverpool for å overvære byggingen. Da han oppdaget at forsamlingshallen var bygget feil vei falt livet hans i stykker. I følge myten, skulle siden av bygget som i dag ligger mot stasjonen, vende mot elva. De praktfulle søylene skulle være det første nyankommerne så når de seilte fra Irskesjøen og ned elva Mersey. 

Dette er ikke riktig.

Harvey Lonsdale Elmes vant konkurransen om å designe St George’s Hall i 1838, og byggingen begynte i 1841. Elmes inspiserte utviklingen frem til 1847, da sviktende helse tvang ham ut av landet og de kalde vindene på Merseyside. Han omkom av tuberkulose på Jamaica senere samme år. Han ble avløst av Charles Robert Cockerell, og St George’s Hall åpnet i 1854.

Del

Reise

17.11.2017 17:25

Reisetips:Vintage-shopping

Å handle vintage går aldri av moten. Her er de beste bruktbutikkene i Liverpool.

16.11.2017 10:47

Restauranttips:Jorda rundt i Bold Street

Restauranttilbudene i Bold Street er virkelig blomstrende - og verdensomspennende.

31.10.2017 11:27

Dette kan du gjøre i Liverpool denne måneden:Hva skjer i november?

Besøker du Liverpool i november? Her er noen arrangementer og konserter du kan delta på.

Siste Til vår nyhetsoversikt
19.11.2017 kl 18:13

Chelsea bekymret for lang reise før Liverpool

Liverpool tar turen til Sevilla, mens Chelsea gjester Baku og Aserbadjan før lagene møtes på Anfield førstkommende lørdag.

+
19.11.2017 kl 12:12

«Liverpool ved god helse»

Med en sykdomsfri Jürgen Klopp og spillere tilbake fra skader konkluderes det med at troppen til LFC er frisk og rask, anført av kreative Mohamed Salah som er

+
19.11.2017 kl 10:41

Mohamed Salah – toppscorer i Premier League

Liverpool, som manglet toppscorer, har nå den mestscorende i ligaen. Best i Liverpool etter 12 kamper i PL.

+
19.11.2017 kl 09:05

Liten strekk for Matip, hvorfor Gomez ble hvilt

Joel Matip kan bli spilleklar igjen allerede til tirsdag mot Sevilla. Da vil Joe Gomez være tilbake på høyrebacken.

+